Костадинов најави исплата на помошта за сопствениците на опожарените дуќани и тезги во Глобал
Костадинов најави исплата на помошта за сопствениците на опожарените дуќани и тезги во Глобал
Нема поблизок народ на овие простори од македонскиот и српскиот
Нема поблизок народ на овие простори од македонскиот и српскиот
Од 7-та седница на Владата: Се намалува периодот на изолација или карантин на 7 дена; Наставата во основното и средното ќе започне на 1 февруари со физичко присуство
Од 7-та седница на Владата: Се намалува периодот на изолација или карантин на 7 дена; Наставата во основното и средното ќе започне на 1 февруари со физичко присуство
Тренчевска: Ќе продолжиме со подобрување на квалитетот на социјаланата заштита и сигурност на најранливите категории на граѓани
Тренчевска: Ќе продолжиме со подобрување на квалитетот на социјаланата заштита и сигурност на најранливите категории на граѓани
(ВИДЕО) Oд денеска во функција е лизгалиштето во Кавадарци
(ВИДЕО) Oд денеска во функција е лизгалиштето во Кавадарци
ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ НАПРАВИ УВИД ВО ИЗГРАДБАТА НА ЕКСПРЕСНИОТ ПАТ РАНКОВЦЕ - КРИВА ПАЛАНКА ДЕЛ ОД КОРИДОРОТ 8 ОД ДРАЧ ДО БУРГАС
ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ НАПРАВИ УВИД ВО ИЗГРАДБАТА НА ЕКСПРЕСНИОТ ПАТ РАНКОВЦЕ - КРИВА ПАЛАНКА ДЕЛ ОД КОРИДОРОТ 8 ОД ДРАЧ ДО БУРГАС
(ВИДЕО) Со грант поддршка од амбасадата на Полска во земјава целосно е опремен кабинет по биологија и хемија во ООУ „Димката Ангелов Габерот“ во Кавадарци
(ВИДЕО) Со грант поддршка од амбасадата на Полска во земјава целосно е опремен кабинет по биологија и хемија во ООУ „Димката Ангелов Габерот“ во Кавадарци
САРАЧИНИ: ШТО ИМ ДОЛЖИМЕ НА ЗАПАДОТ, САД И НАТО, А ШТО НА РУСИЈА?
САРАЧИНИ: ШТО ИМ ДОЛЖИМЕ НА ЗАПАДОТ, САД И НАТО, А ШТО НА РУСИЈА?

(ВИДЕО) Премиерот Заев и министерката Шахпаска отворија нова градинка во Ресен: Градинката „Јаболче“ е пример за концептот „Едно општество за сите“

Претседателот на Владата Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, заедно со градоначалникот на општина Ресен, Живко Гошаревски, денеска ја отворија новата градинка „Јаболче”.

Како што истакна премиерот Заев, Владата продолжува да ги зголемува капацитетите на градинките во целата држава и да вложува во развојот на децата уште од најрана возраст.

„Високо на агендата на Владата е да обезбеди услови за правилен детски развој. Тоа е возможно да го постигнеме со проширување на капацитетите на градинките, со отворање нови на целата територија на нашата држава, но и со надградба на компетенциите на кадарот, кој има одговорна задача во процесот на градење на личноста на идните наши генерации. Со таа цел, во периодот од 2017-та до 2020-та година отворивме и проширивме капацитети на 63 објекти низ целата држава. На овој начин обезбедено е згрижување на 3.386 деца. Само во последните три месеци, отворени се пет нови градинки во Гостивар, Сарај, Илинден, Лозово, Брвеница, еве денеска и Ресен, со што е зголемен опфатот за 415 места. До крајот на годината ќе се отворат и градинките во Куманово, Боговиње, Босилово и с. Прдејци – Гевгелија со што ќе се зголеми капацитетот за уште 189 деца“, рече премерот Заев.

Министерката Шахпаска, се осврна на заложбите на Министерството за труд и социјална политика за изградба на градинки кои ги следат сите стандарди за правилен детски развој.

„Денеска ја отвораме шестата нова градинка од почетокот на мандатот на оваа Влада. Новиот објект „Јаболче“ при Јавната установа за згрижување на деца 11 Септември, ќе згрижи 102 деца организирани во 5 групи. Оваа градинка е пример за концептот „Едно општество за сите“, затоа што тука заедно ќе бидат згрижени деца од македонска, албанска и турска етничка заедница. Во особено кратко време, за само 10 месеци, од руиниран и запуштен објект на некогашно училиште, успеавме преку целосна реконструкција и адаптација да направиме еден прекрасен објект, кој притоа ги задоволува стандардите за енергетска ефикасност и има систем на еколошко греење. За целиот проект Министерството за труд и социјална политика, инвестираше околу 29 милиони денари, во градежниот дел и во опремување на градинката. При проектирање на самиот објект особено е посветено внимание за пристапност до објектот која е обезбедена преку пешачки патеки и рампи за совладување на висинските разлики и непречен пристап на лицата со попреченост“, заклучи министерката Шахпаска.

Градоначалникот на општина Ресен, се осврна на важноста од овој објект за градот.

„Овој објект претставува капитален проект, којшто е од огромна важност за нашата мала општина и сме навистина горди на него. Владата и ние како локална власт, се грижиме за нашите најмлади, обезбедуваме квалитетни услови за ран детски развој, а со тоа создаваме еднакви можности за сите деца и им овозможуваме во целост да ги искористат своите потенцијали. Изградивме градинка, според европски и светски стандарди, онакви во какви што нашите деца треба да растат, да се развиваат и да учат”, истакна Гошаревски.

„Грижата за секое дете е врвен приоритет на Владата. Секое дете заслужува еднаква основа и услови за развој, и затоа продолжува вложувањето во нови капацитети за згрижување на деца во предучилишно воспитание и образование, како и во стручен и одговорен кадар кој ќе обезбеди квалитетно предучилишно воспитание и правилен детски развој“, беше речено на свеченоста по повод отворањето на новата градинка „Јаболче“ во Ресен.

loading...

AnimeDao - Watch English Subbed Anime Online | AnimeDao Official. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

Attack on Titan

My Hero Academia Season 2 (Dub)

Redo of Healer Episode 4

AnimeDao Jimihen!!: Jimiko wo Kaechau Jun Isei Kouyuu!!

free anime AnimeDao My Hero Academia Season 5