(ВИДЕО) ЕУФОРИЈА ВО КАВАДАРЦИ: ФК ТИКВЕШ ВЛЕГУВА ВО ПРВАТА ЛИГА
(ВИДЕО) ЕУФОРИЈА ВО КАВАДАРЦИ: ФК ТИКВЕШ ВЛЕГУВА ВО ПРВАТА ЛИГА
Арсовска – Алтај: Потпишан значаен договор за соработка меѓу Скопје и турскиот град Конја
Арсовска – Алтај: Потпишан значаен договор за соработка меѓу Скопје и турскиот град Конја
Средба во Давос на претседателот Стево Пендаровски со нобеловецот по економија Џозеф Штиглиц
Средба во Давос на претседателот Стево Пендаровски со нобеловецот по економија Џозеф Штиглиц
(ВИДЕО) Претседателот Пендаровски на панел сесијата „Одржувањето на безбедноста во Европа“ на Светскиот економски форум во Давос
(ВИДЕО) Претседателот Пендаровски на панел сесијата „Одржувањето на безбедноста во Европа“ на Светскиот економски форум во Давос
Сите што гласавме за Преспанскиот договор имаме удел во ова што се случува со МПЦ, велат осумте пратеници од опозицијата што гласаа за уставните измени
Сите што гласавме за Преспанскиот договор имаме удел во ова што се случува со МПЦ, велат осумте пратеници од опозицијата што гласаа за уставните измени
ПЕНДАРОВСКИ ВО ДАВОС ОСТВАРИ КРАТКИ СРЕДБИ СО ШПАНСКИОТ ПРЕМИЕР САНЧЕЗ И СО ПРЕМИЕРОТ НА КОСОВО КУРТИ
ПЕНДАРОВСКИ ВО ДАВОС ОСТВАРИ КРАТКИ СРЕДБИ СО ШПАНСКИОТ ПРЕМИЕР САНЧЕЗ И СО ПРЕМИЕРОТ НА КОСОВО КУРТИ
НОВО МАСОВНО ПУКАЊЕ ВО САД, 18 ГОДИШНИК УБИ 14 УЧЕНИЦИ И ПРОФЕСОР ВО СРЕДНО УЧИЛИШТЕ ВО ТЕКСАС, ПОЛИЦИЈАТА СМРТНО ГО ЗАСТРЕЛА
НОВО МАСОВНО ПУКАЊЕ ВО САД, 18 ГОДИШНИК УБИ 14 УЧЕНИЦИ И ПРОФЕСОР ВО СРЕДНО УЧИЛИШТЕ ВО ТЕКСАС, ПОЛИЦИЈАТА СМРТНО ГО ЗАСТРЕЛА
ССМ најави масовни протести од утре: Не добиле средба со Владата
ССМ најави масовни протести од утре: Не добиле средба со Владата

Османи и Брнз потпишаа Договор за безбедносните мерки за заштита на класифицираните информации

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи и амбасадорката на Соединетите Американски Држави во Скопје, Кејт Мери Брнз, денеска, го потпишаа Договорот меѓу Владата на Република Северна Македонија и Владата на Соединетите Американски Држави за безбедносните мерки за заштита на класифицирани информации.

“Со денешното потпишување на Договорот за безбедносните мерки за заштита на класифицирани информации ја збогатуваме договорната рамка меѓу Северна Македонија и САД, што претставува уште една потврда на извонредните односи и довербата која владее меѓу двете пријателски земји. Како стратешки партнери и НАТО сојузници остануваме посветени на понатамошно јакнење на соработката во насока на постигнување долгорочна стабилност, демократизација и просперитет на земјава и регионот.” – истакна Османи.

“Безбедноста зависи од ефективната размена на информации. Овој договор ја подобрува таа витална комуникација меѓу САД и Северна Македонија. Тоа е уште една пресвртница во зајакнување на соработката како партнери и НАТО сојузници и во работењето кон посигурна, попродуктивна иднина за сите.” – нагласи амбасадорката Брнз.

Со споменатиот Договорот се регулира начинот на размената на класифицирани информации во областите на надворешните работи, одбраната, безбедноста, владеење на правото, науката, индустријата и технологијата, при што се утврдуваат потребните мерки и процедури за нивна заштита.

Скопје, 21 декември 2021 година

REPUBLIKA E MAQEDONISË SË VERIUT
MINISTRIA E PUNËVE TË JASHTME

Kumtesë

Osmani dhe Bërnz nënshkruan Marrëveshje për Masat e Sigurisë për Mbrojtjen e Informacioneve të Klasifikuara

Inserte në linkun në vijim: https://we.tl/t-M0iar8yoP2

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani dhe Аmbasadorja e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Shkup, Kejt Meri Bërnz, sot e nënshkruan Marrëveshjen ndërmjet Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës për Masat e Sigurisë për Mbrojtjen e Informacioneve të Klasifikuara.

“Me nënshkrimin e sotëm të Marrëveshjes për Masat e Sigurisë për Mbrojtjen e Informacioneve të Klasifikuara, e pasurojmë kornizën kontraktuale ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe SHBA-së, që është edhe një konfirmim i marrëdhënieve të shkëlqyera dhe i mirëbesimit që mbizotëron mes dy vendeve mike. Si partnerë strategjikë dhe aleatë të NATO-s, mbetemi të përkushtuar në forcimin e mëtejshëm të bashkëpunimit në drejtim të arritjes së stabilitetit afatgjatë, demokratizimit dhe prosperitetit të vendit dhe rajonit” theksoi Osmani.

“Siguria varet nga shkëmbimi efektiv i informacioneve. Kjo Marrëveshje e përmirëson këtë komunikim vital ndërmjet SHBA-së dhe Maqedonisë së Veriut. Kjo paraqet edhe një kthesë në forcimin e bashkëpunimit si partnerë dhe aleatë të NATO-s dhe në punën drejt një të ardhmeje më të sigurt, më produktive për të gjithë”– theksoi Ambasadorja, Bërnz.

Me Marrëveshjen e theksuar rregullohohet mënyra e shkëmbimit të informacioneve të klasifikuara në sferën e punëve të jashtme, mbrojtjes, sigurisë, Sundimit të ligjit, shkencës, industrisë dhe teknologjisë, me çka përcaktohen masat dhe procedurat e nevojshme për mbrojtjen e tyre.

Shkup, 21 dhjetor 2021

loading...

AnimeFreak - Watch Anime Online for Free. Subbed & Dubbed. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

AnimeFreak Naruto: Shippuden (Dub) Episode 495

Fairy Tail (Dub)

online anime AnimeFreak My Hero Academia Season 2

animefreaks website Demon Slayer -Kimetsu no Yaiba- The Movie: Mugen Train (Dub)

Attack on Titan Final Season (Dub) Episode 16