ХАХА, ОВА Е ЈАКО - РИЗАОВ: ВМРОВЦИТЕ НЕ ЗНААТ ДЕКА ЗБОРОТ СЕВЕРЏАН НА ТУРСКИ ЗНАЧИ САКАНА ДУША
ХАХА, ОВА Е ЈАКО - РИЗАОВ: ВМРОВЦИТЕ НЕ ЗНААТ ДЕКА ЗБОРОТ СЕВЕРЏАН НА ТУРСКИ ЗНАЧИ САКАНА ДУША
БОМБА НА ЕРОЛ РИЗАОВ: ИМА ЕДНА СИЛНА ПРИЧИНА ЗОШТО МАКЕДОНЦИТЕ МАСОВНО ГО ПРИФАТИЈА КОМУНИЗМОТ ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА - САМО КОМУНИСТИТЕ НЕКОГАШ МУ ПОНУДИЛЕ НА МАКЕДОНЕЦОТ ДЕКА КОНЕЧНО ЌЕ ИМА СВОЈА ДРЖАВА
БОМБА НА ЕРОЛ РИЗАОВ: ИМА ЕДНА СИЛНА ПРИЧИНА ЗОШТО МАКЕДОНЦИТЕ МАСОВНО ГО ПРИФАТИЈА КОМУНИЗМОТ ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА - САМО КОМУНИСТИТЕ НЕКОГАШ МУ ПОНУДИЛЕ НА МАКЕДОНЕЦОТ ДЕКА КОНЕЧНО ЌЕ ИМА СВОЈА ДРЖАВА
БОМБА НА ЕРОЛ РИЗАОВ: ЕУ И САД НИКОГАШ НЕМА ДА ЈА ПРИТИСНАТ БУГАРИЈА, ТАА Е ПОВАЖНА ОД НАС ГЕО СТРАТЕШКИ, АКО ГИ СЛУШАШ НЕКОИ ВАТРЕНИ ПАТРИОТИ ЌЕ СИ ПОМИСЛИШ ДЕКА СМЕ НУКЛЕАРНА ВЕЛЕСИЛА СО МИЛИЈАРДА ТОНИ НАОЃАЛИШТА НА НАФТА И ПРИСТАНИШТА НА 2 МОРИЊА
БОМБА НА ЕРОЛ РИЗАОВ: ЕУ И САД НИКОГАШ НЕМА ДА ЈА ПРИТИСНАТ БУГАРИЈА, ТАА Е ПОВАЖНА ОД НАС ГЕО СТРАТЕШКИ, АКО ГИ СЛУШАШ НЕКОИ ВАТРЕНИ ПАТРИОТИ ЌЕ СИ ПОМИСЛИШ ДЕКА СМЕ НУКЛЕАРНА ВЕЛЕСИЛА СО МИЛИЈАРДА ТОНИ НАОЃАЛИШТА НА НАФТА И ПРИСТАНИШТА НА 2 МОРИЊА
Ковачевски ја почна посетата на Италија, се сретна со сенаторот Фасино: Прашањето на почеток на преговорите со Северна Македонија е неопходен одговор за безбедноста на Европа
Ковачевски ја почна посетата на Италија, се сретна со сенаторот Фасино: Прашањето на почеток на преговорите со Северна Македонија е неопходен одговор за безбедноста на Европа
(ВИДЕО) ЕРОЛ РИЗАОВ: ГРУЕВСКИ Е ПРВ ПОЛИТИЧАР КОЈ ПОЧНА ДА МИ СЕ ЈАВУВА НА ТЕЛЕФОН ЗА ОБЈАВЕНИ ТЕКСТОВИ И ДА СЕ БУНИ И ДА ПРАВИ ПРИТИСОК
(ВИДЕО) ЕРОЛ РИЗАОВ: ГРУЕВСКИ Е ПРВ ПОЛИТИЧАР КОЈ ПОЧНА ДА МИ СЕ ЈАВУВА НА ТЕЛЕФОН ЗА ОБЈАВЕНИ ТЕКСТОВИ И ДА СЕ БУНИ И ДА ПРАВИ ПРИТИСОК
ГРАД СКОПЈЕ: Успешно спроведена пролетната акцијата во Ѓорче Петров - уредени зелените површини на улиците и булеварите
ГРАД СКОПЈЕ: Успешно спроведена пролетната акцијата во Ѓорче Петров - уредени зелените површини на улиците и булеварите
(ВИДЕО) ПАРТАЛ СЕ НАПРАВИЈА: ВЕРБАЛНА ТЕПАЧКА НА ЈУТУБ МЕЃУ ПАЛЧО И КОТЕВСКИ ОД БОЈКОТИРАМ
(ВИДЕО) ПАРТАЛ СЕ НАПРАВИЈА: ВЕРБАЛНА ТЕПАЧКА НА ЈУТУБ МЕЃУ ПАЛЧО И КОТЕВСКИ ОД БОЈКОТИРАМ
Вистиномер: Не е вистина дека сладолед, кафе и кока-кола во Охрид чинат 500 денари
Вистиномер: Не е вистина дека сладолед, кафе и кока-кола во Охрид чинат 500 денари

