БРАВО - ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ СИ ГИ ОПРАВДАА ЗГОЛЕМЕНИТЕ ПЛАТИ, РЕЧЕ ФИЛИПЧЕ И НАЈАВИ ДЕКА ДОПОЛНИТЕЛНИТЕ 5 ОТСТО ЌЕ СТИГНАТ МЕСЕЦОВ
БРАВО - ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ СИ ГИ ОПРАВДАА ЗГОЛЕМЕНИТЕ ПЛАТИ, РЕЧЕ ФИЛИПЧЕ И НАЈАВИ ДЕКА ДОПОЛНИТЕЛНИТЕ 5 ОТСТО ЌЕ СТИГНАТ МЕСЕЦОВ
(ВИДЕО) Политичкиот аналитичар Сашо Орданоски смета дека не е мала листата на лица во Македонија кои се засегнати од извршната наредба на Бајден
(ВИДЕО) Политичкиот аналитичар Сашо Орданоски смета дека не е мала листата на лица во Македонија кои се засегнати од извршната наредба на Бајден
Ѓоргиев: Мешовитата комисија е во методолошки ќорсокак
Ѓоргиев: Мешовитата комисија е во методолошки ќорсокак
Гувернерката Ангеловска-Бежоска: Треба да бидеме во чекор со постпандемичните потреби како дигитализацијата
Гувернерката Ангеловска-Бежоска: Треба да бидеме во чекор со постпандемичните потреби како дигитализацијата
Фудбалерите од пет детски фудбалски клубови низ земјава и три основни училишта во Скопје добија 55 фудбалски топки, донација од Комерцијална Банка АД Скопје
Фудбалерите од пет детски фудбалски клубови низ земјава и три основни училишта во Скопје добија 55 фудбалски топки, донација од Комерцијална Банка АД Скопје
НАУМОВСКИ: Во соработка со АД ,,Водостапанство“, Подружница-Скопско Поле, започнавме со расчистување на Новоселскиот канал.
НАУМОВСКИ: Во соработка со АД ,,Водостапанство“, Подружница-Скопско Поле, започнавме со расчистување на Новоселскиот канал.
ВО ЃОРЧЕ СЕ РАБОТИ СО ПОЛНА ПАРЕА: СЕ СТАВА АТМОСФЕРСКА КАНАЛИЗАЦИЈА, СЕ АСФАЛТИРААТ УЛИЦИ
ВО ЃОРЧЕ СЕ РАБОТИ СО ПОЛНА ПАРЕА: СЕ СТАВА АТМОСФЕРСКА КАНАЛИЗАЦИЈА, СЕ АСФАЛТИРААТ УЛИЦИ
(ВИДЕО) ЗАСТРАШУВАЧКИ СЦЕНИ НА НАТПРЕВАРОТ ДАНСКА - ФИНСКА, ФУДБАЛЕРОТ ЕРИКСЕН СЕ НИЧКОСА НА ТЕРЕН ОД СРЦЕВ УДАР, НО ЛЕКАРИТЕ ГО ВРАТИЈА ВО ЖИВОТ
(ВИДЕО) ЗАСТРАШУВАЧКИ СЦЕНИ НА НАТПРЕВАРОТ ДАНСКА - ФИНСКА, ФУДБАЛЕРОТ ЕРИКСЕН СЕ НИЧКОСА НА ТЕРЕН ОД СРЦЕВ УДАР, НО ЛЕКАРИТЕ ГО ВРАТИЈА ВО ЖИВОТ

НА БАРАЊЕ НА МАКТЕЛ, ВЛАДАТА ОБЈАВИ ИЗВЕШТАЈ ЗА ИСТРАГАТА ЗА МАЛИОТ ИЛЧЕ ОД ОХРИД

Прашање до министерката за труд и социјала Јагода Шахпаска:

До каде е истрагата за случајот Илче од Охрид кога дете беше најдено во тешка здравствена ситуација во Охрид.

Ваквите случаи се редовна новинарска сторија на телевизиите за семејства кои се оставени во тешка ситуација, некои болни стари лица кои лежат некаде и буквално се распаѓаат, зошто центрите за социјална помош немаат регистар за овие лица и редовно не ги посетуваат, зошто се реагира откако новинарите ќе најдат некој случај па тогаш институциите се будат од сон, се остава впечаток дека нема ажурност, или пак можеби проблемот е што нема доволно вработени во тие центри низ земјава кога веќе државата си дала задача да се грижи за луѓето но само на хартија а во пракса се нема доволно вработени и ресурси за да се помогне на народот, ќе се промени ли нешто во таа насока? Несфатливо е да се има пари за нови коли за фунцкионерите а државата да нема пари за нови вработувања за да се грижи за болните, загрозените оние кои се оставени сами на себе да се борат за живот?

Саше Ивановски
Мактел.мк

Почитуван,

Во однос на поставените ваши прашања во продолжение одговорите од Министерството за труд и социјална политика.

Министерството за труд и социјална политика, известува дека малолетното дете Илче Василески од Охрид, после медицинскиот третман во ЈЗУ детска Клиника- Скопје, кој траеше од 22.07.2020 до 07.08.2020 година, од страна на стручните служби на ЈУ Меѓуопштинскиот центар за социјална работа Охрид, на 07.08.2020 година е сместен во станбена единица за живеење со поддршка која функционира во рамките на Служба за живеење на корисници со поддршка во заедницата, организациона единица на ЈУ Специјален завод Демир Капија, надвор од објектот, со 24 часовна професионална поддршка.

Центрите за социјална работа, согласно Законот за социјалната заштита, постапуваат и преземаат мерки и активности за заштита од социјални ризици, превенција и надминување на социјалните проблеми на сите ранливи категории по различни основи (бездомни лица,стари лица,жртви на семејно насилство, деца на улица и други категории граѓани кои се нашле во положба од социјален ризик).

За таа цел, Во Центарот за социјална работа Скопје има формирано специјализиран тим кој постапува 24 часа во текот на едно денонокие, кои постапуваат по сите барања од граѓани или по пријави кои може да бидат од институции, невладини организации, граѓански здруженија, брза помош и други субјекти, така што по излегувањето на терен и согласно направената проценка од констатираната состојба, се преземаат соодветни мерки и активности за надминување на истата.

Стручните лица од Центрите за социјална работа, доколку е потребно ги придружуваат ранливите категории на медицински прегледи, им помагаат за вадење на лична документација, аплицирање на права на одбласта на социјалната заштита. Напоменуваме дека кај полнолетни лица сместувањето е на добороволна основа.

loading...

ANIMEFLIX animeflix netflix: Watch The Rising of the Shield Hero Season 2 Episode 1-Preview (https://animeflix.nl/m/YDM4/ep-1)

AnimeTV famous anime tv shows: Dr. Stone (Dub) (https://animetv.cc/m/G4y9) Episode 24