Отворени избирачките места, право на глас имаат 1 824 864 граѓани, се гласа од 7 до 19, сите ќе се проверуваат со фингерпринт
Отворени избирачките места, право на глас имаат 1 824 864 граѓани, се гласа од 7 до 19, сите ќе се проверуваат со фингерпринт
ДИК: Досега гласале 10.653 лица кои се болни или во затвор кои по правило гласаат 1 ден пред денот на гласање
ДИК: Досега гласале 10.653 лица кои се болни или во затвор кои по правило гласаат 1 ден пред денот на гласање
ШТО СЕ СЛУЧУВА СО ВМРО ДПМНЕ: УАПСЕН КАНДИДАТОТ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИК НА ДЕЛЧЕВО, НУДЕЛ ПО 50е ЗА ГЛАС!
ШТО СЕ СЛУЧУВА СО ВМРО ДПМНЕ: УАПСЕН КАНДИДАТОТ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИК НА ДЕЛЧЕВО, НУДЕЛ ПО 50е ЗА ГЛАС!
И ЗА ОВИЕ СЕ ШПЕКУЛИРА ДЕКА СЕ ВМРОВЦИ: Кривична пријава против две лица од Кочани за "повреда на слободата на определување на гласачите"
И ЗА ОВИЕ СЕ ШПЕКУЛИРА ДЕКА СЕ ВМРОВЦИ: Кривична пријава против две лица од Кочани за "повреда на слободата на определување на гласачите"
(ВИДЕО) ШОКАНТНО: МИЦКОВСКИ ФАТЕН КАКО КРШИ ИЗБОРЕН МОЛК, ОВА Е КРИВИЧНО ДЕЛО ЗА ШТО КАЗНАТА Е 3 ГОДИНИ ЗАТВОР!
(ВИДЕО) ШОКАНТНО: МИЦКОВСКИ ФАТЕН КАКО КРШИ ИЗБОРЕН МОЛК, ОВА Е КРИВИЧНО ДЕЛО ЗА ШТО КАЗНАТА Е 3 ГОДИНИ ЗАТВОР!
ВНИМАВАЈТЕ - Отворен е лажен профил во име на Елизабета Пендаровска, се крадат податоци од граѓаните, се земаат и информации за кредитни картички
ВНИМАВАЈТЕ - Отворен е лажен профил во име на Елизабета Пендаровска, се крадат податоци од граѓаните, се земаат и информации за кредитни картички
БРАВО - Гласањето на болните, немоќните, лицата со Ковид-19 и затворениците за локалните избори тече без проблем
БРАВО - Гласањето на болните, немоќните, лицата со Ковид-19 и затворениците за локалните избори тече без проблем
(ВИДЕО) ШЕФОТ НА ДИК - Даштевски : Максимално сме подготвени за локалните избори
(ВИДЕО) ШЕФОТ НА ДИК - Даштевски : Максимално сме подготвени за локалните избори

Нова студија покажува дека целосниот премин кон „гло“, производот на Бритиш Американ Тобако за загревање на тутунот, има сличен ефект врз биомаркерите на пушачите како и при престанокот со пушење

• Доказите прибрани во период од 6 месеци покажуваат значително намалување на показателите на потенцијална штета за пушачите кои преминуваат исклучиво на „гло“, во споредба со оние кои продолжуваат со пушење на цигари

• Резултатите од првата долгорочна студија укажуваат на континуирано намалување на изложеноста на одредени штетни материи и показатели на потенцијална штета кај пушачите кои целосно се префрлаат на „гло“.

• Резултатите се во поддршка на ветувањето на БАТ за Подобро утре („A Better TomorrowTM“) преку намалување на влијанието на дејноста врз здравјето, охрабрувајќи ги пушачите кои инаку би продолжиле да пушат, целосно да се префрлат на алтернативи со намален ризик *

ЛОНДОН 1 јули 2021 год.: Новото истражување објавено денес во „Журналот за интерна и итна медицина“ ги обезбедува првите вистински докази дека пушачите кои од цигари преминуваат исклучиво на „гло“, водечкиот производ за загревање на тутун на „БАТ“, може значително да ја намалат изложеноста на одредени штетни материи и индикатори кои се поврзуваат со одредени болести поврзани со пушењето, во споредба со продолжувањето со пушење.

Резултатите регистрираи во текот на 6 месеци, во 12-месечната студија, покажаа дека целосниот премин кон „гло“ резултираше со статистички значајни промени во низата на „биомаркерите на изложеност“ (BoE)** и во однос на потенцијалните индикатори на штета, познати како „биомаркери на потенцијална штета“ (BoPH)**, во споредба со продолжувањето со пушење.

