(ВИДЕО) АДЕМИ: СЕ ИЗВИНУВАМ ЗА МОЈАТА РЕАКЦИЈА ВО СОБРАНИЕТО, БЕВ ИСПРОВОЦИРАН, НО НЕМА ДА МИ СЕ ПОВТОРИ ПАК
(ВИДЕО) АДЕМИ: СЕ ИЗВИНУВАМ ЗА МОЈАТА РЕАКЦИЈА ВО СОБРАНИЕТО, БЕВ ИСПРОВОЦИРАН, НО НЕМА ДА МИ СЕ ПОВТОРИ ПАК
Стојаноска: Адеми да си поднесе оставка, неговото однесување е срамно за собранието
Стојаноска: Адеми да си поднесе оставка, неговото однесување е срамно за собранието
БОМБА ОД ВАШИНГТОН: САД ги поздравија напорите на Франција за тргање на бугарското вето, подготвени се да го олеснат компромисот
БОМБА ОД ВАШИНГТОН: САД ги поздравија напорите на Франција за тргање на бугарското вето, подготвени се да го олеснат компромисот
Е УШТЕ ОВА НИ ФАЛЕШЕ, ЗНАЧИ АМАН: Нов бран на ковид-19 ширум Европа, новите соеви ја избегнуваат заштитата стекната од вакцините
Е УШТЕ ОВА НИ ФАЛЕШЕ, ЗНАЧИ АМАН: Нов бран на ковид-19 ширум Европа, новите соеви ја избегнуваат заштитата стекната од вакцините
Општина Кавадарци организира бесплатна ,Школа за пливање" со деца на возраст од 7 до 10 години
Општина Кавадарци организира бесплатна ,Школа за пливање" со деца на возраст од 7 до 10 години
БРАВО: Oпштина Арачиново добива уште едно основно училиште
БРАВО: Oпштина Арачиново добива уште едно основно училиште
ВО КООРДИНАЦИЈА НА МВР И МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВДА - Претреси во затворот во Штип: Пронајдени дрога, оружје и други забранети предмети
ВО КООРДИНАЦИЈА НА МВР И МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВДА - Претреси во затворот во Штип: Пронајдени дрога, оружје и други забранети предмети
Превентивна активност на СВР Скопје за заштита од пожари
Превентивна активност на СВР Скопје за заштита од пожари

Независниот синдикат на Управата за водење на матичните книги изрази загриженост поради ставот на Министерството за правда дека колективниот договор е незаконски и надвор од рамки на Законот за административни службеници

Потенцираат дека штрајкот е последица на, како што велат, предолгото туркање под маса на проблемите на вработените.

-Министерството за правда, одговорните лица од Управата за водење на матичните книги, преставници од синдакот и од редот на вработените се вклучени во сите работни состаноци кои Синдикатот ги одржа во врска со потпишувањето на колективниот договор. Ние можеме да се бориме само во рамки на Законот. Овие работни состаноци траат со години и не се предложени никакви конкретни чекори во врска со колективниот договор, за да се пристапи кон потпишување на истиот согласно позитивните законски процедури. Штрајкот е последица токму на предолгото туркање под маса на проблемите на вработените, велат од Синдикатот.

Според синдикатот, 70 проценти од вработените во Управата за водење на матичните книги земаат плата под минималната.

Барањата на синдикатот се донесување на колективен договор на ниво на работодавач, контиунирани обуки и систем на унапредување на вработените, усогласување на платите согласно покачувањето на миниминалната плата и линеарно покачување на платите на сите вработени во Управата.

loading...