Колев: Бугарите во Северна Македонија очекуваат да бидат дел од Уставот
Колев: Бугарите во Северна Македонија очекуваат да бидат дел од Уставот
(ВИДЕО) ВИНОВНИ СЕ: СУДОТ ГИ ОСУДИ ГРУЈО, МИЛЕ, ТРАЈКО, СПИРЕ И ОСТАНАТИТЕ ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА 27-МИ АПРИЛ
(ВИДЕО) ВИНОВНИ СЕ: СУДОТ ГИ ОСУДИ ГРУЈО, МИЛЕ, ТРАЈКО, СПИРЕ И ОСТАНАТИТЕ ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА 27-МИ АПРИЛ
Битиќи: За три месеци ќе стигнеме до бруто плата од 750 евра
Битиќи: За три месеци ќе стигнеме до бруто плата од 750 евра
Заев: Скопје стана град на солидарноста, место на кое се обединија пораките и молитвите за поддршка и за споделување на болката
Заев: Скопје стана град на солидарноста, место на кое се обединија пораките и молитвите за поддршка и за споделување на болката
Тажен ден за многу скопјани денеска - 58 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје
Тажен ден за многу скопјани денеска - 58 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје
„Млади локално заедно“ со младите од Крива Паланка, Ранковце и Кратово: СДСМ и СДММ ја креираат најдобрата понуда за младите во секоја општина
„Млади локално заедно“ со младите од Крива Паланка, Ранковце и Кратово: СДСМ и СДММ ја креираат најдобрата понуда за младите во секоја општина
Утре , понеделник, 26-ти јули, продолжува теренската вакцинација во неколку населени места
Утре , понеделник, 26-ти јули, продолжува теренската вакцинација во неколку населени места
34 ГОДИШЕН АМЕРИКАНЕЦ КОЈ НА ФЕЈСБУК ГИ ИСМЕВАШЕ ВАКЦИНИТЕ ПРОТИВ КОВИД, УМРЕ ОД КОВИД
34 ГОДИШЕН АМЕРИКАНЕЦ КОЈ НА ФЕЈСБУК ГИ ИСМЕВАШЕ ВАКЦИНИТЕ ПРОТИВ КОВИД, УМРЕ ОД КОВИД

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ НЕ ЧИНИ – „Државни патишта“ изгуби 14 милиони евра на патарина поради затворените граници

Повеќе од 14 милиони евра е опортунитетно во минус јавното претпријатие „Државни патишта“ во 2020. Тоа се пари кои биле планирани како приходи од наплата на патарина, но не се остварил есапот, најмногу поради пандемијата, која го ограничи движењето, особено по коридорот 10.

„Државни патишта“, споредувајќи ги плановите квартално, по објавувањето на сите извештаи, вклучувајќи го оној и за последното тромесечие од 2020, планирало приходи од наплатата на патарина во висина од 2,95 милијарди денари, но пресметката покажува дека се оствариле 871 милиони денари помалку.

Останатите основни приходи, како што се наплатата на таксата од регистрацијата и оној од акцизите за горива, горе-долу може да се каже дека биле стабилни. Ако се гледа патарината, пресметката по квартали покажува дека се собрани едвај 34 милиони евра. Јавното претпријатие за државни патишта во 2019 успеа да собере рекорден надоместок од возачите за користењето на македонските автопати. Од патарина во 2019 година биле инкасирани над 44,3 милиони евра. Тоа значи дека приходите ќе бидат за околу 10 милиони евра помалку во однос на една година претходно.

Минатата година претпријатието не пушти во употреба нова наплатна рампа, за разлика од 2019 кога започна со работа онаа кај Гевгелија.Во овој момент единствено е предвидено да се градат два наплатни пункта на автопатот Миладиновци – Штип.

Од претпријатието велат дека намалувањето на бројот на возиал е во просек од 30 до 40 отсто помал, но и во однос на на штетите што произлегуваат од ковид-19 пандемијата, резултатите не се за занемарување.

Изминатово лето Грција ги држеше затворени копнените граници не само за туристите од нашата земја, туку и за државјаните од соседството, кои традиционално го користат патниот Коридор 10 низ земјава за патување кон море. Неопходноста од поседување на PCR тест за патување и низ другите соседни земји, со исклучок на Албанија, дополнително го намали бројот на возила на патиштата, а со тоа и наплатата на патарина.

Намалување на наплатата на патарина во однос на 2019 се забележува во сите четири квартали од минатата година. За време на најактивниот период, оној во јуни, август и септември се забележува дури 270 милиони денари помалку приходи на годишно ниво.

ИЗВОР: ФАКТОР.МК

loading...

ANIMEFLIX animeflix website: High-Rise Invasion Episode 12

AnimeHeaven animeheavenru: So I'm a Spider, So What? (https://animeheaven.pro/m/6q4Y) Episode 16