Во однос на повеќето од биомаркерите мерени во текот на студијата, кај испитаниците кои користат „гло“ биле откриени намалувања слични на оние што биле утврдени кај учесници кои целосно престанале да пушат.

„Ова се возбудливи резултати, затоа што ни овозможуваат да го разбереме потенцијалот на намалување на ризикот што може да го има целосниот премин кон „гло“. Студијата покажува дека пушачите кои преминуваат на „гло“ може да ја намалат својата изложеност на одредени штетни материи, со што се намалува ризикот од појава на одредени болести поврзани со пушењето. Значителното намалување на вредностите на BoPH, кое може да се спореди со целосно одвикнување, претставува вистинско охрабрување и обезбедува дополнителна научна основа на аргументот дека „гло“ придонесува кон концептот на намалување на штети и со тоа ја поддржува нашата амбиција да постигнеме Подобро утреTM со намалување на влијанието на нашата дејност врз здравјето“, рече Д-р Дејвид О’Рајли, директор за научно истражување на БАТ.

Врз основа на измерените токсини, корисниците на „гло“ во студијата демонстрираа:
• Значително намалување на биомаркерите на ризик од рак на белите дробови
• Значително намалување на бројот на бели крвни клетки, воспалителен симптом што укажува на ризик од кардиоваскуларни заболувања и други болести поврзани со пушењето
• Подобрување на холестеролот ХДЛ, поврзан со намален ризик од кардиоваскуларни заболувања
• Подобрувања на два клучни показатели на здравјето на белите дробови
• Подобрување на клучниот показател на оксидативниот стрес, процес кој се јавува кај неколку болести поврзани со пушењето, како што се кардиоваскуларните болести и хипертензијата

За студијата

Учесниците во оваа едногодишна рандомизирана контролирана студија беа пушачи од Велика Британија на возраст од 23 до 55 години, со добро општо здравје, кои или имаа престанато или сакаа да се откажат од пушењето. Пушачите кои немаа намера да се откажат беа групирани на таков начин што или продолжија да пушат цигари или се префрлија на употреба само на „гло“, додека пушачите кои посочија дека сакаат да се откажат добија терапија за замена на никотин и пристап до советник за откажување од пушење. Исто така, вклучена беше и група на непушачи, кои беа во улога на контролна група и продолжија да не користат производи од тутун или никотин.

Оваа студија е осмислена така што да може да го истражи потенцијалот за намалување на ризикот од употреба на „гло“ во реални услови, а не во контролирана средина. Единствената интервенција беше месечната посета на клиниката, при што на учесниците им се земаа примероци од крв и урина и се вршеа други испитувања. Примероците се тестираа во однос на „изложеноста на биомаркери“ (за избрани штетни компоненти на чад од цигари) и во однос на „потенцијално штетните биомаркери“. Покрај тоа, за да се обезбеди усогласеност, групи на корисници на „гло“ и на оние кои престанале да пушат беа тестирани во однос на биомаркерот ЦЕВал, кој покажува дали неодамна пушеле цигари.

Понатамошните резултати од студијата ќе бидат готови до крајот на 2021 година и ќе утврдат дали намалената изложеност на штетни материи и биомаркери на потенцијална штета се одржува во текот на целата студија.

За „БАТ“

БАТ е водечка компанија која произведува неколку категории на производи за широка потрошувачка, основана во 1902 година. Нашата цел е да изградиме Подобро утре™ со намалување на влијанието на нашата дејност врз здравјето, што поздразбира:
• обврска на возрасните потрошувачи да им се обезбеди широка палета на помалку ризични производи
• транспарентна информација дека класичните цигари претставуваат сериозен ризик за здравјето, а единствениот начин да се избегне тој ризик е да не се започне или да се прекине со пушењето
• охрабрување на пушачите целосно да се префрлат на научно поткрепени алтернативи со низок ризик*
• следење и споделување на напредокот на нашата трансформација.
Друштвото ја најави целта на зголемување на бројот на своите потрошувачи на 50 милиони до 2030 година и остварување на приходи од најмалку 5 милијарди фунти од новите категории до 2025 година.

loading...

GoGoAnime Watch anime online, English anime online HD

Watch Nightwalker: The Midnight Detective Episode 12

Website https://animebee.to: Watch Kanon animebee Episode 24 anime to watch

AnimeDao: Techno Police anime episode Full online free at https://animedao.nl tokyo ghoul animedao

Pubhtml5: https://pubhtml5.com/homepage/rulx/preview

Openuserjs: https://openuserjs.org/users/animefreakws