ИНТЕРЕСНА СЛУЧАЈНОСТ: ВО ИСТ ДЕН НА ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ГОСТУВА ИСТ РЕЛИГИСКИ ЕКСПЕРТ НА ТЕМА МПЦ СПЦ
ИНТЕРЕСНА СЛУЧАЈНОСТ: ВО ИСТ ДЕН НА ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ГОСТУВА ИСТ РЕЛИГИСКИ ЕКСПЕРТ НА ТЕМА МПЦ СПЦ
БОМБА НА ХАРИ КОСТОВ: ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ НА МЛАДИТЕ ПОД 30 ГОДИНИ ДА СЕ БАВАТ СО ПОЛИТИКА, НАМЕСТО ДА ЛЕПАТ ПЛАКАТИ И ДА ЧЕКАТ ПАРТИИТЕ ДА ГИ УХЛЕБАТ ДА УЧАТ ДА ЗАРАБОТАТ ПАРИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
БОМБА НА ХАРИ КОСТОВ: ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ НА МЛАДИТЕ ПОД 30 ГОДИНИ ДА СЕ БАВАТ СО ПОЛИТИКА, НАМЕСТО ДА ЛЕПАТ ПЛАКАТИ И ДА ЧЕКАТ ПАРТИИТЕ ДА ГИ УХЛЕБАТ ДА УЧАТ ДА ЗАРАБОТАТ ПАРИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
Петков по средбата со Ковачевски: Си ветивме дека конструктивниот дијалог ќе продолжи
Петков по средбата со Ковачевски: Си ветивме дека конструктивниот дијалог ќе продолжи
ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје
ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје
Трајанов: САД ќе ги седнат С. Македонија и Бугарија на иста маса
Трајанов: САД ќе ги седнат С. Македонија и Бугарија на иста маса
АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА МАЛАТА НИЛ НАСУФОСКИ
АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА МАЛАТА НИЛ НАСУФОСКИ
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат

ИСТОРИЈАТА СЕ ПОВТОРУВА, СДСМ ПАК ПРАВИ ЕЛЕКТРАНИ ДОДЕКА ВМРО ФРЛАШЕ ПАРИ НА ВРБИ И ФОНТАНИ И СПОМЕНИЦИ – ИНВЕСТИЦИИТЕ ВО ЕНЕРГЕТИКАТА ВЕЌЕ ДОСТИГНАА 1 МИЛИЈАРДА ЕВРА: ЗАЕВ НА ЗАМИНУВАЊЕ ПОТПИША НОВ ДОГОВОР ЗА ТРЕТ СТРАТЕШКИ ИНВЕСТИТОР ВО СОНЧЕВА ЕЛЕКТРАНА ТЕЖОК 200 МИЛИОНИ ЕВРА, ДОСЕГА ПОТПИШАНИ СЕ ДВА ДОГОВОРИ НА 800 МИЛИОНИ ЕВРА!

Владата донесе Одлука со која се утврдува статус на стратешки инвестиционен проект на проектот „Фотоволтаични електрани во Јамуларци и Скандалци“ на Друштвото за производство и промет со електрична енергија од обновливи извори „ПРОМАРК ЕНЕРЏИ ДООЕЛ“ Скопје.

Фотоволтаични електрани во Јамуларци и Скандалци се со вкупен капацитет од 280 мегевати, а вредноста на инвестицијата изнесува 184 милиони евра.

Досега премиерот во оставка потпиша два вакви договори, ветерници во Кумановско со германски инвеститор вредни 500 милиони евра и сончеви колектори во Штип вредни 270 милиони евра кои ќе ги инвестира француска компанија.

Инаку ова е повторување на историјата, познато е дека главните капацитети во земјава по осамостојувањето се направени и започнати во време на СДСМ на власт, па така мега електраната Козјак е направена во време на СДСМ и започната е браната Света Петка која се заврши во време на ВМРО ДПМНЕ.

Исто така и електраната во Скопје, ТЕТО беше почната во време на СДСМ, во 2005-та година и беше завршена во време на ВМРО ДПМНЕ.

Сега пак СДСМ инвестира во гасен терминал во Алесандруполи во Грција, се пренаменува електраната во Кичево во сончева електрана, се инвестира во нови ветерни паркови и нови сончеви колектори.

Во тек на тендерска документација и се јавија неколку реномирани фирми со што ќе започне изградбата на мега браната Чебрен која ќе чини фантастични 600 милиони евра и ќе биде со капацитет колку еден блок во РЕК Битола со што ќе извезуваме струка наместо да увезуваме.

„Во план е Чебрен да биде јавно-приватно партнерство, во кое ЕСМ ќе биде јавниот партнер во име на државата. Проценките се дека изградбата ќе чини најмногу 570 милиони евра, средства кои ќе треба да ги обезбеди приватниот партнер. Хидроелектраната ќе има инсталирана моќност од 333 мегавати и годишно производство од 1000 гигавати електрична енергија. Наша обврска е изградбата на пристапниот пат до хидроцентралата и потоа приклучокот, односно трафостаницата. Како наш удел во новата заедничка компанија со приватниот партнер ќе биде внесена ХЕЦ Тиквеш, која е на истиот слив, односно на Црна Река и единствено можно е двете хидроцентрали, Чебрен и Тиквеш да функционираат во една целина бидејќи зафаќаат вода од исто течение и си влијаат една на друга“, информираше генералениот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски.

Ковачевски верува дека Чебрен ќе овозможи во иднина да сe намалува производството на електрична енергија од јаглен, и постепено да се замени со производството од оваа голема хидроелектрана.

„За споредба, цело ЕСМ денес произведува 4000 гигавати годишно. Кога Чебрен ќе почне да работи, годишната редукција на јаглерод диоксид ќе се намали за 913 илјади тони помалку, бидејќи 1000 гигават часови електрична енергија нема да се произведат од јаглен, туку од вода“, изјави Ковачевски.

Единствено што има направено ВМРО ДПМНЕ е ветерниот парк во Богданци, премалку за партија која сака да се нарече патриотска и државотворна.

loading...

watch anime online. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

4 anime Tokyo Ghoul

Dragon Ball Z (Dub) Episode 284

4Anime My Hero Academia Season 2 (Dub)

watch anime My Hero Academia

watch subbed anime Bleach