Забрчанец: Со Отворен Балкан стануваме пазар од 12 милиони жители
Забрчанец: Со Отворен Балкан стануваме пазар од 12 милиони жители
Петков ќе бара бугарските услови да влезат во преговарачката рамка за Македонија
Петков ќе бара бугарските услови да влезат во преговарачката рамка за Македонија
Ангел Димитров: За РСМ Договорот за пријателство е карта за ЕУ, а не цврста политичка определба
Ангел Димитров: За РСМ Договорот за пријателство е карта за ЕУ, а не цврста политичка определба
Бислимовски: Поради финти на некои општини струјата може да поскапе за 10 отсто
Бислимовски: Поради финти на некои општини струјата може да поскапе за 10 отсто
Брнабиќ: Под голем притисок сме, но нема да воведеме санкции против Русија
Брнабиќ: Под голем притисок сме, но нема да воведеме санкции против Русија
15 стипендии од Универзитетот за туризам и менаџмент за младите од општина Чаир
15 стипендии од Универзитетот за туризам и менаџмент за младите од општина Чаир
Три домашни компании искажале интерес за учество на новиот тендер на АЕК за 5Г
Три домашни компании искажале интерес за учество на новиот тендер на АЕК за 5Г
Виена и Чаир ја продлабочуваат соработката
Виена и Чаир ја продлабочуваат соработката

МРТВА ТРКА ЗА НАЈГОЛЕМ ЛАЖОВ МЕЃУ ВМРОВЦИТЕ, ЛИГЊА МУ ПОВЕДЕ НА ХЕР ФЛИК, СУДОТ ОДЛУЧИ: Николоски го наклеветил премиерот со тврдења без докази

Граѓанскиот суд делумно ја усвои тужбата за клевета на премиерот Зоран Заев против потпретседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски, односно утврди дека Николоски го наклеветил Заев, но не треба да плати отштета од 60 илјади денари.

Судијката Сузана Димитриев, при читање на пресудата истакна дека се утврдува граѓанска одговорност на Николоски за клевета, затоа што на ден 20 август 2019 година во изјава дадена за ТВ Алфа во видео со наслов случај „Рекет – каде завршија милионите од Луј Витон чантата“, има изнесено невистинити факти штетни за честа и угледот на тужителот.

Николоски во изјавата тврди дека „вкупната сума на побарани, изрекетирани средства надминува 20 милиони евра“. – Досега ова никој не го демантираше што значи дека е рекетиран повеќе од еден бизнисмен. Рекетирани се многу бизнисмени побарани се многу пари тоа е операција која што не може да ја завршат еден или двајца луѓе. Тоа е операција која е добро смислена од врвот на СДСМ, координирана лично од Зоран Заев и понатаму управувано низ целата држава. Затоа е потребна кривична, но и политичка одговорност, гласи изјавата на Николоски.

Сепак барањето за надомест на нематеријална штета се одбива како неосновано.

– Тужбеното барања на тужителот Зоран Заев од Скопје, да се заложи тужениот Александар Николоски да му исплати на тужителот на име надомест на нематеријална штета износ од 60.000 денари за нарушен чест и углед со законска казнена камата според НБ на РСМ која важела на последниот ден од полугодието што му претходело на тековното полугодие зголемено за осум проценти поени, а сметано од пресудувањето до конечната исплата во рок од 15 дена од правосилноста на пресудата, се одбива како неосновано, рече судијката Димитриев.

Воедно, во пресудата се вели дека се задолжува тужениот Александар Николоски од Охрид ја објави изреката на пресудата на негов трошок „на простор не помал од една осмина од страница од првата до петтата страна од печатено средство за јавно информирање – дневен весник во рок од 15 дена од правосилноста на пресудата, а под страв на присилно извршување“.

Странките против ова пресудата имаат право на жалба.

loading...

watch animes. 4Anime Watch high quality 1080p online anime with English subtitles. You can watch free anime movies and movies online at 4Anime. Just sit back and relax!

That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2

dubbed anime So I'm a Spider, So What?

4Anime Naruto: Shippuden (Dub)

stream anime online Tokyo Revengers

4Anime High School DxD Episode 12