БРАВО: Се интензивира соработката РСМ и САД и на полето на безбедноста на храната
БРАВО: Се интензивира соработката РСМ и САД и на полето на безбедноста на храната
Ристовска: Задоволни сме од пресудите, притворот за Мијалков е неопходен поради опасност од бегство
Ристовска: Задоволни сме од пресудите, притворот за Мијалков е неопходен поради опасност од бегство
(ВИДЕО) ОВИЕ ДВАЈЦА АЛБАНЦИ СЕ ЅВЕЗДИ ОД ДЕНЕШНИТЕ ПРОТЕСТИ ЗА МОНСТРУМ, ОКОЛУ НИВ ЛЕТААТ СТОЛОВИ, ПЕНДРЕЦИ И ШОК БОМБИ, ОНИ ИСКУЛИРАНИ СИ МОТААТ ЦИГАРА И ЧЕКААТ АВТОБУС
(ВИДЕО) ОВИЕ ДВАЈЦА АЛБАНЦИ СЕ ЅВЕЗДИ ОД ДЕНЕШНИТЕ ПРОТЕСТИ ЗА МОНСТРУМ, ОКОЛУ НИВ ЛЕТААТ СТОЛОВИ, ПЕНДРЕЦИ И ШОК БОМБИ, ОНИ ИСКУЛИРАНИ СИ МОТААТ ЦИГАРА И ЧЕКААТ АВТОБУС
БРАТ ЉУБЕ: ЈАС НЕ СУМ КАКО НИВ, НЕ СЕ РАДУВАМ НА ТУЃАТА НЕСРЕЌА, НО МЕ РАДУВА ШТО КОНЕЧНО ПРАВДАТА ПОБЕДИ!
БРАТ ЉУБЕ: ЈАС НЕ СУМ КАКО НИВ, НЕ СЕ РАДУВАМ НА ТУЃАТА НЕСРЕЌА, НО МЕ РАДУВА ШТО КОНЕЧНО ПРАВДАТА ПОБЕДИ!
НУКЛЕАРНА БОМБА НА ОРДАНОВСКИ: МИЈАЛКОВ БИЛ СКРИЕН ВО КУЌА НА КАМЧЕВ НА ВОДНО, ВМРО ДПМНЕ БИЛА ВКЛУЧЕНА ВО ОПЕРАЦИЈАТА, ПЛАНОТ БИЛ ДА СЕ КРИЕ ДОДЕКА НЕ ПАДНЕ ВЛАДАТА НА ЗАЕВ!
НУКЛЕАРНА БОМБА НА ОРДАНОВСКИ: МИЈАЛКОВ БИЛ СКРИЕН ВО КУЌА НА КАМЧЕВ НА ВОДНО, ВМРО ДПМНЕ БИЛА ВКЛУЧЕНА ВО ОПЕРАЦИЈАТА, ПЛАНОТ БИЛ ДА СЕ КРИЕ ДОДЕКА НЕ ПАДНЕ ВЛАДАТА НА ЗАЕВ!
КОНЕЧНО СО ГРЦИЈА ИМАМЕ НОРМАЛНИ ОДНОСИ: Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, придружуван од министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски денеска се сретна со Михалис Хрисохоидис, министер за заштита на граѓаните на Хеленската Република
КОНЕЧНО СО ГРЦИЈА ИМАМЕ НОРМАЛНИ ОДНОСИ: Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, придружуван од министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски денеска се сретна со Михалис Хрисохоидис, министер за заштита на граѓаните на Хеленската Република
РАДМИЛА И ОСМАНИ ПОЛОЖИЈА ЦВЕЌЕ НА ГРОБОТ НА БОРИС ТРАЈКОВСКИ ВО БУТЕЛ
РАДМИЛА И ОСМАНИ ПОЛОЖИЈА ЦВЕЌЕ НА ГРОБОТ НА БОРИС ТРАЈКОВСКИ ВО БУТЕЛ
Во врска со судската одлука за Таргет-Тврдина, за Демократскиот сојуз од исклучителна важност е тоа што после шест години, Судот потврди дека масовното прислушување е вршено преку системите на Министерството за внатрешни работи. Злоупотребена е власта за незаконито и неовластено прислушување на обични граѓани, новинари, бизнисмени, носители на политички и државни функции и многу други, со што директно се загрозени приватноста и основните права и слободи
Во врска со судската одлука за Таргет-Тврдина, за Демократскиот сојуз од исклучителна важност е тоа што после шест години, Судот потврди дека масовното прислушување е вршено преку системите на Министерството за внатрешни работи. Злоупотребена е власта за незаконито и неовластено прислушување на обични граѓани, новинари, бизнисмени, носители на политички и државни функции и многу други, со што директно се загрозени приватноста и основните права и слободи

