(ВИДЕО) ХАХА, ЧОВЕКОВ Е КОМЕДИЈА - МИЦКОВСКИ: ДА НЕМАВ КОРОНА, ВЛАДАТА ЌЕ ПАДНЕШЕ!
(ВИДЕО) ХАХА, ЧОВЕКОВ Е КОМЕДИЈА - МИЦКОВСКИ: ДА НЕМАВ КОРОНА, ВЛАДАТА ЌЕ ПАДНЕШЕ!
(ВИДЕО) ВО ЖИВО ОД АТМОСФЕРАТА ВО КАБИНЕТОТ НА ПРЕМИЕРОТ ЗАЕВ ПО ИЗГЛАСАНАТА ДОВЕРБА ВО СОБРАНИЕТО
(ВИДЕО) ВО ЖИВО ОД АТМОСФЕРАТА ВО КАБИНЕТОТ НА ПРЕМИЕРОТ ЗАЕВ ПО ИЗГЛАСАНАТА ДОВЕРБА ВО СОБРАНИЕТО
Пендаровски: Реакцијата на Радев спротивна на основниот принцип за немешање во внатрешните работи на друга државa
Пендаровски: Реакцијата на Радев спротивна на основниот принцип за немешање во внатрешните работи на друга државa
УШТЕ ЕДЕН ГОЛЕМ ТРИУМФ НА ВЛАДАТА - „Фридом Хаус“: С. Македонија со најголем раст на индексот на слободата во Европа
УШТЕ ЕДЕН ГОЛЕМ ТРИУМФ НА ВЛАДАТА - „Фридом Хаус“: С. Македонија со најголем раст на индексот на слободата во Европа
НИКОЛОВСКИ: Сите лаги на опозициската ВМРО-ДПМНЕ потонаа во вода
НИКОЛОВСКИ: Сите лаги на опозициската ВМРО-ДПМНЕ потонаа во вода
БРОИМЕ И СЕ ГРИЖИМЕ ЗА МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ НА МИЦКОВСКИ: ОВА Е НЕГОВ ЈУБИЛЕЕН 100 ПОРАЗ ПО РЕД!!!
БРОИМЕ И СЕ ГРИЖИМЕ ЗА МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ НА МИЦКОВСКИ: ОВА Е НЕГОВ ЈУБИЛЕЕН 100 ПОРАЗ ПО РЕД!!!
ЗАЕВ ГО РАЗБИ БЛЕФОТ НА МИЦКОВСКИ - ВЛАДАТА ДОБИ ДОВЕРБА ОД СОБРАНИЕТО СО 62 ГЛАСОВИ ЗА!
ЗАЕВ ГО РАЗБИ БЛЕФОТ НА МИЦКОВСКИ - ВЛАДАТА ДОБИ ДОВЕРБА ОД СОБРАНИЕТО СО 62 ГЛАСОВИ ЗА!
ДРАМА ВО СОБРАНИЕТО: ДЕНЕСКА ЌЕ БИДЕМЕ СВЕДОЦИ НА ЕДЕН ОД НАЈБРУТАЛНИТЕ ПОЛИТИЧКИ НОКАУТИ ВО МАКЕДОНСКАТА ПОЛИТИЧКА ИСТОРИЈА
ДРАМА ВО СОБРАНИЕТО: ДЕНЕСКА ЌЕ БИДЕМЕ СВЕДОЦИ НА ЕДЕН ОД НАЈБРУТАЛНИТЕ ПОЛИТИЧКИ НОКАУТИ ВО МАКЕДОНСКАТА ПОЛИТИЧКА ИСТОРИЈА

МЕНАЏЕРСКОТО ТРИО ФАНТАСТИКО, КОСТОВ, ИЉОСКИ И ШТЕРИЕВА И ДОНЕСОА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА РЕКОРДНА ЗАРАБОТКА ОД 31 МИЛИОНИ ЕВРА!!!

