Средба на претседателот Пендаровски со претставници на германскиот Институт за бизнис и менаџмент Хајделберг Скопје
Средба на претседателот Пендаровски со претставници на германскиот Институт за бизнис и менаџмент Хајделберг Скопје
Мицкоски на средба со Зафировски, ко-основачот на „Македонија 2025“
Мицкоски на средба со Зафировски, ко-основачот на „Македонија 2025“
Единствени во Европа сме што имаме министерство за помалите етнички заедници,му реплицира Ковачевски на Петков
Единствени во Европа сме што имаме министерство за помалите етнички заедници,му реплицира Ковачевски на Петков
СДСМ најавува кратење на трошоците од 100 милиони евра, ВМРО обвинува дека манипулира
СДСМ најавува кратење на трошоците од 100 милиони евра, ВМРО обвинува дека манипулира
ЕУ стави рок спорот да се реши до јули, ќе продолжи со притисок врз Софија и Скопје
ЕУ стави рок спорот да се реши до јули, ќе продолжи со притисок врз Софија и Скопје
Директорот на БЈБ Тасевски на 49-та Европска регионална конференција на Интерпол
Директорот на БЈБ Тасевски на 49-та Европска регионална конференција на Интерпол
ЕСКАЛИРА РАДИНАЛИЗМОТ И НАЦИОНАЛИЗМОТ ВО БУГАРИЈА, ВЕЌЕ И ЉУБЧО НЕ Е ПОДОБЕН ЗА БУГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ, УПАД НА ВМРО БНД НА НЕГОВО ПРЕДАВАЊЕ ВО СОФИЈА?!
ЕСКАЛИРА РАДИНАЛИЗМОТ И НАЦИОНАЛИЗМОТ ВО БУГАРИЈА, ВЕЌЕ И ЉУБЧО НЕ Е ПОДОБЕН ЗА БУГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ, УПАД НА ВМРО БНД НА НЕГОВО ПРЕДАВАЊЕ ВО СОФИЈА?!
ШОКАНТНА ФАШИСТИЧКА ИЗЈАВА НА РАДЕВ СРЕДЕ БЕРЛИН: Нема да дозволиме легитимација на македонизмот во Европа
ШОКАНТНА ФАШИСТИЧКА ИЗЈАВА НА РАДЕВ СРЕДЕ БЕРЛИН: Нема да дозволиме легитимација на македонизмот во Европа

МЗ: Започнува организиран скрининг за рана детекција на рак на грло на матка – пријавување преку веб платформата skrining.mk

Започнува организиран скрининг за рана детекција на рак на грло на матка – пријавување преку веб платформата skrining.mk

Во рамки на заложбите на Министерството за здравство за заштита на женското здравје, токму на Меѓународниот ден на жената информираме дека почнуваме со организиран скрининг за рана детекција на рак на грло на матка.

За закажување превентивен преглед за рана детекција на рак на грлото на матката од денеска е достапна веб платформата skrining.mk.

Со организиран скрининг оваа година се опфатени жените на возраст од 36 до 45 години, кои во последните три години немаат направено ПАП тест. Прегледот во рамки на овој скрининг за оваа возрасна група е бесплатен.

Веб платформата skrining.mk е директно поврзана со системот МојТермин и матичниот гинеколог веднаш добива информација за пријавени пациентки, по што ги известува пациентките во кој термин е закажан прегледот. Согласно распоредот предвиден во планот за ПАП тестирање, матичниот гинеколог ги повикува жените информирајќи за точниот датум и час кога треба да се направи ПАП тестот.

Мој термин во соработка со Националната комисија за рак на грло на матка изминатиот период интензивно работеше на оваа новина и за првпат на овој начин жените од предвидената група можат да се пријават да учествуваат во овој скрининг, а целта ни е да го зголемиме опфатот на жени кои ќе направат преглед, имајќи предвид дека раната детекција и превенција на ракот на грлото на матката е еднакво важна и во услови на пандемија.

Годинава се издвоени приближно 11 милиони денари за оваа потпрограма во рамки на Програмата за рана детекција на малигни заболувања.

Препорака на СЗО е жените вклучени во скринингот да се поделени во три возрасни групи и тоа од 24-35, 36-45 и 46-61 година. Интервалот на спроведување на скринингот е 3 години се со цел да се опфатат сите овие возрасни групи.

Ракот на грлото на матката е четврт најчест тип канцер кај жените во светски рамки, а во нашата држава во просек годишно заболуваат околу 150 жени од рак на грло на матка.

Апликацијата за пријавување е достапна на следниот линк: https://skrining.zdravstvo.gov.mk/paptestapplication?fbclid=IwAR0RTatOt6bQsIdb0RsT-zQy1k2zpWYEMWMOYi3GU2vhM6DBSgHhhwP9th0

loading...

anime websites. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

Arifureta: From Commonplace to World's Strongest Season 2 Episode 2

anime streaming Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba

My Hero Academia Season 2 (Dub) Episode 16

That Time I Got Reincarnated as a Slime

dubbed anime AniWatch Black Clover

tải go88