Заев: СДСМ сака и знае да учи
Заев: СДСМ сака и знае да учи
Влада: Деновиве сведочиме постапки и изјави од Бугарија кои македонските граѓани не ги доживуваат пријателски
Влада: Деновиве сведочиме постапки и изјави од Бугарија кои македонските граѓани не ги доживуваат пријателски
БРАВО - 300 милиони евра инвестиции во ТИРЗ – поголем број на компании заинтересирани за инвестирање
БРАВО - 300 милиони евра инвестиции во ТИРЗ – поголем број на компании заинтересирани за инвестирање
КОНДОВСКИ: Битола ќе добие современа противпожарна заштита по теркот на модерните европски градови
КОНДОВСКИ: Битола ќе добие современа противпожарна заштита по теркот на модерните европски градови
Шилегов: Распишан тендерот за БРТ, Скопје е првиот град во регионот со ваков систем за јавен превоз
Шилегов: Распишан тендерот за БРТ, Скопје е првиот град во регионот со ваков систем за јавен превоз
ШИЛЕГОВ: БЕГАЊЕТО ОД ДЕБАТИ НА АРСОВСКА Е НАВРЕДЛИВО ЗА СКОПЈАНИ
ШИЛЕГОВ: БЕГАЊЕТО ОД ДЕБАТИ НА АРСОВСКА Е НАВРЕДЛИВО ЗА СКОПЈАНИ
ШИЛЕГОВ ГИ ПРИФАТИ БАРАЊАТА ЗА ВОДНО ОД ИНИЦИЈАТИВАТА „ГО САКАМ ВОДНО“
ШИЛЕГОВ ГИ ПРИФАТИ БАРАЊАТА ЗА ВОДНО ОД ИНИЦИЈАТИВАТА „ГО САКАМ ВОДНО“
ДИК: Нема да има редици за гласање како во првиот круг, фингерпринт-уредите ќе бидат побрзи
ДИК: Нема да има редици за гласање како во првиот круг, фингерпринт-уредите ќе бидат побрзи

БРАВО, УШТЕ ЕДЕН ТРИУМФ НА СДСМ И ДУИ – ОН со пофалби за Северна Македонија во сите области

Во годишниот извештај за резултатите на ООН во Северна Македонија во 2020 речиси да нема област во која не е нотиран позитивен исчекор.

Уште на смиот почеток на извештајот се вели дека „Владата заслужува пофалба што остана посветена да го подготви и презентира својот прв Доброволен национален преглед, со што ја покажа возобновената обврзаност на Агендата 2030, дури и во тешки периоди. Тоа беше силна изјава преку која пред светот и луѓето од Северна Македонија се покажа обврзаност за важноста на подобар квалитет на живот и одржлив развој во земјата“.

Обединетите нации во Северна Македонија работеа на повеќе стратешките приоритети, меѓу кои и за справувањето со КОВИД-19.

„Кога во март се случи епидемијата со КОВИД-19, во земјата имаше техничка Влада и распуштено Собрание, што значително го усложни одговорот кон КОВИД-19 бидејќи Владата имаше ограничени овластувања и мандат да донесе итни и сложени анти-кризни мерки. За да се надмине тоа, Претседателот прогласи и двапати ја продолжи вонредната состојба, со што и и овозможи на техничката Влада решително да одговори на пандемијата.

Според ОН, влијанието врз здравјето било релативно умерено и со него добро се управуваше во текот на скоро целата година, иако здравствениот систем се соочил со голем број предизвици, главно поради ограничените ресурси, опрема и материјал.

Несигурноста за храна и медицински материјал, се вели во извештајот, за среќа траеше кратко време како резултат на брзото воспоставување на зелени коридори помеѓу членките на Договорот за слободна трговија на централна Европа (ЦЕФТА) и земјите од ЕУ.

Во однос на економските мерки што Владата ги презела во периодот на пандемијата ОН ценат дека:

„Околу 1,2 милијарди евра – над 10% од БДП – беа инјектирани од страна на Владата како одговор за кризата со КОВИД19 и закрепнувањето во 2020 год., обезбедувајќи парични трансфери на населението, поддршка за плати, даночни ослободувања и одложувања, поволни заеми за компаниите, како и спроведување мерки за подобрување на деловното опкружување со поддршка на дигитализацијата, намалени царински тарифи и парафискални трошоци. Овие мерки успеаја да го намалат економскиот пад во втората половина на годината, но исто така го подигнаа јавниот долг на над 60% од БДП, што може да биде критично за македонската економија доколку закрепнувањето во иднина е нестабилно“.

Недоволниот економски раст, високите стапки на невработеност и приходната сиромаштија биле идентификувани како главни развојни предизвици, и тие биле меѓу највисоките приоритети на Владата во периодот кога се формулираше ПОР (Партенерство за одржлив развој).

„Активностите што беа преземени меѓу 2016-2020 год. дадоа забележителни резултати, со пад на стапката на невработеност од 40% , односно, од 26,1% во 2015 год. на 16,1% во Т-4 во 2020 год“.

ОН констаира дека се отворени 6.298 работни места со полно работно време (38% жени), основани се 5483 нови компании (околу 13% од сите компании отворени во земјата, 36% во сопственост на млади луѓе), над 50.000 лица беа вклучени во различни обуки или други програми за поддршка на вработувањето; и над 56.605 лица со потреби добија социјални услуги преку интервенциите со програмите во периодот од 2016-2020 год.

„Постигнатиот напредок во областа на доброто управување во Северна Македонија е умерен, иако обновената заложба на Владата да се зајакне владеењето на правото, пристапот до правда, транспарентноста и отчетноста, како и да се подобри квалитетот на јавните услуги, остава простор за оптимизам“.

Покрај тоа, значителен број мерки за одговор на КОВИД-19 значително придонесоа за обезбедување достапна и чиста енергија, и ориентираност кон обновливи извори на енергија.

Тимот на ОН во земјата во 2020 вклучуваше повеќе од 250 национални и меѓународни професионалци и помошен персонал, поддржани од експерти и вработени од регионалните и глобалните канцеларии низ светот.

loading...

AnimeBee: Planetarian: Snow Globe anime episode Full online free at https://animebee.to animes online

Watch One Room Second Season Episode 12

AnimeTV Watch anime online in high quality with english Subbed & Dubbed

Website https://animeflix.nl: Watch Non Non Biyori animeflix Episode 12 animeflix dragon ball z

Qiita: https://qiita.com/gogoanimelol

Nootheme: https://nootheme.com/forums/users/animefreakws/