Тренчевска: Ги повикувам општините да аплицираат на јавниот повик за развој на социјални услуги на локално ниво, кои се во интерес на сите граѓани
Тренчевска: Ги повикувам општините да аплицираат на јавниот повик за развој на социјални услуги на локално ниво, кои се во интерес на сите граѓани
Николовски на жетва на јачмен во светиниколско - Постигнавме висока откупна цена и очекуваме добар принос од 140 000 тони
Николовски на жетва на јачмен во светиниколско - Постигнавме висока откупна цена и очекуваме добар принос од 140 000 тони
Николовски на средба со Мрежа на земјоделски задруги по повод Меѓународниот ден на задругарството
Николовски на средба со Мрежа на земјоделски задруги по повод Меѓународниот ден на задругарството
7. ГОДИНА ПО РЕД – 100 БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА БЕНКИ ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“
7. ГОДИНА ПО РЕД – 100 БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА БЕНКИ ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“
Потпишани договори со ЕБОР за финансирање на изградбата на автопатот Скопје-Блаце и фотонапонските електрани Осломеј 2 и Битола
Потпишани договори со ЕБОР за финансирање на изградбата на автопатот Скопје-Блаце и фотонапонските електрани Осломеј 2 и Битола
(ВИДЕО) ПОЈАСНА ПОРАКА ОД ОВА ЗДРАВЈЕ: ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ, МИНИСТЕРКАТА ЗА ОДБРАНА ПЕТРОВСКА И АМЕРИКАНСКА АМБАСАДОРКА БРНЗ ДЕНЕСКА ЗАЕДНО НА НОСАЧОТ НА АВИОНИ НА НУКЛЕАРЕН ПОГОН, ХАРИ ТРУМАН
(ВИДЕО) ПОЈАСНА ПОРАКА ОД ОВА ЗДРАВЈЕ: ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ, МИНИСТЕРКАТА ЗА ОДБРАНА ПЕТРОВСКА И АМЕРИКАНСКА АМБАСАДОРКА БРНЗ ДЕНЕСКА ЗАЕДНО НА НОСАЧОТ НА АВИОНИ НА НУКЛЕАРЕН ПОГОН, ХАРИ ТРУМАН
Приведен криминалец од струмичко, пронајдени вредни археолошки предмети
Приведен криминалец од струмичко, пронајдени вредни археолошки предмети
Откажан концертот на ,,Whitesnake” во Скопје!
Откажан концертот на ,,Whitesnake” во Скопје!

Остварена четврта средба со претставници на Граѓанската иницијатива ,,Време Е!’’: Ги подобруваме условите на лицата со попреченост, преку системски решенија остануваме посветени на инклузијата

Со дискусија за унапредување на инклузијата на лицата со попреченост, денеска во Владата, се одржа четвртата средба на советниците на претседателот на Владата (Милан Живковиќ, Спасе Додевски, Теодор Богоевски) со претставници на Граѓанската иницијатива „Време Е!“, каде членуваат родители на деца и лица со попреченост.

На средбата учествуваа и претставници од институциите соодветни и надлежни за исполнување на барањата кои се креирани од самата Иницијатива „Време Е!“. Присутни беа претставници од Министерството за труд и социјална политика, Министерството за здравство, Министерството за финансии, Фондот за здравство осигурување и МКФ (Меѓународната класификација на функционирање).

Советникот Живковиќ истакна дека ова е првата средба во „полн состав“ каде претставниците на Иницијативата „Време Е!“ директно се известени од институциите за текот на исполнување на барањата како и за динамиката за нивната имплементација. Владата останува посветена да работи и постојано да ги унапредува и олеснува условите за живот на лицата со попречености, без разлика на возраста на лицата.

Целта е подобрување на животот на лицата со попречености преку системски решенија и изнаоѓање крајни решенија, креирани на инклузивен начин. Од советниците Додевски и Богоевски беше истакнато дека во последните пет години е направено многу, отпочнати се европските процеси, не само во поглед на обезбедување квалитетен Закон за социјална заштита, туку и во поглед на останатите проблеми на овие лица, кои заслужуваат еднаквост, самостојно живеење и функционирање во општеството. Беше споменато дека посебно се работи на измените на Законот за вработување, во делот за подобрување на системските решенија за вработување на лицата со попреченост.

Барањата кои се веќе исполнети и имплементирани (или во тек на имплементација) вклучуваат скратување на рокот за стекнување на право на ортопедски чевли од 9 на 6 месеци, постапката за добивање на помагалото „говорен процесор“ е завршена (потпишан договор на ФЗО на 28.03.2022 година), ослободување од партиципација за болничко лекување за придружник, како и покачување на висината на посебниот додаток (останува да се дефинира начинот и методологијата).

За сите останати барања на Граѓанската иницијатива „Време Е!“ постигната е согласност од надлежните институции, а останува да се дефинира концептот како истите да се имплементираат согласно буџетот на Република Северна Македонија со фокус на зголемување на видот на услугите и опфатот на истите за лицата на попреченост.

Постигнат е договор Иницијативата „Време Е!“ да одржува редовни средби (еднаш месечно) во истиот состав како денешниот, со тоа што во рамките на секторските консултации со ресорните институции учество ќе земат и претставници на Иницијативата од соодветните теми. Во следните три до шест месеци се очекува да се реализираат поголемиот дел од барањата.

loading...

https://go88.gg/

SUNWIN - Game bài SUN WIN số 1 thị trường Châu Á 2022 nạp tiền sunwin tải tool tài xỉu sunwin ios