Кондовски: Битола ќе добие “Шелтер центар” каде жените жртви на семејно насилство ќе бидат безбедни, ќе го трасираат и својот пат кон финансиска стабилност и независност!
Кондовски: Битола ќе добие “Шелтер центар” каде жените жртви на семејно насилство ќе бидат безбедни, ќе го трасираат и својот пат кон финансиска стабилност и независност!
ПОЛЕКА СЕ ДВИЖИМЕ КОН ЦЕЛТА: Вкупно се аплицирани 1.590.219 дози вакцини, ревакцинирани 46 отсто од полнолетните граѓани
ПОЛЕКА СЕ ДВИЖИМЕ КОН ЦЕЛТА: Вкупно се аплицирани 1.590.219 дози вакцини, ревакцинирани 46 отсто од полнолетните граѓани
МИРКО ПОПОВ - ШИЛЕГОВ Е ЕДЕН ОД РЕТКИТЕ СО СЛУХ ЗА КУЛТУРНИТЕ РАБОТНИЦИ
МИРКО ПОПОВ - ШИЛЕГОВ Е ЕДЕН ОД РЕТКИТЕ СО СЛУХ ЗА КУЛТУРНИТЕ РАБОТНИЦИ
ТИТО ПЕТКОВСКИ: ЗАЕВ ТРЕБА ДА СИ ОСТАНЕ ПРЕМИЕР, ЛОКАЛНИТЕ НЕМААТ ВРСКА СО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ
ТИТО ПЕТКОВСКИ: ЗАЕВ ТРЕБА ДА СИ ОСТАНЕ ПРЕМИЕР, ЛОКАЛНИТЕ НЕМААТ ВРСКА СО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ
(ВИДЕО) ШИЛЕГОВ: СКОПЈЕ ДО 2024 БЕЗ МЕТЕЖ ВО СООБРАЌАЈОТ И УРБАНИЗАЦИЈА НАДВОР ОД ЦЕНТРАЛНОТО ЈАДРО
(ВИДЕО) ШИЛЕГОВ: СКОПЈЕ ДО 2024 БЕЗ МЕТЕЖ ВО СООБРАЌАЈОТ И УРБАНИЗАЦИЈА НАДВОР ОД ЦЕНТРАЛНОТО ЈАДРО
ДОБРИ ВЕСТИ ОД ВЛАДАТА: Вклучен и вториот блок на РЕК Битола, се работи на тоа наскоро да се вклучат третиот блок и електраните Осломеј и Неготино, граѓаните не треба да стравуваат од рестрикции
ДОБРИ ВЕСТИ ОД ВЛАДАТА: Вклучен и вториот блок на РЕК Битола, се работи на тоа наскоро да се вклучат третиот блок и електраните Осломеј и Неготино, граѓаните не треба да стравуваат од рестрикции
ШИЛЕГОВ: СО СЕКОЈДНЕВНИОТ БЕСПЛАТЕН ПРЕВОЗ ЗА ПЕНЗИОНЕРИТЕ, ГИ ВРАЌАМЕ И ПОМЛАДИТЕ ПАТНИЦИ ЗАРАДИ НАМАЛЕНИТЕ ГУЖВИ
ШИЛЕГОВ: СО СЕКОЈДНЕВНИОТ БЕСПЛАТЕН ПРЕВОЗ ЗА ПЕНЗИОНЕРИТЕ, ГИ ВРАЌАМЕ И ПОМЛАДИТЕ ПАТНИЦИ ЗАРАДИ НАМАЛЕНИТЕ ГУЖВИ
СДСМ: Минималната плата од 1 јануари ќе биде 18.000 денари, просечната порасна на 28.642 денари, да гласаме за бројот 12 да продолжи напредокот
СДСМ: Минималната плата од 1 јануари ќе биде 18.000 денари, просечната порасна на 28.642 денари, да гласаме за бројот 12 да продолжи напредокот

КОЈ МОЖЕШЕ ОВА ДА ГО ПРЕДВИДИ – АРТАН ГРУБИ ЗАСТАНА ВО ОДБРАНА НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРОТИВ БУГАРИТЕ: Принципот на самоопределување за јазик, идентитет и припадност не се определува со договори и трактати, туку со принципите на божествениот закон

* реклами —————————————————————————————————————————————–

————————————————————————————————————————————————————

„Албанскиот народ зборува еден јазик што, настрана на природните
трансформации на елементите од кои што ниту еден друг јазик не бил
поштеден до денес, не може да се поистовети со другите келтски,
латински, германски, словенски или хеленски јазици, освен таму каде што
се среќава со нив со обединети индо-германски корени. Сите што зборуваат
на овој јазик имаат националност потполно одделена и целосно одвоена од
онаа на другите народи во Европа.„

* реклами —————————————————————————————————————————————

————————————————————————————————————————————————-

Токму преку овој дел од говорот на отецот Ѓерѓ Фишта одржан во текот на
1919 година на Конференцијата во Версај во Париз, првиот вицепремиер и
министер за политички систем и односи меѓу заедниците, г. Артан Груби го
започна својот свечен говор по повод одбележувањето на 22 ноември, денот
на Битолскиот Конгрес и денот на албанската азбука.

По овој повод, Груби соопшти дека оваа година ја одбележуваме и
80-годишнината од смртта на големиот Ѓерѓ Фишта, претседателот на
комисијата за изготвување на азбуката на Битолскиот Конгрес, на кого му
ја посветуваме оваа годишнина од денот на Албанската азбука.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

———————————————————————————————————————————————————

Вицепремиерот Груби рече дека причината зошто го избрав ова пророштво
произлезена од големиот Фишта за да го вратам во сеќавање денеска, е
поврзаноста, зависноста и потребата да се потсетиме на последиците од
конференцијата во Версај, која не успеа да стави крај на причините за
Првата Светска Војна и предизвика дополнителни последици што се
чувствуваат силно и денеска

Груби, исто така, по повод свечениот говор со кој се одбележа 22
ноември, денот на Албанската азбука, рече дека судбините на нашите
народи во нашата земја се меѓусебно поврзани. Заедничко ни е
патешествието кон слободата, правдата, еднаквоста, но и интеграција.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————

Првиот вицепремиер Груби потсети дека принципот на самоопределување за
етничката припадност, јазик и идентитет не може да се утврди со договори
и трактати, туку само врз принципите на божествениот закон.

Денес, на 22 ноември, на одбележувањето на денот на Албанската азбука,
минатото не смее да ја држи иднината во заложништво. Методите и
вредностите на 19 век не можат да се вратат во 21 век.

* реклами —————————————————————————————————————————————–

—————————————————————————————————————————————————

На крајот од својот говор, Груби во име на Владата на Република Северна
Македонија, сеќавајќи се и поклонувајќи се пред сите мажи и жени на
нацијата кои со децении и векови се труделе за подобро утре, им го
честиташе на сите Албанци 22 ноември, денот на Конгресот во Битола и
азбуката на Албанскиот јазик.

Со почит,
Сектор за односи со јавност
Кабинет на првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи
меѓу заедниците

loading...