Средба на претседателот Пендаровски со претставници на германскиот Институт за бизнис и менаџмент Хајделберг Скопје
Средба на претседателот Пендаровски со претставници на германскиот Институт за бизнис и менаџмент Хајделберг Скопје
Мицкоски на средба со Зафировски, ко-основачот на „Македонија 2025“
Мицкоски на средба со Зафировски, ко-основачот на „Македонија 2025“
Единствени во Европа сме што имаме министерство за помалите етнички заедници,му реплицира Ковачевски на Петков
Единствени во Европа сме што имаме министерство за помалите етнички заедници,му реплицира Ковачевски на Петков
СДСМ најавува кратење на трошоците од 100 милиони евра, ВМРО обвинува дека манипулира
СДСМ најавува кратење на трошоците од 100 милиони евра, ВМРО обвинува дека манипулира
ЕУ стави рок спорот да се реши до јули, ќе продолжи со притисок врз Софија и Скопје
ЕУ стави рок спорот да се реши до јули, ќе продолжи со притисок врз Софија и Скопје
Директорот на БЈБ Тасевски на 49-та Европска регионална конференција на Интерпол
Директорот на БЈБ Тасевски на 49-та Европска регионална конференција на Интерпол
ЕСКАЛИРА РАДИНАЛИЗМОТ И НАЦИОНАЛИЗМОТ ВО БУГАРИЈА, ВЕЌЕ И ЉУБЧО НЕ Е ПОДОБЕН ЗА БУГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ, УПАД НА ВМРО БНД НА НЕГОВО ПРЕДАВАЊЕ ВО СОФИЈА?!
ЕСКАЛИРА РАДИНАЛИЗМОТ И НАЦИОНАЛИЗМОТ ВО БУГАРИЈА, ВЕЌЕ И ЉУБЧО НЕ Е ПОДОБЕН ЗА БУГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ, УПАД НА ВМРО БНД НА НЕГОВО ПРЕДАВАЊЕ ВО СОФИЈА?!
ШОКАНТНА ФАШИСТИЧКА ИЗЈАВА НА РАДЕВ СРЕДЕ БЕРЛИН: Нема да дозволиме легитимација на македонизмот во Европа
ШОКАНТНА ФАШИСТИЧКА ИЗЈАВА НА РАДЕВ СРЕДЕ БЕРЛИН: Нема да дозволиме легитимација на македонизмот во Европа

Османи во Брисел на работен појадок со министрите за надворешни работи на земјите членки на ЕУ

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, утрово учествуваше на работен појадок на шефовите на дипломатиите на земјите членки на Европската унија што се организираше под покровителство на министерот за надворешни работи на Грција, Никос Дендијас. Работниот појадок беше посветен на европското досие на Северна Македонија, а се одржа на маргините на Советот за надворешни работи на ЕУ. Исто така, на средбата беа присутни и Високиот претставник за надворешна и безбедносна политика на ЕУ и потпретседател на ЕК, Жозеп Борељ и еврокомесарот за проширување, Оливер Вархеи.

„Оваа средба коинцидира со војната во Украина и случувањата од последните недели го сменија контекстот на нашите разговори, но и на геополитичките и стратешките приоритети на европскиот континент. Нашиот дијалог добива пресвртница во однос на итноста од носење на одлуки што ќе ја детерминираат европската иднина на Северна Македонија во ЕУ, но и на целиот Западен Балкан“, истакна Османи.

Во овој контекст, Османи додаде дека Северна Македонија како кредибилна земја-кандидат, 100% се усогласи со санкциите на ЕУ кон Русија, но и понуди хуманитарна помош и ги отвори вратите за засолниште на сите што бегаат од страшната војна во Украина.

На појадокот, министрите изразија силна поддршка за лидерството во Северна Македонија, кое недвосмислено и посветено работи на исполнување на европската реформска агенда и на добрососедските односи со што земјата е препознаена како веродостоен партнер, која ги почитува европските правила, стандарди и вредности.

„Унијата покажа дека знае да се обедини во историски времиња, да ги донесе вистинските одлуки, да изгради консензус, а ние покажавме дека стопроцентно стоиме зад овие одлуки“, заклучи Османи.

Во дискусијата преовладуваше мислењето дека одлуката за одржување на првите меѓу-владини конференции и отпочнувањето на пристапните преговори со Северна Македонија и со Албанија, за време на француското претседателство со ЕУ би била правилна и правична работа со многу позитивни ефекти за целиот регион.