МФ: Во подготoвка се правни решенија за промена на надоместокот за приватизација на државно градежно земјиште

26 март 2022, Скопје – Во тек е подготовка на правни решенија со кои ќе се променат надоместоците за приватизација на градежно земјиште во државна сопственост, кое се спроведува од страна на Управата за имотно правни работи (УИПР). Станува збор за приватизација на државно земјиште само во услови каде е стекнато корисничко право. Со ревидирањето на цените согласно Уредба, ќе се изврши прилагодување и поставување на соодветни цени преку кои УИПР ќе го спроведува процесот на приватизација.
Постапките по овој закон самостојно ги спроведува Управата за имотно правни работи.

Приватизацијата на градежно земјиште во државна сопственост се врши согласно Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост, донесен во 2005 година, а висината на надоместокот за приватизацијата е утврдена согласно Уредбата на Владата од 2011 година.

Заради одредени информации пласирани во јавноста мораме да појасниме, дека постапките за продажба на градежно земјиште во државна сопственост се разликуваат од постапките за приватизација на градежно земјиште во државна сопственост, и тие се спроведуваат согласно Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост и се водат пред Управата за имотно правни работи, а додека продажбата на градежно државно земјиште, се врши согласно Законот за градежно земјиште во постапки пред Министерството за транспорт и врски или во општините.

Во Управата за имотно правни работи , се решава по барања за приватизација на градежно земјиште во државна сопственост како и експропријација на приватно земјиште за реализација на објекти од јавен интерес. Согласно Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост се приватизира само земјиште каде е запишано и стекнато корисничко право со правен основ и се врши приватизација само во услови каде е стекнато ова корисничко право.
Во врска со други случаи кои се спомнуваат во јавноста, мора да дообјасниме дека, постапките за престанување на правото на користење на градежно земјиште на физички и правни лица, во корист на Република Северна Македонија, согласно член 80-б од Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост, Управата за имотно правни работи носи решение за престанок на правото на користење на физички и правни лица на градежно земјиште, на барање на лица кои изградиле или стекнале во сопственост објект.

Имено, правото на користење на земјиштето ќе престане доколку физичките и правни лица запишани како корисници на градежното изградено земјиште, немаат во сопственост објект или посебен дел од објект во рамките на градежната парцела за која е поднесено барање за престанок на правото на користење.

Против решението, корисникот на кој му е одземено корисничкото право може да изјави жалба до Државната комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен во рок од 15 дена од приемот на решението.
Во Министерството за финансии во подготовка се правни решенија кои ќе бидат поднесени идната недела во Влада за усвојување, а се однесуваат на начинот, условите и висината на надоместокот за приватизација на градежно земјиште во државна сопственост.

loading...

watch subbed anime. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

anime to watch Hunter x Hunter (2011)

Attack on Titan Final Season (Dub)

AniWatch Attack on Titan (Dub)

Hunter x Hunter (2011)

free anime The Rising of the Shield Hero (Dub)