(ВИДЕО) МАКЕДОНЦИТЕ ВО ХАЛКИДИКИ ЗАЧУДЕНИ КОЛКУ СЕ ЗАЕВИ СКРОМНИ: ЛЕТУВААТ ЗАЕДНО СО ОБИЧНИОТ НАРОДОТ НА ЕФТИНА ПЛАЖА ВО ПЕФКОХОРИ НА ПРВИОТ КРАК, НЕ СЕ НА ЕГЗОТИЧНИ ДЕСТИНАЦИИ КАКО МИКОНОС, МАЛДИВИ, ЕГИПЕТ, КУБА, СЕЈШЕЛИ
(ВИДЕО) МАКЕДОНЦИТЕ ВО ХАЛКИДИКИ ЗАЧУДЕНИ КОЛКУ СЕ ЗАЕВИ СКРОМНИ: ЛЕТУВААТ ЗАЕДНО СО ОБИЧНИОТ НАРОДОТ НА ЕФТИНА ПЛАЖА ВО ПЕФКОХОРИ НА ПРВИОТ КРАК, НЕ СЕ НА ЕГЗОТИЧНИ ДЕСТИНАЦИИ КАКО МИКОНОС, МАЛДИВИ, ЕГИПЕТ, КУБА, СЕЈШЕЛИ
БРАВО - НОВИ ГРАДИНКИ ВО КИСЕЛА ВОДА: УСЈЕ ЗА ПРВПАТ ДОБИВА ГРАДИНКА, НАСКОРО ГРАДИНКА И ВО РАСАДНИК
БРАВО - НОВИ ГРАДИНКИ ВО КИСЕЛА ВОДА: УСЈЕ ЗА ПРВПАТ ДОБИВА ГРАДИНКА, НАСКОРО ГРАДИНКА И ВО РАСАДНИК
БОМБА НА ОСМАНИ: Нема потреба да се гласа во собрание за францускиот предлог, тој е во рамки на декларацијата усвоена лани, се нудам да одам во ВМРО ДПМНЕ да им го објаснам предлогот
БОМБА НА ОСМАНИ: Нема потреба да се гласа во собрание за францускиот предлог, тој е во рамки на декларацијата усвоена лани, се нудам да одам во ВМРО ДПМНЕ да им го објаснам предлогот
ОСМАНИ: СПОРЕД ПРОТОКОЛОТ КОЈ ЌЕ ГО ОБЈАВИМЕ УТРЕ СЕ ПРЕДВИДУВА ОТВОРАЊЕ НА АРХИВИТЕ ВО ДВЕТЕ ЗЕМЈИ И РЕХАБИЛИТАЦИЈА НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИЗМОТ
ОСМАНИ: СПОРЕД ПРОТОКОЛОТ КОЈ ЌЕ ГО ОБЈАВИМЕ УТРЕ СЕ ПРЕДВИДУВА ОТВОРАЊЕ НА АРХИВИТЕ ВО ДВЕТЕ ЗЕМЈИ И РЕХАБИЛИТАЦИЈА НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИЗМОТ
ОСМАНИ: ГОВОРОТ НА ОМРАЗА КОН БУГАРИЈА НЕМА ДА СЕ ТАРГЕТИРА СО ЦЕНЗУРА ТУКУ СО АПЕЛИ И СООПШТЕНИЈА
ОСМАНИ: ГОВОРОТ НА ОМРАЗА КОН БУГАРИЈА НЕМА ДА СЕ ТАРГЕТИРА СО ЦЕНЗУРА ТУКУ СО АПЕЛИ И СООПШТЕНИЈА
ЌЕ ПАЃААТ РУСКИ АВИОНИ И ХЕЛИКОПТЕРИ ВО УКРАИНА: АМЕРИКА ПРАЌА ВО УКРАИНА НАЈСОВРЕМЕНИ СИСТЕМИ ЗА АНТИ ВОЗДУШНА ОДБРАНА ВРЕДНА 800 МИЛИОНИ ДОЛАРИ
ЌЕ ПАЃААТ РУСКИ АВИОНИ И ХЕЛИКОПТЕРИ ВО УКРАИНА: АМЕРИКА ПРАЌА ВО УКРАИНА НАЈСОВРЕМЕНИ СИСТЕМИ ЗА АНТИ ВОЗДУШНА ОДБРАНА ВРЕДНА 800 МИЛИОНИ ДОЛАРИ
НОВ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА РУСИТЕ: СО РАКЕТИ УБИЕНИ 30 ЖИТЕЛИ НА ОДЕСА
НОВ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА РУСИТЕ: СО РАКЕТИ УБИЕНИ 30 ЖИТЕЛИ НА ОДЕСА
ОСМАНИ: Се разбира дека секое решение, предлог, којшто треба да задоволи две страни е компромисен и дека не е идеален само за едната страна, било кој предлог ќе треба да ги остави двете страни подеднакво задоволни или незадоволни
ОСМАНИ: Се разбира дека секое решение, предлог, којшто треба да задоволи две страни е компромисен и дека не е идеален само за едната страна, било кој предлог ќе треба да ги остави двете страни подеднакво задоволни или незадоволни

