БРАВО - 300 милиони евра инвестиции во ТИРЗ – поголем број на компании заинтересирани за инвестирање
БРАВО - 300 милиони евра инвестиции во ТИРЗ – поголем број на компании заинтересирани за инвестирање
КОНДОВСКИ: Битола ќе добие современа противпожарна заштита по теркот на модерните европски градови
КОНДОВСКИ: Битола ќе добие современа противпожарна заштита по теркот на модерните европски градови
Шилегов: Распишан тендерот за БРТ, Скопје е првиот град во регионот со ваков систем за јавен превоз
Шилегов: Распишан тендерот за БРТ, Скопје е првиот град во регионот со ваков систем за јавен превоз
ШИЛЕГОВ: БЕГАЊЕТО ОД ДЕБАТИ НА АРСОВСКА Е НАВРЕДЛИВО ЗА СКОПЈАНИ
ШИЛЕГОВ: БЕГАЊЕТО ОД ДЕБАТИ НА АРСОВСКА Е НАВРЕДЛИВО ЗА СКОПЈАНИ
ШИЛЕГОВ ГИ ПРИФАТИ БАРАЊАТА ЗА ВОДНО ОД ИНИЦИЈАТИВАТА „ГО САКАМ ВОДНО“
ШИЛЕГОВ ГИ ПРИФАТИ БАРАЊАТА ЗА ВОДНО ОД ИНИЦИЈАТИВАТА „ГО САКАМ ВОДНО“
ДИК: Нема да има редици за гласање како во првиот круг, фингерпринт-уредите ќе бидат побрзи
ДИК: Нема да има редици за гласање како во првиот круг, фингерпринт-уредите ќе бидат побрзи
ШИЛЕГОВ: Со 280 илјади евра ќе се „дислоцира и мултиплицира“ зеленилото кое ќе се уништи за БРТ
ШИЛЕГОВ: Со 280 илјади евра ќе се „дислоцира и мултиплицира“ зеленилото кое ќе се уништи за БРТ
ШИЛЕГОВ: ЗОШТО АРСОВСКА ПРОДОЛЖУВА ДА ЈА ЛАЖЕ ЈАВНОСТА ДЕКА НЕМА БУГАРСКО ДРЖАВЈАНСТВО
ШИЛЕГОВ: ЗОШТО АРСОВСКА ПРОДОЛЖУВА ДА ЈА ЛАЖЕ ЈАВНОСТА ДЕКА НЕМА БУГАРСКО ДРЖАВЈАНСТВО

Формирано е партиципативното тело за урбанистичко планирање во Општина Центар

Општина Центар ја заврши постапката за формирање на партиципативно тело кое ќе учествува во процесот на урбанистичкото планирање на подрачјето на општината.

ова тело, составено од претставници на невладиниот сектор и на граѓаните, кои се жители на Центар, ќе се овозможи зголемен увид на јавноста во процесот на урбанистичкото планирање.
Истовремено, ќе им се даде шанса на граѓаните и граѓанските организации, директно, преку свои претставници во партиципативното тело, да даваат совети, идеи и предлози во врска со подобрувањето на условите за живот, престој и транзит во општината.

Партиципативното тело за урбанистичкото планирање во Општина Центар брои пет членови, истакнати експерти во своите области и граѓански активисти.

Во новото партиципативно тело ќе членуваат: Ана Чоловиќ Лешоска (извршна директорка на Еко-свест), Даница Павловска (архитектка, просторна планерка), Кристина Хаџи-Василева (магистерка по родови студии), Милчо Манчевски (режисер) и Жанета Трајкоска (новинарка и директорка на Институт за комуникациски студии).

Целта на партиципативното тело е преку учество на јавноста, во соработка со општинскиот Сектор за урбанизам и урбанистичко планирање, да се даде поголем простор за предлози на граѓаните при идното планирање и развитокот на Општина Центар.

Со помош на членовите на телото дополнително ќе се зголемат предусловите за создавање на една современа, граѓанска, еколошки свесна општина, која како централна општина во градот Скопје, ќе биде пример и за останатите општини во земјата.

loading...