Осма седница на Советот за реформа на јавната администрација: Поддршка за важноста од имплементација на проектот за реорганизација на органите на државната управа

Советот за реформа на јавната администрација (Совет за РЈА), со кој претседава премиерот Зоран Заев, ја одржа осмата редовна седница. На седницата покрај членовите на Советот, присуствуваа и останатите министри во Владата, пред кои беа презентирани клучните постигнувања на ИПА 2 Проектот „Поддршка на државната реорганизација“, финансиран од страна на Европската Унија.

Како што подвлече премиерот Заев, реорганизацијата на државните органи е една од клучните реформи за подобрување на јавната администрација, реорганизација е еден од стратешките приоритети на реформата на јавната администрација, нагласен и во Програмата на Владата. Оваа операција е нешто што историски, за првпат се прави во нашата држава. Поставувањето на јасни линии на отчетност, спојувањето на институции со исти надлежности и намалувањето на нивниот бројот на институции ќе придонесе кон зголемување на професионалноста и ефикасноста на јавната администрација.

Целта на овој проект е да се оптимизира целокупната институционална рамка, да се зајакне испораката на јавните услуги и да ги унапреди етиката, интегритетот, транспарентноста и отчетноста на јавната администрација.

Клучните постигнувања во рамки на проектот, како и следните чекори за кои е неопходна институционална поддршка, но и поширок општествен консензус ги презентираа Слаѓана Тасева, тим лидерот на проектот, Александар Антоновс, клучен експерт и проф. д-р. Искра Аќимовска Малетиќ, сениор експерт.

Експертите истакнаа дека глобална цел е институционална реорганизација и оптимизација усогласена со заложбите во рамки на буџетските реформи и намалување на бројот на буџетски корисници.

На состанокот, експертите ја презентираа потребата од измените на Законот за организација и работа на органите на државната управа, како и првичните согледувања за идната државна организација, базирани на досега остварената соработка со институциите.

Премиерот Заев ги задолжи министерствата да ја унапредат внатрешната комуникација со органите во состав, а посебно со агенциите и инспекторатите од областите во нивна надлежност. Исто така ги задолжи, да ја продолжат воспоставената комуникација и да овозможат отворена и засилена соработка со ИПА проектот „Поддршка на државната реорганизација“, во функција на навремено развивање на предлог за реорганизација на органите на државната управа, агенциите и инспекциските служби на централно ниво.

Дополнително, на состанокот се обрати и Фрек Јанмат, од Делегацијата на Европската Унија. Тој ги потврди нивните заложби за успешна реализација на овој проект и ја потенцираше важноста од посветеноста не само на Владата, туку и на Собранието во овој значаен процес од реформата на јавната администрација.

Присутните министри, едногласно се согласија дека е неопходна нивна активна вклученост, ги поздравија досега реализираните активности и дадоа предлози за следните планирани чекори.

На седницата на Советот на РЈА, министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири, го презентираше нацртот на Вториот годишен извештај за имплементација на Стратегијата за реформа на јавната администрација 2018 – 2022 со Акциски план за 2019 година. Советот го усвои извештајот и истиот ќе биде објавен на веб страницата на МИОА.

Поради важноста на процесот, одлучено беше до крајот на следната недела да се одржи продолжение на седницата, на која ќе се донесат заклучоци за следните чекори.

loading...

KonoSuba: God's Blessing on This Wonderful World! (https://crunchyrollfree.com/m/zko) Episode 10 at website https://crunchyrollfree.com crunchyroll free anime

Jujutsu Kaisen (TV) (https://animeplanet.cc/m/vxnm) Episode 14 at website https://animeplanet.cc plunderer anime planet