„Комерцијална банка“ многу јако влезе во купување државни хартии од вредност. Лани во државните инструменти вложи 200 милиони евра и нивното ниво го зголеми за 92 отсто. За сметка на тоа нејзиното кредитирање лани стагнира и е на исто ниво од 2019 година. Благодарејќи на „златната резерва“ т.е. останатите приходи од дејноста од кои лани инкасира 29,8 милиони евра банката со која две децении неприкосновено ја води Хари Костов стигна до рекорден профит од 31,1 милиони евра , веројатно најдобар резултат на сите времиња затоа што е постигнат во „корона“ услови

„Комерцијална банка“ оствари добивка од 31,1 милиони евра лани и тоа е дури подобар резултат од претходната година и тоа за 1,7 милиони евра. Со овој резултат постигнат во вонредни „корона“ услови најголемата деловна банка во земјава, според активата, веројатно го има најдобриот резултат на сите времиња. Оваа рекордна добивка ќе привлече многу нови инвеститори во таа акција, ќе ги зголеми и така големите очекувања за дивиденда , за која веќе се шпекулира дека ќе биде 10 евра нето, и ќе ја зацврсти и така силната пазарна позиција на таа банка. Воедно резултатот е и потврда на експертизата што кон крајот на летото ја направи независна странска компанија која дава советодавни услуги на инвестициски банкари.

Од сите параметри од посебниот финансиски извештај најголемо внимание привлече експлозивното енормно вложување во државни обврзници на оваа голема домашна банка. Имено на крај на 2020 година банката во државни обврзници чува 408 милиони евра и тоа е за 92 отсто повеќе до споредба со крајот на 2019 година. Сега соодносот на кредитното порфолио со портофлиото на хартии од вредност е 2 наспрема 1. На крајот на 2019 година тој сооднос бил 4 наспрема 1 во корист на кредитирањето.

Ова значи дека банката драматично ја свртела својата пазарна ориентација. Односно проценила дека кредитирањето пред се на компании, правни лица, а веројатно и физички лица е веќе очигледно понеповолно од вложувањето во хартии од вредност. Значи народски кажано „Комерцијална банка“ „дига ручна“ за кредитирањето и „јако го отвора вентилот“ и ја кредитира државата преку купување државни обврзници за износ од околу 200 милиони евра.

На страната на билансот на успех нема нова стратегија туку се оди со проверениот пристап. Кратење на каматните расходи со одржување на каматните приходи. Или поточно поголемо кратење на каматните расходи од реализираното намалување на каматните приходи. Нето ефектот од оваа деловна операција за лани е 39,3 милиони евра нето приход од камати. Дури и појако од 2019 година за 257.000 евра. И тоа остварено во услови на намалени каматни приходи за 1,6 милиони евра во однос на 2019 година.
За тоа пак паѓаат приходите од надоместоци и провизии. На нето основа лани приходувани 14,5 милиони евра и тоа е за 893.000 евра послабо од 2019 година.

Во значајна мерка добивката на „Комерцијална банка“ ја вади и „утакмицата ја решава златната резерва“ – останатите приходи од дејноста. По тој основ лани легнуваат 29,8 милиони евра и работата е решена. Тоа е за 16,4 милиони евра повеќе од 2019 година.

Да, ова ја решава добивката , затоа што резервациите лани се речиси дуплирани од 2019 година. Лани тие изнесуваат 22,3 милиони евра, а во 2019 година биле за 12,7 милиони евра помали.

Депозитите се на ниво од речиси 2 милијарди евра односно поточно се 1,896 милијарди евра. Тоа е за 153 милиони евра повеќе од 2019 година.

ИЗВОР: ФАКТОР.МК

loading...

Watch 2.43: Seiin High School Boys Volleyball Team Episode 4 at AnimeFreak animefreak chatango

Watch SK8 the Infinity Episode 3 at Funimation cowboy bebop funimation