Интервју со Рафајловски: Одлуката на РКЕ за цената на струјата нема да предизвика голем удар врз потрошувачите и ќе ја задржи социјалната стабилност
Интервју со Рафајловски: Одлуката на РКЕ за цената на струјата нема да предизвика голем удар врз потрошувачите и ќе ја задржи социјалната стабилност
АД ЕСМ ПОНУДИ ЦЕНА ОД 48Е/МWh, ЦЕНИТЕ НА БЕРЗИТЕ ДОСТИГНУВААТ ДО 360Е/MWh
АД ЕСМ ПОНУДИ ЦЕНА ОД 48Е/МWh, ЦЕНИТЕ НА БЕРЗИТЕ ДОСТИГНУВААТ ДО 360Е/MWh
(АУДИО) Нефи Усеини пцуе новинарка која го прашува за „спорни“ тендери, ЗНМ го осуди испадот
(АУДИО) Нефи Усеини пцуе новинарка која го прашува за „спорни“ тендери, ЗНМ го осуди испадот
Заменик министер Алиу: Мирното решавање на конфликтите е предуслов за развој на здрава средина
Заменик министер Алиу: Мирното решавање на конфликтите е предуслов за развој на здрава средина
ПРИ СУДАР НА ВОЗ СО КАМИОН ВО МИСУРИ, САД, ЗАГИНАА ТРОЈЦА А РАНЕТИ СЕ 50 ПАТНИЦИ
ПРИ СУДАР НА ВОЗ СО КАМИОН ВО МИСУРИ, САД, ЗАГИНАА ТРОЈЦА А РАНЕТИ СЕ 50 ПАТНИЦИ
(ВИДЕО) Посета на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и деканот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски на кампот за обука во Лазарополе
(ВИДЕО) Посета на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и деканот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски на кампот за обука во Лазарополе
Почна обележувањето со ладна пластика на пешачките премини на сообраќајниците во Автокоманда
Почна обележувањето со ладна пластика на пешачките премини на сообраќајниците во Автокоманда
Претседателот на Собранието Талат Џафери, оствари средба со европратениците, членови на Мешовитиот парламентарен комитет – Република Северна Македонија и ЕУ
Претседателот на Собранието Талат Џафери, оствари средба со европратениците, членови на Мешовитиот парламентарен комитет – Република Северна Македонија и ЕУ

ПАРТИЈА НА ПЕНЗИОНЕРИ: Задоволни сме што владата ги прифати нашите барања за покачување на пензиите!

ПАРТИЈА НА ПЕНЗИОНЕРИ, како автентичен претставник на пензионерите во земјата, во текот на годината го интензивираше дијалогот, во рамки на коалицијата предводена од СДСМ, за неопходноста пензиите освен со порастот на трошоците на живот и порастот на БДП, да се усогласуваат (зголемуваат) сразмерно и со порастот на просечната плата во земјата.

Пандемијата со Ковид-19, која го забави економскиот раст во земјата, предизвика стагнација на пензиите. На голем број на пензионери, особено на оние чии пензии се со износ до просечната пензија, им е нарушена основната материјална и социјална сигурност, а пензиите се повеќе заостануваат зад платите.

Во такви услови, базирајќи се на принципите на општествена солидарност и грижа за пензионерите, а со цел да се надмине состојбата и да се одржи минимален баланс на износот на просечните пензии и плати, во рамки на коалицијата предводена од СДСМ интензивно и заедно работевме на изнаоѓање долгорочно решение, што резултираше со прифаќање на предлогот на ПАРТИЈАТА НА ПЕНЗИОНЕРИ, кој всушност е барање на најголемиот број на пензионери, во Законот за ПИО, да се вратат претходните законски одредби и зголемувањето на пензиите да се врши сразмерно со порастот на просечната плата и порастот на трошоците на живот.

На огромно задоволство на ПП, а сигурно и на сите пензионери, нашите заложби, кои не ја нарушат стабилноста на Пензискиот фонд, се прифатени и од Владата на Република Северна Македонија, со најава за отпочнување на нивната имплементација од 01.01.2022 година.

Покрај наведеното ПП, посветено продолжува да работи, во текот на 2022 година, да се изнајде и одржливо решение за усогласување на минималните пензии со минималните плати, што ќе овозможи дополнителна подршка на оваа најранлива група на пензионери и подобрување на нивната економско-социјалната положба со подостоинствени пензии.

Во Скопје, 02.10.2021 година ПАРТИЈА НА ПЕНЗИОНЕРИ

loading...

nạp tiền go88 bằng sms go88 play go88 go88 bản chuẩn

mã otp sunwin hủy lệnh rút tiền sunwin sunwin hệ thống quá tải