Џозеф: Бугарското малтретирање на Македонија веќе е проблем и на НАТО
Џозеф: Бугарското малтретирање на Македонија веќе е проблем и на НАТО
Ковачевски со поддршка за Парадата на гордоста: Секој има право на почит и достоинство
Ковачевски со поддршка за Парадата на гордоста: Секој има право на почит и достоинство
Глобално обединети можеме да обезбедиме храна за сите е заклучокот од министерската конференција во Берлин „Uniting for Global Food Security“
Глобално обединети можеме да обезбедиме храна за сите е заклучокот од министерската конференција во Берлин „Uniting for Global Food Security“
ДРАМА ВО ПРИЛЕП: Сакал да прегази полицајци со комбе, тие пукале во гумите, граѓаните се извадиле од памет!
ДРАМА ВО ПРИЛЕП: Сакал да прегази полицајци со комбе, тие пукале во гумите, граѓаните се извадиле од памет!
Тренчевска: Преку кампањата „Подај рака и промени живот – стани згрижувач!“, ја подигаме свеста на значењето на згрижувачките семејства
Тренчевска: Преку кампањата „Подај рака и промени живот – стани згрижувач!“, ја подигаме свеста на значењето на згрижувачките семејства
Медиумски реформи – три чекори напред, два чекора назад
Медиумски реформи – три чекори напред, два чекора назад
Едвард Џозеф: Софија може да ги поткопа темелите на македонската држава
Едвард Џозеф: Софија може да ги поткопа темелите на македонската држава
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија

ОСМАНИ ЈА ПРОМОВИРАШЕ ЗАЕД​НИЧКАТА ТРГОВСКА КОМОРА МЕЃУ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И НОРВЕШКА

Во рамки на официјалната посета на Норвешка, министерот Османи присуствуваше и на промоцијата на новоформираната трговска комора меѓу Република Северна Македонија и Норвешка, која има за цел да ги приближи бизнисите од двете земји и покрај географската оддалеченост, како и да работи на привлекување на поголем број инвестиции од Норвешка во нашата земја.

Компаниите од двете држави, организирани во заедничка трговска комора, од денес, ќе работат на воспоставување нови и зајакнување на постоечките бизнис врски во сите сегменти од економијата, а особено во енергетиката, градежништвото, агробизнисот, индустријата и туризмот. Новоформираната трговска комора најавува и промоција на нашите економски потенцијали во Норвешка, како и на инструментите на норвешката Влада за развој на приватниот сектор во Република
Северна Македонија, во соработка со Амбасадите. Дел од активностите на новоформираната македонско-норвешката трговска комора ќе бидат и организирање бизнис патувања и конференции за компании од Република Северна Македонија и Норвешка, како и обезбедување информации за инвестициските можности.

Потенцирајќи дека постои огромен нереализиран економски потенцијал, министерот Османи им порача на компаниите од Норвешка да ја гледаат нашата земја како пријателска земја и да ги насочат инвестициите во Република Северна Македонија, имајќи ги предвид сите бенефиции кои ги нуди Владата на странските инвеститори.

Осло, 1 април 202​2 година

REPUBLIKA E MAQEDONISË SË VERIUT
MINISTRIA E PUNËVE TË JASHTME
Kumtesë

OSMANI PROMOVOI ODËN E PËRBASHKËT TË TREGTISË MES MAQEDONISË SË VERIUT DHE NORVEGJISË

Gjatë vizitës së tij zyrtare në Norvegji, Ministri Osmani mori pjesë edhe në promovimin e Odës Tregtare të sapoformuar ndërmjet Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Norvegjisë, e cila synon të afrojë bizneset nga të dyja vendet pavarësisht distancës gjeografike, si dhe të punojë për tërheqjen e një numri më të madh të investimeve nga Norvegjia në vendin tonë.

Kompanitë nga të dyja vendet, të organizuara në një dhomë të përbashkët tregtare, nga sot do të punojnë për krijimin dhe forcimin e lidhjeve ekzistuese të biznesit në të gjitha segmentet e ekonomisë, veçanërisht në energji, ndërtim, agrobiznes, industri dhe turizëm.

Oda e sapoformuar Тregtare paralajmëron edhe promovimin e potencialeve tona ekonomike në Norvegji, si dhe të instrumenteve të Qeverisë Norvegjeze për zhvillimin e sektorit privat në Republikën e Maqedonisë së Veriut, në bashkëpunim me Аmbasadat. Pjesë e aktiviteteve të Odës Tregtare Maqedono-Norvegjeze do të jetë organizimi i udhëtimeve afariste dhe konferencave për kompanitë nga Republika e Maqedonisë së Veriut dhe Norvegjia, si dhe ofrimi i informacioneve për mundësitë për investime.

Duke theksuar se ekziston një potencial i madh ekonomik i parealizuar, ministri Osmani u tha kompanive norvegjeze që ta shohin vendin tonë si vend mik dhe të drejtojnë investimet në Republikën e Maqedonisë së Veriut, duke pasur parasysh të gjitha përfitimet që Qeveria ofron për investitorët e huaj.

Oslo, 1 prill 2022

loading...

Tải go88 apk ios về ip - Android Game bài đại gia

sunwin mod apk hỗ trợ sunwin sunwin apk ios