Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат
Новинарските здруженија реагираат: По кои критериуми е направена селекцијата кои медиуми ќе известуваат од Рим
Новинарските здруженија реагираат: По кои критериуми е направена селекцијата кои медиуми ќе известуваат од Рим
Јавниот долг e 57,1 отсто од БДП, на ниво под мастришкиот критериум
Јавниот долг e 57,1 отсто од БДП, на ниво под мастришкиот критериум
Топ шефови го напуштаат Twitter по преземањето на Маск
Топ шефови го напуштаат Twitter по преземањето на Маск
ДУИ распишува конкурс за претседатели и членови на ограноци
ДУИ распишува конкурс за претседатели и членови на ограноци
Маричиќ: 23-ти мај, симбол за општествениот и културен придонес на Власите во современата македонска држава
Маричиќ: 23-ти мај, симбол за општествениот и културен придонес на Власите во современата македонска држава
Под слоганот „Години будни”, организацијата Tiiiit.Inc. оваа година го најави 10-тото издание на единствениот феминистички фестивал во нашата земја, ПРВО ПА ЖЕНСКО
Под слоганот „Години будни”, организацијата Tiiiit.Inc. оваа година го најави 10-тото издание на единствениот феминистички фестивал во нашата земја, ПРВО ПА ЖЕНСКО

ПАНДЕМИЈА, ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА, ВОЈНА, САНКЦИИ, СЕТО ТОА ВЛИЈАЕ НА ЕКОНОМИЈАТА: Цените на мало во февруари зголемени за 8,6 отсто во споредба со истиот месец лани

Раст на инфлацијата, односно трошоците на животот, во февруари 2022 година за 7,6 отсто во споредба со истиот месец минатата година. Цените на мало пак во вториот месец од годинава се зголемени за 8,6 отсто во однос на февруари 2020 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

За една година, најголем раст кај цените на мало е забележан во транспортот – 19,4 отсто, додека храната и безалкохолните пијалоци се зголемиле за 9,6 отсто. Рестораните и хотелите поскапеле за 7 отсто, поскапувања има кај речиси сите производи и услуги, со исклучок на речиси идентичните цени на обувките, облеката и услугите за комуникации во февруари 2022 во споредба со истиот месец лани.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во февруари 2022 година, во однос на јануари, е зголемен за 1 отсто, додека индексот на цените на мало пораснале за 1,2 отсто.

Највисок пораст на индексите на трошоците на животот во февруари 2022 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај цигарите за 6,6 отсто, свежиот и разладениот зеленчук, освен компирите и другите коренести плодови за 4,3 отсто, кафето, чајот, какаото за 2,7 отсто.

Голем пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај собирањето на отпадните води за 14,2 отсто, течните горива за домаќинствата за 8,8 отсто, горивата и мазивата за сопствените превозни средства за 7,4 отсто, патниот патнички транспорт за 4,3 отсто, велосипедите за 4,2 отсто, домашните услуги и услугите за домаќинствата за 4 отсто.

loading...

AnimeFreak - Watch Anime Online for Free. Subbed & Dubbed. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

AnimeFreak One Piece (Dub)

animefreak Attack on Titan Season 3 (Dub)

Dragon Ball (Dub)

JUJUTSU KAISEN Episode 18

One Piece