ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ПРИЗНАНИЕ И БЕНИФИЦИРАН СТАЖ ЗА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ
ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ПРИЗНАНИЕ И БЕНИФИЦИРАН СТАЖ ЗА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ
Андов за Камчев: Во затворот постои куќен ред и нема привилегирани „гости“ без разлика кои се и што се
Андов за Камчев: Во затворот постои куќен ред и нема привилегирани „гости“ без разлика кои се и што се
ГЛАВНИОТ ШТАБ И ПРЕДЛАГА НА ВЛАДАТА ОД СРЕДА ПОЛИЦИСКИОТ ЧАС ДА ПОЧНУВА ОД 24 ЧАСОТ!
ГЛАВНИОТ ШТАБ И ПРЕДЛАГА НА ВЛАДАТА ОД СРЕДА ПОЛИЦИСКИОТ ЧАС ДА ПОЧНУВА ОД 24 ЧАСОТ!
МАФИЈАТА КЛЕКНАТА НА КОЛЕНА - Обвинителството ќе бара да му се продолжи притворот на Камчев, следната недела обвинение за „Плацевите на Водно“
МАФИЈАТА КЛЕКНАТА НА КОЛЕНА - Обвинителството ќе бара да му се продолжи притворот на Камчев, следната недела обвинение за „Плацевите на Водно“
Груби: Сега ја очекуваме иста храброст од европските лидери која тие ја бараа од нас
Груби: Сега ја очекуваме иста храброст од европските лидери која тие ја бараа од нас
Димитров: Европа да си го одржи зборот, крајно време е да ги почнеме заслужените преговори
Димитров: Европа да си го одржи зборот, крајно време е да ги почнеме заслужените преговори
ПРЕМИЕРОТ ЈА ПОЧНА ЕВРОПСКАТА ТУРНЕЈА - Средба со Лајчак: С Македонија го сработи својот дел, на ред е ЕУ
ПРЕМИЕРОТ ЈА ПОЧНА ЕВРОПСКАТА ТУРНЕЈА - Средба со Лајчак: С Македонија го сработи својот дел, на ред е ЕУ
„Стандард“: Не разбираме што му стана. Изјавите на Вархеји предизвикуваат чудење во ЕУ
„Стандард“: Не разбираме што му стана. Изјавите на Вархеји предизвикуваат чудење во ЕУ

Груби ги отвори Деновите на Албанската Азбука

Првиот вицепремиер на Република Северна Македонија, Артан Груби, денеска ја отвори манифестацијата
„Денови на Азбуката“ во организација на Институтот за културно и духовно наследство на Албанците.

Во својот говор, првиот вицепремиер Груби истакна дека 22 ноември е еден од трите столба на созда-
вањето на албанскиот идентитетски код.

„Ви честитам што создадовте нова традиција меѓу Албанците од Северна Македонија преку развојот на
манифестацијата„ Денови на Азбуката “, сега втора по ред со институционална поддршка. Албанците во
Република Северна Македонија го сметаат 22 ноември како еден од трите столба на создавањето на
албанскиот идентитетски код, почнувајќи од 10 јуни 1878 година со одржување на Призренската Средба,
со прогласување на независноста на 28 ноември 1912 година и претходно со Конгресот на Битола 1908
година, како три од столбовите на нашата модерна историја што, за среќа, се развиени во трите земји
каде што живееме ние Албанците денес, во Косово, Северна Македонија и Албанија.

Драго ми е што манифестацијата „Денови на Азбуката“ од Институтот за културно и духовно наследство
на Албанците како еден од соработниците во развојот на активностите за одбележување на 22 ноември
оваа година е посветена на придонесот на жените Албанки, особено за да се осветли фактот на
придонесот на албанската жена заедно со традиционалната улога што нашата патријархална култура ја
перцепира како просветителска жена, која го кажа својот придонес кон културниот и образовниот развој
на Албанците, не само во Северна Македонија. Ви честитам на темата за оваа година и посакувам само да
продолжите да ја расветлувате клучната улога на албанските жени во државата, албанската конструкција
и историјата “, рече Груби.

Груби истотака рече дека 22 ноември е многу важен датум за Албанците од Северна Македонија и овој
датум е одбележан институционално.

„22 ноември е празник за целата албанска заедница. Овој институт е основан на 22 ноември и сега се
доделува државна награда на 22 ноември за одбележување на овој голем датум за сите Албанци “, подвлече
првиот вицепремиер Артан Груби.

Директорот на Институтот за културно и духовно наследство на Албанците, Скендер Хасани и амбасадорот
на Република Косово во нашата земја, Ѓeрѓ Дедај, учествуваа на овој настан, каде што започнаа манифес-
тациите со цел за да се одбележи 22 ноември, Денот на Албанската Азбука.

loading...

4Anime 4anime app ios: Watch Fire Force Season 2 Episode 17

GoGoAnime steins gate gogoanime: Watch Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Episode 15