Џозеф: Бугарското малтретирање на Македонија веќе е проблем и на НАТО
Џозеф: Бугарското малтретирање на Македонија веќе е проблем и на НАТО
Ковачевски со поддршка за Парадата на гордоста: Секој има право на почит и достоинство
Ковачевски со поддршка за Парадата на гордоста: Секој има право на почит и достоинство
Глобално обединети можеме да обезбедиме храна за сите е заклучокот од министерската конференција во Берлин „Uniting for Global Food Security“
Глобално обединети можеме да обезбедиме храна за сите е заклучокот од министерската конференција во Берлин „Uniting for Global Food Security“
ДРАМА ВО ПРИЛЕП: Сакал да прегази полицајци со комбе, тие пукале во гумите, граѓаните се извадиле од памет!
ДРАМА ВО ПРИЛЕП: Сакал да прегази полицајци со комбе, тие пукале во гумите, граѓаните се извадиле од памет!
Тренчевска: Преку кампањата „Подај рака и промени живот – стани згрижувач!“, ја подигаме свеста на значењето на згрижувачките семејства
Тренчевска: Преку кампањата „Подај рака и промени живот – стани згрижувач!“, ја подигаме свеста на значењето на згрижувачките семејства
Медиумски реформи – три чекори напред, два чекора назад
Медиумски реформи – три чекори напред, два чекора назад
Едвард Џозеф: Софија може да ги поткопа темелите на македонската држава
Едвард Џозеф: Софија може да ги поткопа темелите на македонската држава
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија

ЏАФЕРИ: Почитувани граѓани, припадници на влашката заедница, Дозволете од име на моите колеги пратеници и од мое лично име да Ви го честитам 23 Мај, Националниот ден на Власите

Почитувани граѓани, припадници на влашката заедница во Република Северна Македонија,

Дозволете од име на моите колеги пратеници во Собранието на Република Северна Македонија и од мое лично име да Ви го честитам 23 Мај, Националниот ден на Власите. По тој повод, сакам да изразам почит и благодарност за значајниот придонес кој како заедница, меѓутоа и како поединци го давате во секоја сфера од општественото живеење и напредување на Република Северна Македонија. Ова се несигурни и турбулентни времиња кога и ние како држава, меѓутоа и светот се справува со глобални закани по мирот и спокојот, нарушување на светскиот поредок, меѓутоа и сериозни закани по здравјето, економијата и благосостојбата на нашите граѓани. Важно е да се биде дел од заедничкиот напор за надминување на тешкотиите и изнаоѓање на решенија прифатливи за сите. При тоа, да се има целосно разбирање и почит кон различностите, кон јазикот, културата, фолклорот и традицијата на секоја заедница поединечно, со градење на општество во кое интеркултурализмот ќе биде рамката во која ќе се промовираат, негуваат и почитуваат сите идентитетски карактеристики на заедниците во Република Северна Македонија, која е заеднички дом за сите. Само така ќе ги оствариме нашите заеднички цели и ќе имаме сигурна и безбедна иднина за нашите идни поколенија.

Посакувам овој и секој друг ден да ви биде исполнет со чувство на лично и колективно задоволство од статусот што го имате и уживате како нераскинлив дел на нашата заедничка држава, Република Северна Македонија.
Уште еднаш, честитки и Ви посакувам убав празничен ден!
Со почит,

mr. Talat Xhaferi
23 maj 2022

Të nderuar qytetarë, pjesëtarë të bashkësisë vllahe në Republikën e Maqedonisë së Veriut,
Më lejoni që në emër të kolegëve të mi deputetë në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe në emrin tim personal t’ju uroj 23 Majin, Ditën kombëtare të vllahëve. Me këtë rast, dëshiroj të shpreh respekt dhe mirënjohje për kontributin e rëndësishëm që si bashkësi, megjithatë, edhe si individë e jepni në çdo sferë të jetës shoqërore dhe përparimit të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Këto janë kohëra të pasigurta dhe me turbulencë, kur edhe ne si shtet, mirëpo edhe bota ballafaqohet me kanosje globale ndaj paqes dhe qetësisë, prishje të rendit botëror, por edhe kanosje serioze ndaj shëndetit, ekonomisë dhe mirëqenies së qytetarëve tanë. Me rëndësi është të jesh pjesë e përpjekjes së përbashkët për tejkalimin e vështirësive dhe gjetjen e zgjidhjeve të pranueshme për të gjithë. Me ç’rast, të ketë mirëkuptim dhe respekt të plotë ndaj dallimeve, gjuhës, kulturës, folklorit dhe traditës së çdo bashkësie veçmas, duke ndërtuar një shoqëri në të cilën interkulturalizmi do të jetë korniza në të cilën do të promovohen, kultivohen dhe respektohen të gjitha karakteristikat identitare të bashkësive në Republikën e Maqedonisë së Veriut, që është shtëpi e përbashkët e të gjithëve. Vetëm kështu do i realizojmë qëllimet tona të përbashkëta dhe do të kemi ardhmëri të sigurt për gjeneratat tona të ardhshme.

Uroj që kjo ditë dhe çdo ditë tjetër të jetë e përmbushur me ndjenjë kënaqësie personale dhe kolektive për statusin që e keni dhe e gëzoni si pjesë e pandashme e shtetit tonë të përbashkët, Republika e Maqedonisë së Veriut.
Edhe njëherë, urime dhe Ju dëshiroj ditë të bukur festive!
Me respekt,

mr. Talat Xhaferi

loading...

go88 earn

chơi game sunwin online sunwin khuyen mai sunwin international