БОМБА НА КАЕВСКИ: Мицкоски да одговори дали нудел поддршка за францускиот предлог во замена за амнестија за криминалот?
БОМБА НА КАЕВСКИ: Мицкоски да одговори дали нудел поддршка за францускиот предлог во замена за амнестија за криминалот?
Николовски: Ги золемуваме површините под житни култури - Склучуваме рекордни 258 нови договори за закуп на земјоделско земјиште
Николовски: Ги золемуваме површините под житни култури - Склучуваме рекордни 258 нови договори за закуп на земјоделско земјиште
Градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски, заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, присустуваа на Фестивалот на биодиверзитет кој се одржа во Паркот на Франкофонија
Градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски, заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, присустуваа на Фестивалот на биодиверзитет кој се одржа во Паркот на Франкофонија
Тренчевска: Ги повикувам општините да аплицираат на јавниот повик за развој на социјални услуги на локално ниво, кои се во интерес на сите граѓани
Тренчевска: Ги повикувам општините да аплицираат на јавниот повик за развој на социјални услуги на локално ниво, кои се во интерес на сите граѓани
Николовски на жетва на јачмен во светиниколско - Постигнавме висока откупна цена и очекуваме добар принос од 140 000 тони
Николовски на жетва на јачмен во светиниколско - Постигнавме висока откупна цена и очекуваме добар принос од 140 000 тони
Николовски на средба со Мрежа на земјоделски задруги по повод Меѓународниот ден на задругарството
Николовски на средба со Мрежа на земјоделски задруги по повод Меѓународниот ден на задругарството
7. ГОДИНА ПО РЕД – 100 БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА БЕНКИ ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“
7. ГОДИНА ПО РЕД – 100 БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА БЕНКИ ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“
Потпишани договори со ЕБОР за финансирање на изградбата на автопатот Скопје-Блаце и фотонапонските електрани Осломеј 2 и Битола
Потпишани договори со ЕБОР за финансирање на изградбата на автопатот Скопје-Блаце и фотонапонските електрани Осломеј 2 и Битола

ПРАШАЊА И АРГУМЕНТИРАНИ ОДГОВОРИ КОИ СЕКОЈ ПРОСВЕТЕН РАБОТНИК ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕ

Легитимни прашања заслужуваат аргументирани одговори!

🗣12% не било малку но зошто од најкасно јули по ребалансот на Буџетот ЌЕ СЕ ЗАПОЧНЕ со исплата на зголемените плати?!

👉Не верувам дека има просветен работник кој не знае дека платите за сите па и за образование конкретно се одделуваат во посебна ставка во Буџетот на МОН како дел од Буџетот на државата. За да се зголемат платите МОРА да се изврши реалокација на средства од некоја/ некои други ставки во ставката плати. Тоа не се малку пари, туку десетици, стотици милиони денари.
За таа цел МОРА да има ребаланс на Буџетот и тоа МОРА низ собраниска процедура да се направи.
🗣Зошто К15 од јануари 2023?

👉Затоа што до сега за образование немаше никаква исплата за регрес за годишен одмор или К15 барем во последниве 30 години со сигурност можам да кажам дека такви “луксузи” ниедна Влада до сега не одобрила и исплатила.
Самиот факт што се преговара и става на маса и датум за отпочнување на исплата на К15 во образованието значи и правење сериозни напор да се воведе нова ставка и издвои поголема сума во идниот Буџет за исплата на К15 во основното и средното образование.
🗣Нова методологија усогласен колектитивен договор зошто ЌЕ?

👉ЗАТОА што мора во основното и средното образование да се изврши усогласување со колективен договор кој СОНК со еднострана одлука потпишана од СОНК и тогашната Влада во 2015 чинам го ставила вон сила, но исто така новата методологија МОРА да биде усогласена со растот на животните трошоци и растот на просечната плата во државата со што би се овозможило ФЕР УСОГЛАСУВАЊЕ НА ПЛАТАТА НА ПРОСВЕТНИТЕ РАБОТНИЦИ со растот на трошоците и растот на платите во државата.
🗣Зошто ЌЕ СЕ РАЗГОВАРА за патните трошоци на наставниците кои патуваат до работните места?

👉Затоа што со Законот за минималната плата од 2012 и Законот за плати од исто време ВМРОВЦИТЕ и тогашниот министер за финансирање Трајко Славески ги укинаа категориите хранарина и патни трошоци кои од тогаш до сега се дел од ПЛАТАТА на сите просветни работници патувале или не подалеку од 2 км оддалеченост од работното место што ВООПШТО НЕ Е ВО РЕД.
Затоа во Законот за наставници и стручни соработници кој го кочат вмровците во Собранието ние предвидовме ДОДАТОК ЗА СИТЕ КОИ РАБОТАТ ВО РУРАЛНИТЕ СРЕДИНИ И ПАТУВААТ ДО РАБОТНОТО МЕСТО.

Затоа Владата вели ЌЕ СЕ ДОГОВОРИМЕ и за тоа барање, затоа што МОН предвидел и решавање на овој реален проблем и го вградил во новиот Закон за наставници и стручни соработници во основното и средното образование.
🗣Драги мои колешки и колеги кои поставувате толку многу легитимни прашања добро е да се бараат своите права но МОРА ДА ВИ Е ЈАСНО дека во тие исти Закони секој работник покрај правата има и обврски.
🗣Дека ова ЌЕ сериозно значи и ЗАДОЛЖИТЕЛНО РЕШЕНИЕ ви покажавме со низа примери од кој ќе издвојам само еден👇
Без никаков притисок во три наврати беа зголеми платите во образованието 5% + 5% + 10% или кумулативно 21,3% во период од 3години. И во иднина тоа ќе се случува затоа што ОВАА ВЛАСТ ЗНАЕ да го цени и почитува вложениот труд на СИТЕ а особено на просветните и здравствените работници.

loading...

go88 apk

sunwin go88 chơi game sunwin trực tuyến tại sunwin pro plus ios