БРАВО - НАУМОВСКИ: Продолжуваме со изведба на атмосферската канализација во Дексион
БРАВО - НАУМОВСКИ: Продолжуваме со изведба на атмосферската канализација во Дексион
СЕНАД РАМОВИЌ: ЗАЕВ СО СВОЈАТА ХРАБРОСТ И МАЧЕНИШТВО БЕШЕ ПРИМЕР, МОТИВАЦИЈА И ВОДИЛКА ЗА СИТЕ НАС ЖРТВИ НА ГРУЕВИЗМОТ!
СЕНАД РАМОВИЌ: ЗАЕВ СО СВОЈАТА ХРАБРОСТ И МАЧЕНИШТВО БЕШЕ ПРИМЕР, МОТИВАЦИЈА И ВОДИЛКА ЗА СИТЕ НАС ЖРТВИ НА ГРУЕВИЗМОТ!
Здравство го демантира Милошоски: Постапката за набавка на компјутерски томографи не е завршена
Здравство го демантира Милошоски: Постапката за набавка на компјутерски томографи не е завршена
ОД ОВАА НЕДЕЛА ВЕЌЕ МОЖЕ СМЕТКИ ДА СЕ ПЛАЌААТ И ВО ПОШТА - ПРОВИЗИЈАТА Е 35 ДЕНАРИ
ОД ОВАА НЕДЕЛА ВЕЌЕ МОЖЕ СМЕТКИ ДА СЕ ПЛАЌААТ И ВО ПОШТА - ПРОВИЗИЈАТА Е 35 ДЕНАРИ
(ВИДЕО) Нуредини: Доколку Собранието го поддржи и усвои овој предлог, нашата држава ќе го добие првиот Национален парк од прогласувањето на независноста
(ВИДЕО) Нуредини: Доколку Собранието го поддржи и усвои овој предлог, нашата држава ќе го добие првиот Национален парк од прогласувањето на независноста
Рангелова до Мицковски - вака се станува лузер по книга
Рангелова до Мицковски - вака се станува лузер по книга
СТУДЕНТИ ОДИМЕ ЗА АМЕРИКА – ЛЕТО 2021 НАЈДОБРАТА ПОНУДА ЗА ЛЕТЕН РАБОТЕН – ТУРИСТИЧКИ ПРЕСТОЈ
СТУДЕНТИ ОДИМЕ ЗА АМЕРИКА – ЛЕТО 2021 НАЈДОБРАТА ПОНУДА ЗА ЛЕТЕН РАБОТЕН – ТУРИСТИЧКИ ПРЕСТОЈ
ГЕРМАНИЈА ЛЕТО 2021 ГОДИНА РАБОТА ЗА СТУДЕНТИ – 3 МЕСЕЧЕН РАБОТЕН ПРЕСТОЈ АПЛИЦИРАЊЕТО Е ОТВОРЕНО ДО 10 МАРТ
ГЕРМАНИЈА ЛЕТО 2021 ГОДИНА РАБОТА ЗА СТУДЕНТИ – 3 МЕСЕЧЕН РАБОТЕН ПРЕСТОЈ АПЛИЦИРАЊЕТО Е ОТВОРЕНО ДО 10 МАРТ

ГЕВГЕЛИЈА ДОБИ СТАНИЦА ЗА МЕРЕЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА ВОЗДУХОТ ВО ПРОЕКТ НА ЕВРОПСКА УНИЈА ОД 970.000 ЕВРА

Гевгеличани во иднина ќе знаат каков воздух дишат и колку тој е загаден со ПМ10 честички откако беше ставена во функција мониторинг станица за мерење на квалитетот на амбиенталниот воздух. Станицата е дел од заедничкиот проект со Грција „Развивање и имплементација на здравствен индекс за загадување на воздухот во прекуграничниот регион“, кој во земјава го имплементираа Цeнтарот за климатски промени од Гевгелија и Министерството за животна средина, а го финансира ЕУ, за што во Гевгелија беше присутен и евроамбасадорот Дејвид Гир.

„Загадувањето на воздухот станува животен феномен со долгорочни импликации по здравјето на луѓето. Затоа и посветеноста на ЕУ за намалување на загадувањето на воздухот е од приоритетно значење. Во инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан, донесен минатата недела, посебно внимание се посветува на Златната агенда, во која загадувањето на воздухот се смета за уште еден голем предизвик по пандемијата со ковид-19“, рече Гир

Мерната станица е опремена со повеќе инструменти и ќе дава резултати на часовна и дневна концентрација на азотни оксиди, сулфур диоксид, јаглероден моноксид и озон, а ќе ги отчитува и опасните ПМ10 честички. Ќе биде поврзана со националниот софтвер и мониторинг мрежа за следење на квалитетот на воздухот, со која управува Министерството за животна средина

„Со поставувањето на мониторинг станицата во Гевгелија, првпат ќе се воспостави механизам за редовно следење на квалитетот на воздухот и на изворите на загадувањето во овој прекуграничен регион. Истовремено, ќе се подигне свеста за заштита“, рече градоначалникот Сашо Поцков.

Целиот проект изнесува околу 970.000 евра. На македонска страна, со проектот се заменети и мерните инструменти на станицата Битола 1, информираа од Центарот за климатски промени.

loading...

Fire Force Season 2 (https://animeheaven.pro/m/8jVM) Episode 24 at AnimeHeaven animeheaven bleach

Watch Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba (Dub) Episode 22 at Funimation funimation discord