ШИЛЕГОВ: Во Ѓорче Петров подигнати се над 6.400 метри квадратни нови и реконструирани паркови површини, со засадени околу 1000 садници
ШИЛЕГОВ: Во Ѓорче Петров подигнати се над 6.400 метри квадратни нови и реконструирани паркови површини, со засадени околу 1000 садници
(ВИДЕО) ОХРИД Е ДОМАЌИН НА ГОЛЕМА НАТО ВЕЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ ПРИ ЦИВИЛНИ КАТАСТРОФИ: Станува збор за вежбовна активност од големи размери, настан кој инволвира повеќе од 700 учесници од земјава и странство во којашто, покрај Република Северна Македонија, учествуваат 27 земји и е прва НАТО вежба во Република Северна Македонија од ваков размер
(ВИДЕО) ОХРИД Е ДОМАЌИН НА ГОЛЕМА НАТО ВЕЖБА ЗА СПАСУВАЊЕ ПРИ ЦИВИЛНИ КАТАСТРОФИ: Станува збор за вежбовна активност од големи размери, настан кој инволвира повеќе од 700 учесници од земјава и странство во којашто, покрај Република Северна Македонија, учествуваат 27 земји и е прва НАТО вежба во Република Северна Македонија од ваков размер
ШИЛЕГОВ ЗАЕДНО СО ГРАЃАНИТЕ НА ВЕЛОСИПЕДСКО ДЕФИЛЕ НИЗ СКОПЈЕ
ШИЛЕГОВ ЗАЕДНО СО ГРАЃАНИТЕ НА ВЕЛОСИПЕДСКО ДЕФИЛЕ НИЗ СКОПЈЕ
ПИШТЕЊЕ И ВРИШТЕЊЕ КАЈ БРАЌАТА - АМЕРИКАНЦИТЕ НАСИЛА ЌЕ ЈА ВНЕСАТ МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ Каракачанов вели дека САД ќе добие пријатели во Скопје, ама ќе загуби во Софија
ПИШТЕЊЕ И ВРИШТЕЊЕ КАЈ БРАЌАТА - АМЕРИКАНЦИТЕ НАСИЛА ЌЕ ЈА ВНЕСАТ МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ Каракачанов вели дека САД ќе добие пријатели во Скопје, ама ќе загуби во Софија
УЛТРА МОДЕРНИ СТАНОВИ ПО ЦЕНИ ОД 1.250 ДО 1.350 ЕВРА ПО КВАДРАТ: East Gate Living гради 10 згради кај Скопски саем
УЛТРА МОДЕРНИ СТАНОВИ ПО ЦЕНИ ОД 1.250 ДО 1.350 ЕВРА ПО КВАДРАТ: East Gate Living гради 10 згради кај Скопски саем
СЛЕДНИОТ МЕСЕЦ ГОЛЕМО ОТВОРАЊЕ НА ИСТ ГЕЈТ: НАД 220 ПРОДАВНИЦИ ОД КОИ 80 СОСЕМА НОВИ БРЕНДОВИ НА МАКЕДОНСКИОТ ПАЗАР!
СЛЕДНИОТ МЕСЕЦ ГОЛЕМО ОТВОРАЊЕ НА ИСТ ГЕЈТ: НАД 220 ПРОДАВНИЦИ ОД КОИ 80 СОСЕМА НОВИ БРЕНДОВИ НА МАКЕДОНСКИОТ ПАЗАР!
(ВИДЕО) ИСТОРИСКИ ГОВОР НА БАЈДЕН ВО ООН: ДЕМОКРАТИЈАТА ЌЕ ПОБЕДИ, НЕ САКАМЕ НОВА СТУДЕНА ВОЈНА СО РУСИЈА И КИНА, НИКОГАШ НЕМА ДА ГИ ОСТАВИМЕ НА ЦЕДИЛО НАШИТЕ ПАРТНЕРИ АКО НЕКОЈ САКА ДА ГИ ОКУПИРА ИЛИ МАЛТРЕТИРА, ВОЈСКАТА ЌЕ ЈА КОРИСТАМ КАКО ПОСЛЕДНО РЕШЕНИЕ!
(ВИДЕО) ИСТОРИСКИ ГОВОР НА БАЈДЕН ВО ООН: ДЕМОКРАТИЈАТА ЌЕ ПОБЕДИ, НЕ САКАМЕ НОВА СТУДЕНА ВОЈНА СО РУСИЈА И КИНА, НИКОГАШ НЕМА ДА ГИ ОСТАВИМЕ НА ЦЕДИЛО НАШИТЕ ПАРТНЕРИ АКО НЕКОЈ САКА ДА ГИ ОКУПИРА ИЛИ МАЛТРЕТИРА, ВОЈСКАТА ЌЕ ЈА КОРИСТАМ КАКО ПОСЛЕДНО РЕШЕНИЕ!
БРАВО - СО ГРАНТ ОД ВЛАДАТА ВО ВРЕДНОСТ ОД 450 000 ЕВРА, ТЕТОВО СЕ ОПРЕМИ СО 4 КАМИОНИ ЗА ЃУБРЕ, 2 МЕТЛАРКИ И 150 КОНТЕЈНЕРИ
БРАВО - СО ГРАНТ ОД ВЛАДАТА ВО ВРЕДНОСТ ОД 450 000 ЕВРА, ТЕТОВО СЕ ОПРЕМИ СО 4 КАМИОНИ ЗА ЃУБРЕ, 2 МЕТЛАРКИ И 150 КОНТЕЈНЕРИ

