БРАВО, БРАВО, БРАВО - КЕЈОТ 13 НОЕМВРИ ПОВТОРНО НАЗАД КАЈ ГРАЃАНИТЕ НА СКОПЈЕ, РЕКОНСТУРИРАН, ПОУБАВ И ПОШИРОК
БРАВО, БРАВО, БРАВО - КЕЈОТ 13 НОЕМВРИ ПОВТОРНО НАЗАД КАЈ ГРАЃАНИТЕ НА СКОПЈЕ, РЕКОНСТУРИРАН, ПОУБАВ И ПОШИРОК
Се враќаат жештините, повторно температури до 40 степени
Се враќаат жештините, повторно температури до 40 степени
Заев: Не можеме утре да ги внесеме Бугарите во Уставот
Заев: Не можеме утре да ги внесеме Бугарите во Уставот
Зибери: Воспитно-поправниот дом за малолетници не си ја извршува функцијата
Зибери: Воспитно-поправниот дом за малолетници не си ја извршува функцијата
ВМРО-Народна: Отворените изборни листи ќе ги збришат сите мали политички партии
ВМРО-Народна: Отворените изборни листи ќе ги збришат сите мали политички партии
Пендаровски и неговата сопруга Елизабета Ѓорѓиевска на средба со претставниците од „Дневен центар Доза среќа“
Пендаровски и неговата сопруга Елизабета Ѓорѓиевска на средба со претставниците од „Дневен центар Доза среќа“
Вицепремиеорот Битиќи за порталот Фактор: Прераснуваме во економија на можности, на старт-апи, во земја на иновации!
Вицепремиеорот Битиќи за порталот Фактор: Прераснуваме во економија на можности, на старт-апи, во земја на иновации!
ШИЛЕГОВ И ДЕЛЕЛЕГАЦИЈА НА ГРАД СКОПЈЕ ПОЛОЖИЈА ЦВЕЌИЊА ЗА ЗАГИНАТИТЕ ВО ЗЕМЈОТРЕСОТ ВО СКОПЈЕ
ШИЛЕГОВ И ДЕЛЕЛЕГАЦИЈА НА ГРАД СКОПЈЕ ПОЛОЖИЈА ЦВЕЌИЊА ЗА ЗАГИНАТИТЕ ВО ЗЕМЈОТРЕСОТ ВО СКОПЈЕ

ОПШТИНА ЦЕНТАР ОБЈАВИ ЈАВЕН ПОВИК ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ СУБВЕНЦИИ ЗА ПРОЕКТОТ ЦЕНТАР СЕ ГРИЖИ ЗА ВОЗРАСНИТЕ

(Скопје, 4.5.2021) Општина Центар распиша Јавен повик за доделување субвенции за проектот „Центар се грижи за возрасните“, во согласност со Програмата за здравствена, социјална заштита и заштита на деца, со финансиска поддршка од Буџетот на Општина Центар за 2021 година.

Проектот се реализира веќе петта година и има цел да овозможи подобрување на здравствената и на психолошката состојба кај возрасните лица што живеат на територијата на Општина Центар, како и обезбедување професионална помош преку ангажирање стручни лица за помош и поддршка во домашни услови.

На објавениот Јавен повик имаат право да аплицираат лица што се на возраст над 60 години и се жители на Општина Центар. Заинтересираните лица што ги исполнуваат условите и критериумите за учество треба да пополнат апликација и да ја достават до Архивата на Општина Центар и дополнително да достават фотокопии од лична карта, потврда за примена пензија од претходниот месец и медицински документ за здравствената состојба. Проектот ќе се реализира по принципот прв дојден – прв услужен во согласност со утврдената бројка од максимум 90 корисници.

Избраните корисници од проектот „Центар се грижи за возрасните“ ќе имаат право да користат услуги од професионални асистенти за нега на стари лица во домашни услови, односно право на користење на услуги од социјален работник, физиотерапевт, медицинска сестра и психолог. Во соработка со негувателот се врши детална процена за индивидуалните потреби и здравствената состојба на лицето, а потоа се одредуваат приоритетите за избор на услуга и креирање индивидуален план за посета од стручни лица, ангажирани од Општина Центар.

Вонредни мерки што се спроведуваат на територијата на Општина Центар за помош и поддршка на старите лица се редовни теренски активности за доставување храна и лекови до домовите на лицата што се стари, изнемоштени и со влошена здравствена состојба, а oпштината ги реализира со Здружението за поддршка и развој „Хуманост“.

Сите заинтересирани лица можат подетално да се информираат на општинската веб-страница www.centar.gov.mk или на телефонскиот број 076 313 383.

loading...

AnimeTV anime tv web: Watch The Daily Life of the Immortal King Episode 4 (https://animetv.cc/m/WLG2/ep-4)

ANIMEFLIX animeflix safe: Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Episode 26