ИНТЕРЕСНА СЛУЧАЈНОСТ: ВО ИСТ ДЕН НА ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ГОСТУВА ИСТ РЕЛИГИСКИ ЕКСПЕРТ НА ТЕМА МПЦ СПЦ
ИНТЕРЕСНА СЛУЧАЈНОСТ: ВО ИСТ ДЕН НА ДВЕ ТЕЛЕВИЗИИ ГОСТУВА ИСТ РЕЛИГИСКИ ЕКСПЕРТ НА ТЕМА МПЦ СПЦ
БОМБА НА ХАРИ КОСТОВ: ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ НА МЛАДИТЕ ПОД 30 ГОДИНИ ДА СЕ БАВАТ СО ПОЛИТИКА, НАМЕСТО ДА ЛЕПАТ ПЛАКАТИ И ДА ЧЕКАТ ПАРТИИТЕ ДА ГИ УХЛЕБАТ ДА УЧАТ ДА ЗАРАБОТАТ ПАРИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
БОМБА НА ХАРИ КОСТОВ: ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ НА МЛАДИТЕ ПОД 30 ГОДИНИ ДА СЕ БАВАТ СО ПОЛИТИКА, НАМЕСТО ДА ЛЕПАТ ПЛАКАТИ И ДА ЧЕКАТ ПАРТИИТЕ ДА ГИ УХЛЕБАТ ДА УЧАТ ДА ЗАРАБОТАТ ПАРИ НА ПАЗАРОТ НА ТРУД
Петков по средбата со Ковачевски: Си ветивме дека конструктивниот дијалог ќе продолжи
Петков по средбата со Ковачевски: Си ветивме дека конструктивниот дијалог ќе продолжи
ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје
ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА? Митови за менталното здравје
Трајанов: САД ќе ги седнат С. Македонија и Бугарија на иста маса
Трајанов: САД ќе ги седнат С. Македонија и Бугарија на иста маса
АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА МАЛАТА НИЛ НАСУФОСКИ
АПЕЛ ЗА ПОМОШ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА МАЛАТА НИЛ НАСУФОСКИ
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Делегација на СПЦ преводена од Патријархот Порфириј пристигна во Скопје
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат
Ковачевски: Не може да се зборува за каков било напредок со Бугарија, разговорите продолжуваат

ПЕНЗИСКИТЕ ДРУШТВА ЗАСАДИЈА ЖЕЛБИ ЗА ПОУБАВА ИДНИНА ВО ОХРИД

Скопје, 3 декември 2021 – Денес во средното училиште „Св. Кирил и Методиј“ во Охрид пензиските друштва го отворија вториот „Пензиски парк“ во рамки на кампањата „Засади желба, за поубава иднина“, која освен едукација и информирање на населението за придобивките од членувањето во задолжителниот и доброволниот пензиски фонд вклучува и општествено одговорни активности.

Претставниците на Сава пензиско друштво а.д. Скопје, КБ Прво пензиско друштво а.д. Скопје и Триглав пензиско друштво а.д. Скопје нагласуваат дека оваа година кампањата е насочена кон активирање на промени за еколошки и социјални цели, за да ги поттикнат, мотивираат и инспирираат младите генерации, со цел да постават нови стандарди за подобра и поквалитетна средина за живеење, преку раззеленување на дворовите во четири средни училишта и создавање на „Пензиски паркови“ како симболи за активниот удел кој младите го имаат во планирањето на сопствениот живот и иднина.

По паркот кој пензиските друштва го засадија во средното училиште „8-ми Септември“ во Скопје минатиот месец, денес создадоа ист таков парк и во Охрид, во средното училиште „Св. Кирил и Методиј“. До крајот на декември планирано е акциите за садење дрвја да се одржат и во уште две други средни училишта.
од ваков настан со еколошки карактер.

Денес нашето училиште е дел од активностите поврзани со едукативната и еколошка иницијатива на трите пензиски друштва – Сава пензиско друштво а.д. Скопје, КБ Прво пензиско друштво и Триглав пензиско друштво.

Ваквите настани се одличен пример за младите генерации во однос на подигнување на еколошката свест и развивање на чувството за нашата околина. Со ваквите акции на младите им се дава пример како треба да се негува и одржува природ

Пред самиот почеток на денешната акција, на учениците им се обрати директорката на училиштето Царева Цветаноска.
„Најпрво дозволете да Ви се заблагодарам за вашето присуство и учество во овој настан. Горди сме што токму нашето училиште е избрано да биде дел ата, бидејќи здравата животна средина е клучна за здравјето на човекот.

Се надеваме дека во иднина ваквите проекти ќе продолжат и ќе преминат во традиција, со што сите ние ќе придонесеме за поздрава и почиста околина. Да оставиме добар пример на младите како во иднина треба да се грижат за природата и на кој начин да остават свој белег во подобрувањето на климатските услови. Климатските промени се предупредување и повик дека човекот мора да преземе нешто за да се спречи уништувањето на природата. Човечкиот фактор е најодговорен како за уништувањето на природата така и за нејзиното возобновување. Да дејствуваме локално, за да мислиме глобално.“ – изјави Цветаноска.

Акцијата се состоеше од чистење на дворот, подготовка на почвата и садење на 15 средно созреани листопадни садници од пет видови, а во неа заеднички учествуваа учениците и дел од вработените во пензиските друштва.
„Сакам да се заблагодарам до директорката и до сите вас од училиштето „Св. Кирил и Методиј“ за топлото добредојде, но и за тоа што ни дадовте прилика заеднички да ја промовираме нашата кампања „Засади желба за поубава иднина“.

Кога размислувавме со колегите од сите три пензиски друштва како нашата кампања најдобро би стигнала до сите генерации коишто се засегнати, сакавме да најдеме симболична порака во подигањето на еколошката свест, односно во поттикнувањето на здрава непосредна животна околина. Секое засадено дрво, освен што ја подига еколошката свест, значи и подобри услови за живеење за сите нас. На тој начин симболично го поврзавме и системот на подигање на свеста на пензиските друштва, со што сакаме особено кај вас најмладите да поттикнеме интерес да се обидете да дознаете што е можно повеќе за тоа како изгледа еден пензиски систем, од што тој се состои, и финансиски да се едуцирате за да бидете дел од него кога за тоа ќе дојде време.

Сите ние сме идни пензионери, и како што секое мало дрвце може во иднина да преработи одредена количина јаглерод диоксид и да изгенерира чист воздух, така и вие кога би знаеле што ве очекува утре би требало да осознаете како да обезбедите социјална стабилност за вашиот живот во иднина. “ – изјави во оваа прилика Тихомир Петрески – претседател на Управен одбор на Триглав пензиско друштво.

Пензиските друштва објаснуваат дека ќе се стремат кон тоа општествено одговорните активности да станат редовна пракса, во едукативните настани за македонскиот пензиски систем.
Сите информации и активности поврзани со кампањата „Засади желба, за поубава иднина“ се достапни на веб страницата www.penzija.mk.

Супервизор на капитално финансирано пензиско осигурување е Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) (02) 3224 229, www.mapas.mk

loading...

https://animedao1.com/. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

AnimeDao SK8 the Infinity (Dub) Episode 10

Black Clover

stream anime online That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2 (Dub)

AnimeDao Attack on Titan Season 2

My Hero Academia