Одбележување на 14 Ноември – СВЕТСКИ ДЕН НА ДИЈАБЕТЕС

ПРЕДМЕТ: Известување за одбележување на 14 Ноември

Светскиот ден на дијабетесот,

Почитувани,

СЗДСМ како сојуз на граѓански организација чија мисија е подобрување на квалитетот на животот на лицата со дијабетес преку залагање за поквалитетен здравствен сервис за истите, едукација на нивните семејства и подигање на свеста кај граѓаните за дијабетесот, во соработка со сите стратешки партнери и надлежни институции во Северна Македонија. Согласно програмските цели на СЗДСМ за 2020 година за одбележување на Светскиот ден на дијабетесот, а со цел да ја подигнуваме свеста на граѓаните за превенција од дијабетес и свесноста за потреба од редовен квалитетен менаџмент на дијабетесот кој постојано ќе се надоградува, особено во веќе постојната свестка пандемија, на се уште недоволно совладлвиот COVID19 или корона вирус, се решивме да спроведеме активности кои ќе значат целосна заштита и превенција во новата реалност, во која целиот свет живее.

СЗДСМ е особено горда и благодарен, со што Вас во минатите години беше поддржуван за оставрување на целите за справување со дијабетесот.

Во време на пандемијата, соочувајќи се со сериозните животни предизвици за справување со можностите за инфенција, односно заштита и превенција од корона вирусот, СЗДСМ заедно со своите 25 членови од 23 општини и градот Скопје, изврши мобилизација на членството, нудејќи им брзи информации, посочувајќи им извори за едукациија како и директни совети и одговори на нивните барања. Особено, сме благодарни на проефесионалната комуникација со Националната комисија за дијабетес и Клиниата за ендокринологија, со која во значајните мигови на неизвесност и предизвик со непознатото, навремено реагиравме.

СЗДСМ решавајќи се да го одбележи 14 Ноември – Светскиот ден на дијабетесот, одлучи да ја прифати препораката на IDF и оваа година и ние да ја посветиме на нашите најблиски и најверни поддржувачи и пријатели Медицинските (дијабетолошки) сестри. Ние, сме пациенти кои најдобро знаат што значи првиот совет, првата подадена рака, првите утехи за отпоќнување со Дијабетес. Родителите особено ја препознаваат искрената љубов и грижа, која им ја поднудиле Медицинските сестри низ совети, пракса, најчество низ насмевка за утеха и време посветено за учење како во животите на своите деца. Затоа и составивме единствена порака и барања за унапредување на можностите за професионален развој и едукација, со најновите и најсовремени достигнувања за менаџирање со дијабетес, а пред се превенција уште во предидијабетна состојба.