Османи панелист на АДФ, на тема “Дијалог за помирување на Балканот“

Во рамки на учеството на министерот за надворешни работи, Бујар Османи на Анталија дипломатскиот форум денеска се обрати на панелот насловен „Дијалог за помирување на Балканот“.

Учесниците на панелот дискутираа за мирот и стабилноста на Балканот како суштински за мирот и стабилност во Европа и пошироко, за исчекор во однос на нерешените прашања, но и за последиците доколку ЕУ не успее навремено да одговори на очекувањата на земјите од регионот.

Во својот настап, министерот Османи зборуваше за влошената безбедносна и гео-политичка ситуација на Европскиот континент по инвазијата на Русија врз Украина, што претставува дополнителен фактор зошто ЕУ треба итно и без одлагање да вбризга нов подинамичен моментум во евро-интеграцискиот процес на сите земји од Западен Балкан.

Меѓу другото, Османи истакна дека регионот, и покрај демократските дефицити и слабости има важна улога во и за Европа. Целосното интегрирање е од директен политички, безбедносен и економски интерес на ЕУ како геостратешка инвестиција кон стабилен и просперитетен регион. Впрочем, регионот е опколен со земји членки на ЕУ и не смее да се дозволи да биде ранливата точка на континентот, а ЕУ не смее повеќе да го третира пристапниот процес на Западен Балкан како отворено прашање.

Форумот претставува годишен собир на политички лидери, високи функционери, видни академци, креатори на јавното мислење, претставници на медиумите и бизнисот ангажирани во меѓународните односи и дипломатијата. Овогодинешното издание се осврна широк распон на теми и на светските случувања, вклучително и Украина.

Анталија, 11 март 2022

Osmani panelist në FDA, në temën “Dialogu për pajtimin e Ballkanit”

Në suaza të pjesëmarrjes së Ministrit të Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, në Forumin Diplomatik të Anatalias, sot pati fjalim në panelin e titulluar “Dialogu për pajtimin e Ballkanit”.

Pjesëmarrësit në panel diskutuan për paqen dhe stabilitetin në Ballkan, si thelbësore për paqen dhe stabilitetin në Evropë dhe më gjerë, për hapërim sa u përket çështjeve të pazgjidhura, por edhe për pasojat në rast se BE-ja nuk arrin që në kohë t’u përgjigjet pritshmërive të vendeve të rajonit.

Në paraqitjen e tij, Minsitri, Osmani foli për gjendjen e përkeqësuar gjeopolitike dhe të sigurisë në kontinentin evropian pas invazionit të Rusisë ndaj Ukrainës, gjë që paraqet faktor shtesë se përse BE-ja duhet urgjentisht dhe pa shtyerje të vendosë momentum të ri më dinamik në procesin eurointegrues të të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Mes tjerash, Osmani theksoi se rajoni, edhe përkundër deficiteve dhe dobësive demokratike, ka rol të rëndësishëm në dhe për Evropën. Integrimi i plotë është me interes të drejtpërdrejtë politik, ekonomik dhe të sigurisë të BE-së si investim gjeostrategjik drejt një rajoni stabil dhe prosperues. Në fakt, rajoni është i rrethuar me vendet anëtare të BE-së dhe nuk duhet të lejohet të jetë pika e ndjeshme e kontinentit, ndërsa BE-ja nuk duhet edhe më tej që procesin aderues të Ballkanit Perëndimor ta trajtojë si një çështje të hapur.

Forumi paraqet mbledhje vjetore të liderëve politikë, funksionarëve të lartë, akademikëve të shquar, krijuesve të opinionit publik, përfaqësuesve të medieve dhe të biznesit, të angazhuar në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe në diplomaci. Forumi i sivjetshëm iu referua temave të ndryshme dhe zhvillimet në botë, duke përfshirë edhe Ukrainën.

loading...

go88 ông đồ

đánh bài đổi thưởng sunwin mod sunwin sunwin international