(ФОТО + ВИДЕО) Ковачевски на средбата со Папата Франциск: Грижата за најранливите, толеранцијата и човечкото достоинство се вредности врз кои се продлабочува соработката со Ватикан
(ФОТО + ВИДЕО) Ковачевски на средбата со Папата Франциск: Грижата за најранливите, толеранцијата и човечкото достоинство се вредности врз кои се продлабочува соработката со Ватикан
НАЈМНОГУ ОНЛАЈН КУПУВАЊА ОД СТРАНСТВО КОН ДОМАШНИТЕ Е-ТРГОВЦИ ИЗВРШЕНИ СО ПЛАТЕЖНИ КАРТИЧКИ ОД САД И ОБЕДИНЕТО КРАЛСТВО, ВКУПНО ОНЛАЈН КОН СТРАНСТВО СМЕ ПРОДАЛЕ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ВО ВРЕДНОСТ НА 16 МИЛИОНИ ЕВРА
НАЈМНОГУ ОНЛАЈН КУПУВАЊА ОД СТРАНСТВО КОН ДОМАШНИТЕ Е-ТРГОВЦИ ИЗВРШЕНИ СО ПЛАТЕЖНИ КАРТИЧКИ ОД САД И ОБЕДИНЕТО КРАЛСТВО, ВКУПНО ОНЛАЈН КОН СТРАНСТВО СМЕ ПРОДАЛЕ ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ВО ВРЕДНОСТ НА 16 МИЛИОНИ ЕВРА
Честитка од претседателот Пендаровски по повод 23 Мај, Националниот ден на Власите
Честитка од претседателот Пендаровски по повод 23 Мај, Националниот ден на Власите
КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ПОЛИЦАЕЦ ЗА ПРИМАЊЕ ПОТКУП, ПРИВЕДЕНИ ПЕТ ДИЛЕРИ НА МАРИХУАНА ВО ГОСТИВАР
КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ПОЛИЦАЕЦ ЗА ПРИМАЊЕ ПОТКУП, ПРИВЕДЕНИ ПЕТ ДИЛЕРИ НА МАРИХУАНА ВО ГОСТИВАР
(ВИДЕО) Ковачевски на средбата со Папата Франциск: Грижата за најранливите, толеранцијата и човечкото достоинство се вредности врз кои се продлабочува соработката со Ватикан
(ВИДЕО) Ковачевски на средбата со Папата Франциск: Грижата за најранливите, толеранцијата и човечкото достоинство се вредности врз кои се продлабочува соработката со Ватикан
(ВИДЕО) Ковачевски: Взаемната доверба и пријателство со Ватикан е потврдена преку заедничкото историско, културно и религиско наследство
(ВИДЕО) Ковачевски: Взаемната доверба и пријателство со Ватикан е потврдена преку заедничкото историско, културно и религиско наследство
ДЕМАНТ ОД ВЛАДАТА: НЕ Е ТОЧНО ДЕКА ВЛАДИНИ СЛУЖБЕНИЦИ ГЛУМЕЛЕ НОВИНАРИ ВО БУГАРИЈА, ТИЕ БЕА ДЕЛ ОД ВЛАДИНАТА ДЕЛЕГАЦИЈА, ПОМАГАА ВО СЛУЖБЕНАТА ПОСЕТА
ДЕМАНТ ОД ВЛАДАТА: НЕ Е ТОЧНО ДЕКА ВЛАДИНИ СЛУЖБЕНИЦИ ГЛУМЕЛЕ НОВИНАРИ ВО БУГАРИЈА, ТИЕ БЕА ДЕЛ ОД ВЛАДИНАТА ДЕЛЕГАЦИЈА, ПОМАГАА ВО СЛУЖБЕНАТА ПОСЕТА
МВР ФАТИ ПЕДОФИЛ ВО СТРУМИЦА: Кривична пријава за наставник од Струмица поради сомнение за кривично дело полов напад врз дете
МВР ФАТИ ПЕДОФИЛ ВО СТРУМИЦА: Кривична пријава за наставник од Струмица поради сомнение за кривично дело полов напад врз дете

ФОНДАЦИЈАТА „ТРАЈЧЕ МУКАЕТОВ“ ДОДЕЛИ НОВИ 40 СТИПЕНДИИ НА СТУДЕНТИ НА ФАРМАЦЕВТСКИОТ И МЕДИЦИНСКИОТ ФАКУЛТЕТ

Претседател на Фондацијата „Трајче Мукаетов“ Живко Мукаетов им ја додели еднократната награда на најдобрите студентии.(Фото: СДК.МК)

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ четиринаесетта година по ред додели стипендии за студенти на Фармацевтскиот и на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје. Доделени се 40 стипендии од кои 20 за студенти на Фармацевтскиот и 20 за студенти на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ oд Скопје. Стипендиите се во износ од 6.500 денари и студентите ќе ги добиваат наредните 12 месеци, а заклучно со 30.10.2021.

Во согласност со објавениот јавен конкурс, изборот на стипендистите за учебната 2021/2022 година е усвоен од Управниот одбор на Фондацијата, по предложената прелиминарна листа од комисиите за распределба на стипендии, во чиј состав членуваа претставници од Фондацијата, од двата факултети, како и претставници од редовите на студентите.

Еднократната парична награда во висина од 1.200 евра во денарска противвредност, која ја доделува Фондацијата дванаесетта години по ред за првенците на генерација на двата факултета, годинава им припадна на Зоран Гаврилов од Фармацевтскиот факултет (со просек 9,49) и на Милена Гривчевска од Медицинскиот факултет (со просек 9,94), двајцата стипендисти на Фондацијата „Трајче Мукаетов“.

„Особено ми е драго што компанијата ‘Алкалоид’ и Фондацијата ‘Трајче Мукаетов’ биле и се дел од успешната приказна на 579 студенти по фармација и по медицина на државните универзитети во изминативе 14 години. Едукацијата во овие две професии е од исклучителна важност, а задоволството е уште поголемо што ние како компанија ги стимулираме студентите во текот на образовниот процес и ги мотивираме кон нови повисоки достигнувања во матичните струки. Од вкупниот број стипендирани студенти досега, 92 веќе ја започнаа својата кариера во нашата компанија. Иако приликите на новото време налагаат специфично функционирање на процесите во сите сфери, нашите заложби за инвестирање во образовниот процес, во знаењето и во луѓето, пред сѐ, ќе останат на врвот на листата на приоритети на компанијата“, изјави Живко Мукаетов, претседател на Фондацијата „Трајче Мукаетов“ и генерален директор на „Алкалоид“ АД Скопје“.

Почнувајќи од учебната 2007/2008 година, Фондацијата стипендирала вкупно 579 студенти по фармација и по медицина, вклучувајќи ги и новите 40 во учебната 2021/2022. Од нив 218 студенти по фармација и 211 по медицина се веќе дипломирани. Од 2009 година до денес својата кариера во „Алкалоид“, во одделите на сегментот фармација, ја започнале 92 од стипендираните студенти на Фондацијата, и тоа 85 студенти од Фармацевтскиот факултет и 7 студенти од Медицинскиот факултет.

Преку Фондацијата „Трајче Мукаетов“ досега се исплатени 109.975.568 денари по основ на стипендии и на еднократни парични награди за првенците на генерација.

loading...

watch anime dub. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

AnimeDao Demon Slayer: Entertainment District Arc

AnimeDao DON'T TOY WITH ME, MISS NAGATORO

AnimeDao Bleach (Dub)

anime streaming The Seven Deadly Sins: Dragon's Judgement

Horimiya