СЗДСМ ќе се посвети да ги реализира следните активности, во рамки на Планот за одбележување на 14 НОЕМВРИ Светски ден на дијабетес 2020 година

Изработка и емитување на Ведео клип со порака и барања за Медицинските сестри и нивната работа,

На 14 Ноември 2020 година – Сабота, г-дин Зоран Заев – Претседател на Владата на Република Северна Македонија ќе има свое видео обраќање во јавноста по повод Светкиот ден на ДИЈАБЕТЕСОТ,
Во над 15 Општини и Градот Скопје ќе бидат осветлени значајни објекти во сина боја со цел поддигнување на свеста за ДИЈАБЕТЕС,

On Line Happening – со со дијабетес од целата држава со мото „ЈАС ДИАЈБЕТИЧАРОТ И МОЈАТА ПРВА ПОДДРШКА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА“

СЗДСМ, по повод 14 Ноември ВЕ ПОКАНУВА НА NA ON LINE HAPPENING is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

ЛИНК ЗА ПРИКЛУЧУВАЊЕ ПОДОЛЕ

Topic: DiabetesMK

Time: Nov 14, 2020 05:00 PM Europe/Skopje

Join Zoom Meeting

https://us05web.zoom.us/j/84172624687…

Meeting ID: 841 7262 4687

Passcode: Z495HM

за 14 Ноември – секоја Медицинска (дијабетолошка) сестра доделуваме БЛАГОДАРНИЦА од СЗДМ, за особен придонес во борбата со ДИЈАБЕТЕСОТ,

Во втората половина на Ноември ќе Организираме регионална Online дебата КОРОНА И ДИЈАБЕТЕС со здруженијата од регионот,

Здруженијата, членки на СЗДСМ, организираат одбележување на Свесткиот ден на дијабетесот, едукации и предавања исклучиво On line на социјалните медиуми.

Почитувани,

СЗДСМ од почетокот на појавата, на неочикуваната Светска пандемија со COVID 19 – Corona virus, ги ПОЧИТУВА мерките на Комисијата за заразни болести, Кризниот штаб на Владата на РСМ, како и правната регулатива од Владата и законите донесени од Собранието на РСМ. Затоа СЗДСМ ги откажа и не подржува никаков облик на било каков настан кој придонесува на било каков начин, за зголемиување на ризик од ширење на вирусот. Затоа на сите наши материјали и контакти ПОРАЧУВАМЕ: Носење Маска, Држење ДИСТАНЦА, Дезинфекција, а лицата со ДИЈАБЕТЕС и да не се движат во групи, да се придржуваат до сите мерки. Затоа и од надлежните побаравме и продиолжи електронското издавање на извештаи за инуслин, прегледите се сведени на минумим, пред се на барање на пациентот и/или задолжителниот 6 месечен преглед, но со претходно точен договор со специјалистот. Лицата со ДИЈАБЕТЕС како една од најризичните пациенти, со хронично заболување, потребно е излегувањето од дома да го сведат на минимум!

Со почит,

Претседател на СЗДСМ, Димче Велев

loading...

GoGoAnime: Jinki: Extend anime episode Full online free at https://gogoanime.be gogoanime my hero academia

TwistMoe: Yuyushiki: Komarasetari, Komarasaretari anime episode Full online free at https://twistmoe.net twist.moe

Animepahe Watch anime online, English anime online HD

Website https://wcostream.cc: Watch Pokemon: Zoroark: Master of Illusions wcostream Episode Full free anime

Animeflixnl webflow: https://animeflixnl.webflow.io/

Flickr: https://www.flickr.com/people/[email protected]/