(ВИДЕО) ЦУЦУЛОТ КОНЕЧНО СИ ГО НАЈДЕ МЕСТОТО, ДО МИРКА КЛАСНАТА НА СТРИМОТ НА ПРО РУСКАТА ПАРТИЈА РОДИНА, ДОСЕГА ГЛУМЕШЕ НЕКАКОВ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ФИЛОЗОФ...
(ВИДЕО) ЦУЦУЛОТ КОНЕЧНО СИ ГО НАЈДЕ МЕСТОТО, ДО МИРКА КЛАСНАТА НА СТРИМОТ НА ПРО РУСКАТА ПАРТИЈА РОДИНА, ДОСЕГА ГЛУМЕШЕ НЕКАКОВ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ФИЛОЗОФ...
(ВИДЕО) ГОЛЕМИ ПОЛИЦИСКИ СИЛИ СЕ РАСПОРЕДЕНИ ОКОЛУ УСТАВНИОТ СУД ВО САД ПОРАДИ НАЈАВЕНИТЕ МАСОВНИ И НАСИЛНИ ПРОТЕСТИ ПОРАДИ ДЕНЕШНАТА ОДЛУКА ДА СЕ ЗАБРАНИ АБОРТУСОТ ПО 50 ГОДИНИ ЛЕГАЛНОСТ
(ВИДЕО) ГОЛЕМИ ПОЛИЦИСКИ СИЛИ СЕ РАСПОРЕДЕНИ ОКОЛУ УСТАВНИОТ СУД ВО САД ПОРАДИ НАЈАВЕНИТЕ МАСОВНИ И НАСИЛНИ ПРОТЕСТИ ПОРАДИ ДЕНЕШНАТА ОДЛУКА ДА СЕ ЗАБРАНИ АБОРТУСОТ ПО 50 ГОДИНИ ЛЕГАЛНОСТ
Галетановски: Нема ништо ново во ЗОО откако заминав, среќа што родија неколку животни кои ги донесовме
Галетановски: Нема ништо ново во ЗОО откако заминав, среќа што родија неколку животни кои ги донесовме
СО СВЕТСКИОТ ПОЛИТИЧКИ ВРВ: Николовски во Берлин на конференција со Државниот секретар на САД, претседателот на Светска банка и многу други високи претставници
СО СВЕТСКИОТ ПОЛИТИЧКИ ВРВ: Николовски во Берлин на конференција со Државниот секретар на САД, претседателот на Светска банка и многу други високи претставници
Протоколот не може да биде услов во преговорите, ниту спомнат во преговарачката рамка, порачува Маричиќ
Протоколот не може да биде услов во преговорите, ниту спомнат во преговарачката рамка, порачува Маричиќ
Бугарско МНР: Ќе одобриме меѓувладина конференција откако ќе се потпише билатералниот протокол
Бугарско МНР: Ќе одобриме меѓувладина конференција откако ќе се потпише билатералниот протокол
ИЛИ ДРЖАВАТА И ГРАД СКОПЈЕ НЕКА ГИ ЗАЛОВАТ КУЧИЊАТА НИЗ ГРАДОВ ИЛИ НЕКА НИ ДАДАТ ДОЗВОЛА ДА НОСИМЕ ПИШТОЛИ СО НАС
ИЛИ ДРЖАВАТА И ГРАД СКОПЈЕ НЕКА ГИ ЗАЛОВАТ КУЧИЊАТА НИЗ ГРАДОВ ИЛИ НЕКА НИ ДАДАТ ДОЗВОЛА ДА НОСИМЕ ПИШТОЛИ СО НАС
КАТЕ БЛАЖЕВСКА: НЕШТО НЕ ШТИМА ВО ИЗЈАВИТЕ И ПОСТАПКИТЕ НА СЛАВИ ТРИФУНОВ И ТЕОДОРА ГЕНЧОВСКА
КАТЕ БЛАЖЕВСКА: НЕШТО НЕ ШТИМА ВО ИЗЈАВИТЕ И ПОСТАПКИТЕ НА СЛАВИ ТРИФУНОВ И ТЕОДОРА ГЕНЧОВСКА

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ СО 13,4 МИЛИОНИ EВРА ЌЕ ЈА ФИНАНСИРА ИЗГРАДБАТА НА ПРВАТА ПРИВАТНА ВЕТЕРНА ЦЕНТРАЛА „БОГОСЛОВЕЦ“

Со оглед на значењето на овој проект за постигнување одржливо производство на енергија во земјава и за заштита на животната средина, обезбедено е финансирање од повеќе домашни и меѓународни институции, при што Комерцијална банка обезбеди најголема финансиска поддршка меѓу домашните банки.

Синдицираниот кредит во вредност од 51 милион евра, чиј главен носител е Erste Group Bank AG, е наменет за финансирање на изградбата на ветерниот парк со моќност од 36 мегавати во близина на селото Богословец. Носител на инвестицијате е македонската компанија за енергетски проекти БНБ компани ДОО, во која неодамна вложи капитал и Инвестицискиот фонд за зелен раст – ГГФ (Green for Growth Fund – GGF), основан во 2009 година од Германската банка за развој КфВ (KfW Development Bank) и од Европската инвестициска банка.

За Комерцијална банка претставува привилегија да учествува во финансирањето на првата приватна инвестиција за изградба на ветерна централа во земјава. Зелената енергија и обезбедувањето здрава животна средина се обврска на сите субјекти посебно, но и заедничка мисија за постигнување поголеми цели. Комерцијална банка во континуитет обезбедува финансиска поддршка за „зелени“ проекти, а и во своето работење имплементира низа практики и процеси кои спречуваат загадување на околината.

„Богословец“ се очекува да почне да произведува електрична енергија кон средината на 2023 година, со што ќе го удвои постојниот ветерен капацитет во земјава. Оваа централа ќе се спречи емисија на над 80.000 тони CO2 годишно и ќе даде огромен придонес во постигнување на целите од Акцискиот план за обновлива енергија на Северна Македонија, кои предвидуваат уделот на обновливата енергија во вкупното производството на електрична енергија до 2024 година да достигне 50%.

loading...

https://tai.go88.is/

sunwin game tài xỉu live sunwin code sunwin