Оваа средба беше одлична можност Османи да се сретне и да размени мислења со повеќето шефови на дипломатии од земјите членки на Унијата, а имаше и одвоена билатерална средба и со еврокомесарот за проширување, Оливер Вархеи. Во текот на денот предвидено е негово обраќање на АФЕТ во Европскиот парламент, средби со повеќе европратеници, со групата „Пријатели на Северна Македонија“ и со неколку високи претставници во институциите на ЕУ.

Брисел, 21 март 2022 година

REPUBLIKA E MAQEDONISË SË VERIUT
MINISTRIA E PUNËVE TË JASHTME

Kumtesë

Osmani në Bruksel në mëngjes pune me Ministrat e Punëve të Jashtme të vendeve anëtare të BE-së

Inserte në linkun në vijim: https://we.tl/t-SFlJRzxoUf

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, sot mori pjesë në mëngjesin e punës së shefave të diplomacisë së vendeve anëtare të Bashkimit Evropian, që u oraganizua nën patronazhin e Ministrit të Punëve të Jashtme të Greqisë, Nikos Dendias. Mëngjesi i punës iu kushtua dosjes evropiane të Maqedonisë së Veriut dhe u mbajt në margjinat e Këshillit për Punë të Jashtme të BE-së. Gjithashtu, në takim ishin të pranishëm dhe Përfaqësuesi i Lartë për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë të BE-së dhe Nënkryetari i KE-së, Joseph Borrell dhe Eurokomsioneri për Zgjerim, Olivér Várhelyi.

“Ky takim përkon me luftën në Ukrainë, kështu që ngjarjet e javëve të fundit e ndërruan kontekstin e bisedave tona, por edhe të prioriteteve gjeopolike dhe strategjike të kontinentit evropian. Dialogu ynë merr kthesë sa i përket urgjencës së sjelljes së vendimeve që do ta determinojnë të ardhmen evropiane të Maqedonisë së Veriut në BE, por edhe të gjithë Ballkanit Perëndimor”, theksoi Osmani.

Në këtë kontekst, Osmani shtoi se Maqedonia e Veriut si vend-kandidat kredibil, 100% u harmonizua me sanksionet e BE-së ndaj Rusisë, por edhe ofroi ndihmë humanitare dhe i hapi dyert e strehimit për të gjithë që ikin nga lufta e tmerrshme në Ukrainë.

Në mëngjes, Ministrat shprehën mbështetje të fortë për lidershipin në Maqedoninë e Veriut, i cili pamëdyshje dhe me përkushtim punon në përmbushjen e Agjendës së Reformave Evropiane dhe marrëdhënieve të mira fiqinjësore, me çka vendi njihet si partner i besueshëm, i cili i respekton rregullat, standardet dhe vlerat everopiane.

“Unioni tregoi se di të bashkohet në kohëra historike, t’i sjellë vendimet e drejta, të ndërtojë konsensus, ndërsa ne dëshmuam se 100% qëndrojmë pas këtyre vendimeve”, përfundoi Osmani.

Gjatë diskutimit mbizotëronte mendimi se vendimi për mbajtjen e Konferencave të para ndërqeveritare dhe fillimin e negociatave për anëtarësim me Maqedoninë e Veriut dhe me Shqipërinë gjatë Presidencës franceze me BE-së do të ishte një gjë e drejtë dhe e duhur me shumë efekte pozitive për të gjithë rajonin.

Ky takim ishte mundësi e shkëlqyer që Osmani të takohet dhe të shkëmbejë mendime me më shumë Shefa të diplomacisë të vendeve anëtare të Unionit, ndërsa kishte edhe takim të ndarë bilateral me Komisionerin për Zgjerim të BE-së, Oliver Varhei. Gjatë ditës është paraparë të ketë fjalim në AFET në Parlamentin Evropian, takime me shumë eurodeputetë, me grupin “Miqtë e Maqedonisë së Veriut” dhe disa zyrtarë të lartë në institucionet e BE-së.

Bruksel, 21 mars 2022

loading...

https://animeflix1.com/. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

ANIMEFLIX How a Realist Hero Rebuilt the Kingdom Part 2

ANIMEFLIX High School DxD

ANIMEFLIX Fairy Tail

ANIMEFLIX Hunter x Hunter (2011) (Dub) Episode 140

watch anime free ANIMEFLIX Kiss x Sis

tải go88