Интервју со Рафајловски: Одлуката на РКЕ за цената на струјата нема да предизвика голем удар врз потрошувачите и ќе ја задржи социјалната стабилност
Интервју со Рафајловски: Одлуката на РКЕ за цената на струјата нема да предизвика голем удар врз потрошувачите и ќе ја задржи социјалната стабилност
АД ЕСМ ПОНУДИ ЦЕНА ОД 48Е/МWh, ЦЕНИТЕ НА БЕРЗИТЕ ДОСТИГНУВААТ ДО 360Е/MWh
АД ЕСМ ПОНУДИ ЦЕНА ОД 48Е/МWh, ЦЕНИТЕ НА БЕРЗИТЕ ДОСТИГНУВААТ ДО 360Е/MWh
(АУДИО) Нефи Усеини пцуе новинарка која го прашува за „спорни“ тендери, ЗНМ го осуди испадот
(АУДИО) Нефи Усеини пцуе новинарка која го прашува за „спорни“ тендери, ЗНМ го осуди испадот
Заменик министер Алиу: Мирното решавање на конфликтите е предуслов за развој на здрава средина
Заменик министер Алиу: Мирното решавање на конфликтите е предуслов за развој на здрава средина
ПРИ СУДАР НА ВОЗ СО КАМИОН ВО МИСУРИ, САД, ЗАГИНАА ТРОЈЦА А РАНЕТИ СЕ 50 ПАТНИЦИ
ПРИ СУДАР НА ВОЗ СО КАМИОН ВО МИСУРИ, САД, ЗАГИНАА ТРОЈЦА А РАНЕТИ СЕ 50 ПАТНИЦИ
(ВИДЕО) Посета на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и деканот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски на кампот за обука во Лазарополе
(ВИДЕО) Посета на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и деканот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски на кампот за обука во Лазарополе
Почна обележувањето со ладна пластика на пешачките премини на сообраќајниците во Автокоманда
Почна обележувањето со ладна пластика на пешачките премини на сообраќајниците во Автокоманда
Претседателот на Собранието Талат Џафери, оствари средба со европратениците, членови на Мешовитиот парламентарен комитет – Република Северна Македонија и ЕУ
Претседателот на Собранието Талат Џафери, оствари средба со европратениците, членови на Мешовитиот парламентарен комитет – Република Северна Македонија и ЕУ

ГОРАН МИСОВСКИ НАЈСЕРИОЗЕН КАНДИДАТ ЗА НАСЛЕДНИК НА ТИТО ПЕТКОВСКИ ВО НСДП

Откако претседателот на НСДП, Тито Петковски најави дека ќе се повлече од лидерската позиција, партија се подготвува за избор на негов наследник.

Постапката за кандидирање и избор на делегати за Петтиот конгрес на НСДП е почната и треба да заврши на шестти мај.
До тогаш треба да се пријават и кандидати за претседател на НСДП и кандидати за членови на централниот и надзорниот одбор на НСДП од страна на изборните конференции на општинските организации.

Постапката за кандидирање за претседател на НСДП е со евидентирање на предлог кандидати во општинските организации и со самокандидирање.

Листите за можни кандидати од страна на општинските организации се доставуваат до извршниот одбор на НСДП, а извршниот одбор на НСДП предлага листа на кандидати за претедател на НСДП до централниот одбор. Централниот одбор ги утврдува предлог листите за претседател на НСДП и ги предлага на конгресот.

Еден од најсериозните кандидати за наследник на Тито Петковски е актуелниот потпретседателот на Собранието и потпретседател на НСДП, Горан Мисовски.

Тој за „Фокус“ вели дека сепак ќе почека до крај на рокот за да одлучи дали ќе се кандидира за претседател на партијата.

Иако имам огромна поддршка кај членството и во раководствата на општинските организации, сепак ќе причекам да заврши процедурата и откако ќе ги сумирам предлозите ќе одлучам дали ќе се кандидирам за претседател на НСДП, вели Мисовски.

Според Статутот на партијата, кандидати за претседател на НСДП можат да бидат лица кои:

-Се најмалку пет години членови на НСДП;
-Уживаат јавен и професионален углед и афторитет
-Ја имаат довербата на членството на НСДП;
-За пошироката јавност се препознатливи како луѓе кои дале позитивен придонес во
афирмацијата и реализацијата на политиката на НСДП;
-Со својата досегашна работа да имаат покажано евидентни позитивни резултати
препознатливи за пошироката јавност;

loading...