(ВИДЕО) Општина Ѓорче Петров одбележува 25 години самостојна локална самоуправа
(ВИДЕО) Општина Ѓорче Петров одбележува 25 години самостојна локална самоуправа
(ВИДЕО) МЕНАЏЕР ЗА ПРИМЕР: ЖИВКО МУКАЕТОВ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД СИТЕ СЕГАШНИ И ПОРАНЕШНИ ВРАБОТЕНИ НА ФАРМАЦЕВТСКИОТ ГИГАНТ АЛКАЛОИД КОЈ СЛАВИ 85 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ
(ВИДЕО) МЕНАЏЕР ЗА ПРИМЕР: ЖИВКО МУКАЕТОВ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД СИТЕ СЕГАШНИ И ПОРАНЕШНИ ВРАБОТЕНИ НА ФАРМАЦЕВТСКИОТ ГИГАНТ АЛКАЛОИД КОЈ СЛАВИ 85 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ
(ВИДЕО) „АЛКАЛОИД“ слави 85-години јубилеј: Нашите брендови се супериорни, рамо до рамо со светските!
(ВИДЕО) „АЛКАЛОИД“ слави 85-години јубилеј: Нашите брендови се супериорни, рамо до рамо со светските!
(ВИДЕО) ПОВЕЌЕ ПОРТАЛИ И НОВИНАРИ ЈА ИЗВРТУВААТ ДЕНЕШНАТА ИЗЈАВА НА ПРЕМИЕРОТ, СЛУШНЕТЕ ЈА САМИТЕ И ЌЕ ВИДИТЕ ДЕКА НЕ СЕ ТОЧНИ МАНИПУЛАЦИИТЕ
(ВИДЕО) ПОВЕЌЕ ПОРТАЛИ И НОВИНАРИ ЈА ИЗВРТУВААТ ДЕНЕШНАТА ИЗЈАВА НА ПРЕМИЕРОТ, СЛУШНЕТЕ ЈА САМИТЕ И ЌЕ ВИДИТЕ ДЕКА НЕ СЕ ТОЧНИ МАНИПУЛАЦИИТЕ
(ВИДЕО) Влада: Премиерот беше прецизен, банално е прашањето дали нема поспособен од него во СДСМ, а не прашањата за несреќата и моралните оставки
(ВИДЕО) Влада: Премиерот беше прецизен, банално е прашањето дали нема поспособен од него во СДСМ, а не прашањата за несреќата и моралните оставки
ШОКАНТНО: ГРУЕВСКИ И ВМРО ДПМНЕ СПРЕМАЛЕ АТЕНТАТ НА ЗАЕВ ВО 2018-ТА, САД ДОЗНАЛЕ И ГО СПРЕЧИЛЕ АТЕНТАТОТ СО ЗАКАНА КОН НАРАЧАТЕЛИТЕ ДЕКА ЌЕ ОДГОВАРААТ!
ШОКАНТНО: ГРУЕВСКИ И ВМРО ДПМНЕ СПРЕМАЛЕ АТЕНТАТ НА ЗАЕВ ВО 2018-ТА, САД ДОЗНАЛЕ И ГО СПРЕЧИЛЕ АТЕНТАТОТ СО ЗАКАНА КОН НАРАЧАТЕЛИТЕ ДЕКА ЌЕ ОДГОВАРААТ!
(ВИДЕО) Премиерот Зоран Заев и министерката Шахпаска на 75 години од основањето на Сојузот на пензионерите: Пензискиот фонд е стабилен, а пензиите растат и се исплаќаат редовно
(ВИДЕО) Премиерот Зоран Заев и министерката Шахпаска на 75 години од основањето на Сојузот на пензионерите: Пензискиот фонд е стабилен, а пензиите растат и се исплаќаат редовно
ДЕМАНТ ОД ДЗС: АПАСИЕВ ЛАЖЕ, бројките за наводни одбивања да се попишат се измислени, целосно неточни и немаат никаков допир со реалноста
ДЕМАНТ ОД ДЗС: АПАСИЕВ ЛАЖЕ, бројките за наводни одбивања да се попишат се измислени, целосно неточни и немаат никаков допир со реалноста

Милевски: Преку ИПА програмата ја реставрираме црквата „Св. Власие“ во Штип

Конзервацијата и реставрацијата на црквата „Св. Власие“ e од особено значење за подобрување на туристичката понуда на Штип. Активноста се реализира во рамки на проектот „Културен мост низ вековите“, финансиран преку ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Бугарија и Северна Македонија.

– Денеска извршив прва посета на Штип на новиот градоначалник д-р Сашко Николов. Разговаравме за неговите планови и проекти кои што ги има за општината Штип и како ние како Министерството за локална самоуправа може да помогнеме преку нашите програми кои опфаќаат финансирање на урбани подрачја, специфични подрачја, финансирање на села. При посетата направивме и увид на градежните активности на археолошкиот локалитет Исар, каде што со проектот од Центарот за развој на Источен плански регион, се реконструира и се става во функција оваа културно-историска знаменитост во Штип, се подобрува пристапност до лoкалитетот преку изградба на патека и реконструкција на црквата „Св. Власие“ и нејзината околина, во висина од 90 илјади евра. Со задоволство можам да констатирам дека уште една туристичка атракција ќе ставиме во функција и со тоа ќе се збогати туристичката понуда на Штип. Се надевам дека и со Центарот за развој на Источен плански регион како и со општина Штип ќе продолжиме успешно да соработуваме во иднина, потенцираше министерот за локална самоуправа Горан Милевски.

– Со министерот за локална самоуправа Милевски бевме во посета на археолошкиот дел на Исарот каде што се наоѓа црквата „Св. Власие“, каде во финална, завршна фаза е изградбата на пристапната патека која води кон ова археолошко место, каде што веќе се реконструирани темелите на црквата која датира некаде од 14-тиот век. Црквата претставува значителен историски момент за нашата општина и со пари добиени од Центарот за развој источниот плански регион заедно со Министерството овој проект успешно завршува и ќе бидеме желни како Општина за понатамошни проекти кои што ги разговаравме заедно со министерот. И во иднина општина Штип ќе црпи проекти кои што ќе бидат реализирани кај нас, изјави градоначалникот на општина Штип, Сашко Николов.

Црквата „Св. Власие“ се наоѓа на археолошкиот локалитет „Исар“ и е откриена со археолошки истражувања од страна на стручен тим од Заводот за заштита на спомениците на културата и Музеј – Штип во 2010 година. Градежните активности предвидуваат конзервација и реставрација на сите ѕидни платна со камен и опус со надѕидување до максимум 1,5 метри од ниво на теренот.

Подот ќе се реставрира по целата негова површина со камени плочи. Вториот дел од проектот претставува изградба на пристапна патека кон црквата од западната страна, во должина од 146 метри која што целосно ќе биде изработена од камен. Третиот дел на проектот опфаќа осветлување на пристапната патека и на црквата „Св. Власие“ со украсни канделабри. Во рамките на проектот ќе се реализираат и обуки за туристички водичи како и обуки за управување со културни настани и културно наследство.

loading...

AnimeKisa Watch english anime Online in HD for FREE

https://twistmoe.net kissanime

Website https://animefreak.ws: Watch InuYasha: The Final Act (Dub) animefreak Episode 26 one piece animefreak

AnimeFLV Watch english anime Online in HD for FREE

Vingle: https://www.vingle.net/posts/3778945

Blogfreely: https://blogfreely.net/animefreakws/animefreak