Приведени три лица, родители си ја продале ќерката на Белгиец, поднесена кривична пријава
Приведени три лица, родители си ја продале ќерката на Белгиец, поднесена кривична пријава
Продолжува герила-акцијата против дезинформациите: Внимание, се појавија лажговците со кратки нозе – не наседнувајте!
Продолжува герила-акцијата против дезинформациите: Внимание, се појавија лажговците со кратки нозе – не наседнувајте!
(ВИДЕО) РОМИТЕ ВО ПРИЛЕП САМИТЕ ГИ АСФАЛТИРААТ УЛИЦИТЕ СО СВОИ ПАРИ, ВЕЛАТ ДЕКА ВМРО ДПМНЕ ГИ ИЗМАМИ, ИМ ВЕТИ УЛИЦИ А НЕ НАПРАВИ НИШТО!
(ВИДЕО) РОМИТЕ ВО ПРИЛЕП САМИТЕ ГИ АСФАЛТИРААТ УЛИЦИТЕ СО СВОИ ПАРИ, ВЕЛАТ ДЕКА ВМРО ДПМНЕ ГИ ИЗМАМИ, ИМ ВЕТИ УЛИЦИ А НЕ НАПРАВИ НИШТО!
ЈП „Градски паркинг“ со кампања за подобри услуги кон граѓаните под мотото „Не молчи, пријави! Заедно против неправилностите!“
ЈП „Градски паркинг“ со кампања за подобри услуги кон граѓаните под мотото „Не молчи, пријави! Заедно против неправилностите!“
Ангеловска-Бежоска: Очекувањата се дека каматните стапки ќе одат нагоре, се прават обиди тоа да биде умерено
Ангеловска-Бежоска: Очекувањата се дека каматните стапки ќе одат нагоре, се прават обиди тоа да биде умерено
Од продажбата на биоразградливи кеси собрани 44 милиони денари, се планира набавка на контејнери за селектирање на отпад
Од продажбата на биоразградливи кеси собрани 44 милиони денари, се планира набавка на контејнери за селектирање на отпад
Каков дебакл, пропаднатата блокада Мицкоски ја замени со протест за месец од сега
Каков дебакл, пропаднатата блокада Мицкоски ја замени со протест за месец од сега
ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ПОЛИЦИСКИОТ РАЗГОВОР СО НОВИНАРКАТА ДЕЛЕВСКА МУ ПРИПАЃА НА ВРЕМЕТО НА РЕЖИМОТ
ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: ПОЛИЦИСКИОТ РАЗГОВОР СО НОВИНАРКАТА ДЕЛЕВСКА МУ ПРИПАЃА НА ВРЕМЕТО НА РЕЖИМОТ

Под знамето на НАТО – дел од интегриран и високо обучен систем за интервенција во итни ситуации при катастрофи

Денеска, како што посочи директорот на вежбата, д-р Урим Вејсели на Планирачката конференција за големета претстојна НАТО вежба „Северна Македонија 2021“, од македонска страна во Охрид, ќе се разгледуваат осознаените согледувања, насоките со сублимирање на заклучоците за реализација на предвидените НАТО активности и за улогата на Центарот за управување со кризи (ЦУК) како лидер во организацијата и домаќин во име на државата.

Практично, нагласи директорот на вежбата Вејсели, дека по непосредното теренско посетување на работните плански места што се точки со конкретни објекти сценариа со извежбување на конкретни субјекти од Системот за управување со кризи во соработка со НАТО силите, се сублимираат заклучоците за оперативна реализација на вежбата во две работни групи: Штабна работна група и Теренска работна група. Притоа, според теренските и конференциски согледувања на сценариските вежбовни задачи се планираат и глоблните менаџирања на раководење, а и деталите за барање и спасување, поддршката и логистиката, цивилно – воената координација, искустено осознавање и работа преку виртуалната реалност, можностите за прекуграничен транспорт во спасувачки мисии, употреба на НИКС – Напредна генерација Команден систем за управување со инциденти што Центарот за управување го развива во Македонија и во Регионот, координацијана заеднички воздуѓни активности со воздухоплови без екипаж (квадкоптери – дронови) и други можности и ситуации важни при координирана акција при катастрофи.

Како и што посочи Стојанче Ангелов, в.д. директорот на ЦУК, при своето обраќање, со почетокот на Планирачката конференција за претстојна НАТО вежба „Северна Македонија 2021“ во Охрид се отвора ново поглавје во нашата држава за надоградување на Системот за управување со кризи и дека за Центарот за управување со кризи како дел од безбедносниот систем, членството во НАТО е придобивка сама по себе. Можноста за збогатување на знаењата и продлабочување на искуствата, да се тренира и учи под знамето на НАТО значи да се биде дел од интегриран и високо – обучен систем на чија поддршка може да се смета во секое време и во секоја ситуација.

Во овој контекст, ЦУК во голема мера се обиде да создаде ефикасен систем за управување со кризи, истовремено обезбедувајќи функционално единство на националните институции, локалната самоуправа, невладиниот сектор и академската заедница. Вклученоста во претстојната НАТО вежба би требало да претставува привилегија за сите учесници, бидејќи претставува одлична можност за поддршка на националните власти и градење на нашите капацитети преку подобрување на готовноста при природни катастрофи и катастрофи предизивикани од човек, подобрување на планирањето, превенцијата и одговорот, и со тоа ќе се зајакнат националните капацитети за одговор при итни ситуации и да се има подобри можности за спасување човечки животи.

loading...

free anime online. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

aniwatcher app AniWatch Attack on Titan Season 3

stream anime online AniWatch Jimihen!!: Jimiko wo Kaechau Jun Isei Kouyuu!!

watch anime AniWatch Naruto

english dubbed anime AniWatch TSUKIMICHI -Moonlit Fantasy-

anime online My Hero Academia Season 5 (Dub)

tải go88