Радев: Очекувам одбрана на бугарскиот интерес!
Радев: Очекувам одбрана на бугарскиот интерес!
Само Македонците разбираат како е да ви биде понижен идентитетот, порача Кулеба
Само Македонците разбираат како е да ви биде понижен идентитетот, порача Кулеба
Почина поранешниот претседател на Албанија, Бујар Нишани
Почина поранешниот претседател на Албанија, Бујар Нишани
Донбас ќе биде украински, порача Зеленски
Донбас ќе биде украински, порача Зеленски
Младите чекаат да појдат на психолог и по два месеца, потребни се бесплатни советувалишта
Младите чекаат да појдат на психолог и по два месеца, потребни се бесплатни советувалишта
Забрчанец: Со Отворен Балкан стануваме пазар од 12 милиони жители
Забрчанец: Со Отворен Балкан стануваме пазар од 12 милиони жители
Петков ќе бара бугарските услови да влезат во преговарачката рамка за Македонија
Петков ќе бара бугарските услови да влезат во преговарачката рамка за Македонија
Ангел Димитров: За РСМ Договорот за пријателство е карта за ЕУ, а не цврста политичка определба
Ангел Димитров: За РСМ Договорот за пријателство е карта за ЕУ, а не цврста политичка определба

Историска одлука на Европскиот суд – родителите од ист пол мора да бидат признати како семејство

Врховниот суд на ЕУ одлучи дека истополовите родители и нивните деца мора да бидат признати како семејство во сите земји членки на ЕУ.

Во пресудата Европскиот суд на правдата изјави дека ако една земја признае родителски однос со дете, тогаш секоја земја членка треба да го стори тоа за да го гарантира правото на детето на слободно движење.

Случајот дојде пред овој суд откога бугарските власти одбија да дадат извод од Матичната книга на родените на ќерка на истополов пар, која е родена во Шпанија во 2019 година, со образложение дека детето не може да има две мајки.

loading...