Приведен крадец во Скопје, фатен при обид за тешка кражба, Приведени двајца разбојници во Скопје, Приведени двајца крадци во Штип, следува кривична пријава
Приведен крадец во Скопје, фатен при обид за тешка кражба, Приведени двајца разбојници во Скопје, Приведени двајца крадци во Штип, следува кривична пријава
Ковачевски: Земјоделските субвенции се исплаќаат навремено, со мерки поттикнуваме стабилно и зголемено домашно производство на храна
Ковачевски: Земјоделските субвенции се исплаќаат навремено, со мерки поттикнуваме стабилно и зголемено домашно производство на храна
(ВИДЕО) Ковачевски: Со ребалансот се обезбедуваат средства во висина од 80 милиони евра за антикризни мерки, поддршка на земјоделците и повисоки плати и пензии
(ВИДЕО) Ковачевски: Со ребалансот се обезбедуваат средства во висина од 80 милиони евра за антикризни мерки, поддршка на земјоделците и повисоки плати и пензии
„Gulf oil“ Македонија донираше прехрамбени производи и средства за лична хигиена на семејства на деца со пречки во развојот
„Gulf oil“ Македонија донираше прехрамбени производи и средства за лична хигиена на семејства на деца со пречки во развојот
Бислимовски: За 98,8 отсто од домаќинствата просечната цена на струјата ќе се зголеми за 7,4 отсто
Бислимовски: За 98,8 отсто од домаќинствата просечната цена на струјата ќе се зголеми за 7,4 отсто
Ковачевски: Јавниот сектор треба да има поголеми плати, согласно методологија за раст и зголемена продуктивност
Ковачевски: Јавниот сектор треба да има поголеми плати, согласно методологија за раст и зголемена продуктивност
Маричиќ: Пред нас се многу предизвици, важно е да останеме на европскиот пат
Маричиќ: Пред нас се многу предизвици, важно е да останеме на европскиот пат
Спасовски: Се преземаат интензивни мерки за говорот на омраза
Спасовски: Се преземаат интензивни мерки за говорот на омраза

НЕ Е ПРИТИСОК, НИТУ УЦЕНА ТОА ШТО НАСТАВНИЦИТЕ КОИ ШТРАЈКУВААТ НЕМА ДА ЗЕМАТ ПЛАТА, ТАКОВ Е ЗАКОНОТ, РЕЧЕ МИНИСТЕРКАТА ТРЕНЧЕВСКА

Тренчевска уште еднаш го повика Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) да ја прифати понудата на Владата за зголемување на платите за 10 отсто бидејќи во услови на економска и енергетска криза не може да се понуди повеќе.(Фото: МТСП)

Не се работи ниту за притисок, ниту за уцена, се работи за почитување на Законот за работни односи и Колективниот договор, кажа министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска за тоа што наставниците и вработените во градинките кои штрајкуваат нема да земат плата. Според Законот за работни односи и Колективниот договор во услови на штрајк, работодавецот (во случајов државата) треба да им исплати само придонеси на вработените кои штрајкуваат.

„Во Колективниот договор убаво е дефинирано што во случај на штрајк и што е должен работодавецот. Истото е дефинирано и во Законот за работни односи кој вели дека во услови на штрајк работодавецот е должен да им исплати придонеси на сите оние работници кои штрајкуваат на најниската основица за исплата на придонесите. Следниот член од законот, 241, дава можност СОНК да им обезбеди исплата на нето-плата на сите оние работници кои штрајкуваат. Јас како министерка морам да го почитувам законот и колективниот договор, сето друго е злоупотреба на службена положба и ќе сносам кривична одговорност. Затоа сметам дека се работи за почитување на закон и на колективен договор, а не за какви било притисоци или уцени од страна на Министерството врз градинките односно вработените кои штрајкуваат“, рече Тренчевска која денеска со градоначалникот на Општина Карпош Стевчо Јакимовски беше на увид на градежните работи за проширување на капацитетот на градинката „Орце Николов“.

Тренчевска уште еднаш го повика Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) да ја прифати понудата на Владата за зголемување на платите за 10 отсто бидејќи во услови на економска и енергетска криза не може да се понуди повеќе.

„Понудата за покачување на платите од 10 отсто и подготовка на нова методологија, која ќе значи постојан раст на платите во јавниот сектор, е она што во моментов Владата може да го понуди. Повеќе односно 18 отсто покачување, како што бара СОНК, би довело до нови проблеми со инфлацијата“, додаде Тренчевска.

По вчерашната владина седница од каде ги повикаа СОНК да ја прифатат понудата за покачување на платите за 2.500 денари од СОНК најавија дека денеска уште еднаш ќе ја разгледуваат понудата на Владата.

loading...

play go88 fun

sunwin đánh cho iphone sunwin ăn chơi sunwin energy and infra private limited