Радев: Очекувам одбрана на бугарскиот интерес!
Радев: Очекувам одбрана на бугарскиот интерес!
Само Македонците разбираат како е да ви биде понижен идентитетот, порача Кулеба
Само Македонците разбираат како е да ви биде понижен идентитетот, порача Кулеба
Почина поранешниот претседател на Албанија, Бујар Нишани
Почина поранешниот претседател на Албанија, Бујар Нишани
Донбас ќе биде украински, порача Зеленски
Донбас ќе биде украински, порача Зеленски
Младите чекаат да појдат на психолог и по два месеца, потребни се бесплатни советувалишта
Младите чекаат да појдат на психолог и по два месеца, потребни се бесплатни советувалишта
Забрчанец: Со Отворен Балкан стануваме пазар од 12 милиони жители
Забрчанец: Со Отворен Балкан стануваме пазар од 12 милиони жители
Петков ќе бара бугарските услови да влезат во преговарачката рамка за Македонија
Петков ќе бара бугарските услови да влезат во преговарачката рамка за Македонија
Ангел Димитров: За РСМ Договорот за пријателство е карта за ЕУ, а не цврста политичка определба
Ангел Димитров: За РСМ Договорот за пријателство е карта за ЕУ, а не цврста политичка определба

МФ: Ја подобруваме енергетската ефикасност во здравствените објекти и објекти под надлежност на општините

5 март 2022, Скопје – Министерството за финансии преку проектната единица МСИП реализира Проект за енергетска ефикасност во јавниот сектор за што се обезбедени средства во вкупна вредност од 25 милиони евра со поддршка на Меѓународната банка за обнова и развој – Светска банка. Со средствата во оваа фаза енергетски ефикасни ќе станат 18 здравствени објекти, како и објекти за кои 17 општини имаат поднесено 54 проекти.
Денеска е Светскиот ден на енергетска ефикасност, кој годинава се одбележува во ек на енергетската криза, која што покажува колку е важно рационално да се користи енергијата и да се намалат трошоците.
Намалување на потрошувачката на електрична енергија во јавниот сектор преку користење обновливи извори на енергија, како и формирање на Фонд за енергетска ефикасност се главните цели на овој проект.

Од вкупната висина на заемот која изнесува 25 милиони евра, 5 милиони евра инвестиции се предвидени за здравствени објекти и 10,5 милиони евра за проекти за општините.
Во рамки на проектот 18 здравствени објекти веќе го имаат поминато првиот сеизмички скрининг и ќе станат енергетски ефикасни. Меѓу нив се универзитетски клиники и здравствени домови.
Покрај инвестициите од 5 милиони евра за здравствените објекти предвидени се и 10,5 милиони евра за проекти за енергетска ефиканост во општините.
На објавениот јавниот повик се пријавени вкупно 54 проекти од 17 локални самоупави, од кои најголемиот дел се однесуваат на објекти на образовни институции, односно училипшта. Станува збор за општините Могила, Кавадарци, Охрид, Лозово, Дебрца, Дојран,

Валандово, Гостивар, Ресен, Кичево, Центар, Демир Капија, Пехчево, Струга, Ранковце, Кисела Вода и Градот Скопје. Финансиската поддршка за единиците на локална самоуправа изнесува 100% од вредноста, при што 80 % од прифатената инвестиција се подзаем, додека 20 % се грант средства. Рокот за отплата е 7-12 години со вклучен грејс период од 3 години и каматна стапка која што е еднаква на каматната стапка на Република Северна Македонија кон Светска банка.
Исто така, во рамки на Вториот МСИП проект, 36 општини обезбедија поволни финансиски средства за реализирање на своите капитални, инфраструктурни инвестиции. Потпишани се 37 договори за под-заем за реализација на 42 под-проекти, во вкупна вредност од 19,2 милиони евра. Од нив 24 општини целосно ги завршиле своите договори.

Проектот овозможува финансирање на капитални општински проекти од типот на водоснабдување, канализација и одведување на отпадни води, енергетска ефикасност, модернизација и реконструкција на улици и патишта, набавка на возила за јавните комунални претпријатија, како и изградба на детски градинки, зелени пазари, инфраструктура во индустриска зона и сл.
Реализацијата на овие проекти се очекува да придонесе кон одржлив развој и подобрување на условите за живот на целокупното население.

loading...

free anime online. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

anime websites Attack on Titan Season 2

AnimeHeaven So I'm a Spider, So What? Episode 23

AnimeHeaven Banished from the Hero’s Party, I Decided to Live a Quiet Life in the Countryside Episode 13

anime website My Hero Academia Season 2

That Time I Got Reincarnated as a Slime Episode 16