На денешниот брифинг со новинарите, ги информирав за статусот на реализација на Планот за борба против корупција и придобивките од мерките за превенција и сузбивање на корупцијата
На денешниот брифинг со новинарите, ги информирав за статусот на реализација на Планот за борба против корупција и придобивките од мерките за превенција и сузбивање на корупцијата
Американскиот Универзитет на Европа – ФОН, заедно со Корот на карабинерите од Република Италија денеска организираше меѓународна конференција на тема „Сеопфатен пристап во борбата против транснационалниот тероризам: глобални предизвици и одговори на тероризмот“
Американскиот Универзитет на Европа – ФОН, заедно со Корот на карабинерите од Република Италија денеска организираше меѓународна конференција на тема „Сеопфатен пристап во борбата против транснационалниот тероризам: глобални предизвици и одговори на тероризмот“
Конференција на тема „Жената како жртва на насилство- механизми за заштита и помош од институциите“, организираше Американскиот Универзитет на Европа – ФОН во рамките на кампањата „СТОП на домашното насилство. Биди храбра!“
Конференција на тема „Жената како жртва на насилство- механизми за заштита и помош од институциите“, организираше Американскиот Универзитет на Европа – ФОН во рамките на кампањата „СТОП на домашното насилство. Биди храбра!“
ОВОЈ Е АЛБАНСКИОТ АНТОЊО МИЛОШОСКИ, А ЗИНЕ ЛАЖЕ - Таравари: Немам доказ за поткуп на пратеници
ОВОЈ Е АЛБАНСКИОТ АНТОЊО МИЛОШОСКИ, А ЗИНЕ ЛАЖЕ - Таравари: Немам доказ за поткуп на пратеници
СООБРАЌАЈКАТА КАЈ МАВРОВКА ЗАЕДНО СО НЕСПОСОБНАТА ДАНЕЛА АРСОВСКА ДЕНЕСКА НАПРАВИ ХАОС ВО ГРАДОТ, МВР МОРАШЕ ДА ИНТЕРВЕНИРА!!!
СООБРАЌАЈКАТА КАЈ МАВРОВКА ЗАЕДНО СО НЕСПОСОБНАТА ДАНЕЛА АРСОВСКА ДЕНЕСКА НАПРАВИ ХАОС ВО ГРАДОТ, МВР МОРАШЕ ДА ИНТЕРВЕНИРА!!!
Обраќање на претседателот Пендаровски на форумот „Сиромаштијата на децата во Северна Македонија - примањата не се единствен фактор”
Обраќање на претседателот Пендаровски на форумот „Сиромаштијата на децата во Северна Македонија - примањата не се единствен фактор”
САД НЕМА ДА ДОЗВОЛАТ ВОЈНА ВО БОСНА - „Тоа нема да се случи. Тоа еднаш го кажав и ќе повторам: Нема да има војна во БиХ. Ова не е 1991 година“, изјави Ескобар во интервју за сараевската телевизија Н1, кое подетално ќе се емитува вечерва
САД НЕМА ДА ДОЗВОЛАТ ВОЈНА ВО БОСНА - „Тоа нема да се случи. Тоа еднаш го кажав и ќе повторам: Нема да има војна во БиХ. Ова не е 1991 година“, изјави Ескобар во интервју за сараевската телевизија Н1, кое подетално ќе се емитува вечерва
АНГОВ: Главна цел ќе биде развој на еко- туризмот и Дојран да стане првата еко-туристичка дестинација во државата
АНГОВ: Главна цел ќе биде развој на еко- туризмот и Дојран да стане првата еко-туристичка дестинација во државата

#OnlineИницијатива: СИЛУВАЊЕТО НЕ Е МИТ – НЕ ПОСТОИ ОПРАВДУВАЊЕ НА ЧИНОТ НА СИЛУВАЊЕ

По последниот случај на Секторот за внатрешни работи Струмица кои до Основното јавно обвинителство Струмица поднесоа кривична пријава за повеќе лица против силувана 18 годишна девојка во Струмица, Strumica Online ја покренува оваа иницијатива.

Целта е: да не се лажеме, силувањето стана се почеста криминална, девијатна појава и потребно е освестување, едукација и давање на знаење на предаторите дека ќе бидат лишени од слобода.
МАЛО ПОТСЕТУВАЊЕ: Меѓу силувачите има луѓе од сите професии, екстровертни и интровертни луѓе, богати и сиромашни, луѓе во брак и со деца. Истражувањата покажуваат дека само незначителен процент од извршителите на овој насилен чин имаат ментални нарушувања или емоционални проблеми. За сите нив заеднички е начинот на кој ја изразуваат потребата за доминација и лутина – преку злонамерно нанесување емоционална и физичка болка на жртвите. Потребата за моќ, потребата за контрола и бесот се првенствените мотиви на силувањето, а сексуалноста е само начин тие да се изразат.

Мора да знаеме дека секој може да биде жртва, а силувањето може да се врши и под вербални закани (на пример, за губење на работното место, нанесување штета на жртвата или на нејзиното семејство и сл.). Исто така, сe почести се силувања во кои жртвата е алкохолизирана или дрогирана (постојат и т.н. „дроги за силување”), при што насилникот воопшто не мора да употребува сила, затоа што жртвата не ни може да се спротивстави. Ист е случајот и кога жртви на сексуално насилство се индивидуи што не можат самостојно да се грижат за себе и да донесуваат одлуки поради различни видови ментален хендикеп.

Под сексуално вознемирување спаѓаат: непожелни пораки со сексуална конотација, гестикулации, фотографирање или покажување на фотографии од телото со сексуално значење без дозвола, озборување и ширење гласини со сексуална конотација, закани, навредливи коментари со сексуална содржина и сл.

ДОСТА СЕ МИТОВИ КАКО:
– Ако девојката била облечена провокативно, тогаш сама си е крива што била силувана.
– Силувањето не може да му се случи секому. Жртвите се главно млади и атрактивни девојки.
– За да постои сексуално вознемирување мора да има физички контакт.
– Не може да се зборува за силување ако насилникот не употребува оружје или физичка сила за да ја оствари својата цел.
– Силувачите се „криминални типови’’ или ментално болни и, главно, им припаѓаат на ниските социјални слоеви.

Всушност, задоволството од силувањето е поврзано со чувство на ослободување од лутината/агресијата или од стекнувањето на чувство на надмоќ и способност да се контролира другиот. Силувањето е последица на неконтролирана сексуална желба и манифестирањето доминација.

НЕ ПОСТОИ ОПРАВДУВАЊЕ НА ЧИНОТ НА СИЛУВАЊЕ!

loading...

animefreaks official website. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

My Hero Academia Season 2 (Dub)

anime website Dragon Ball (Dub)

anime stream AnimeFreak DON'T TOY WITH ME, MISS NAGATORO

Welcome to Demon School! Iruma-kun Season 2

AnimeFreak One Piece Episode 993