Бевме цел на хибриден напад дома во врска со францускиот предлог, можна е кривична постапка, вели Османи
Бевме цел на хибриден напад дома во врска со францускиот предлог, можна е кривична постапка, вели Османи
Претседателот Пендаровски ги прими членовите на Комисијата која го следи покривањето на официјален јазик на радиодифузерите кои реемитуваат спортски програмски содржини
Претседателот Пендаровски ги прими членовите на Комисијата која го следи покривањето на официјален јазик на радиодифузерите кои реемитуваат спортски програмски содржини
Тренчевска: Социјалниот дијалог е силна основа за градење на општество во кое владее социјалната правда
Тренчевска: Социјалниот дијалог е силна основа за градење на општество во кое владее социјалната правда
ПОЛИТИЧКИ ЗЕМЈОТРЕС ВО АМЕРИКА - ГОЛЕМА ИСТОРИСКА ПОБЕДА НА ДЕСНИЦАТА: ПО 50 ГОДИНИ АБОРТУСОТ СТАНУВА НЕЛЕГАЛЕН, УСТАВНИОТ СУД СО ГЛАСОВИТЕ НА ТРОЈЦАТА СУДИИ КОИ ГИ ПОСТАВИ ТРАМП ГО УКИНА ЗАКОНОТ РОУ ВЕЈД СПОРЕД КОЈ АБОРТУСОТ БЕШЕ ЛЕГАЛЕН НА ФЕДЕРАЛНО НИВО
ПОЛИТИЧКИ ЗЕМЈОТРЕС ВО АМЕРИКА - ГОЛЕМА ИСТОРИСКА ПОБЕДА НА ДЕСНИЦАТА: ПО 50 ГОДИНИ АБОРТУСОТ СТАНУВА НЕЛЕГАЛЕН, УСТАВНИОТ СУД СО ГЛАСОВИТЕ НА ТРОЈЦАТА СУДИИ КОИ ГИ ПОСТАВИ ТРАМП ГО УКИНА ЗАКОНОТ РОУ ВЕЈД СПОРЕД КОЈ АБОРТУСОТ БЕШЕ ЛЕГАЛЕН НА ФЕДЕРАЛНО НИВО
Николоски: Со ребалансот се подобруваат стандардот и условите за живот на граѓаните, за нови мерки 4,7 милијарди денари, за активни мерки за вработување 1,9 милијарди денари
Николоски: Со ребалансот се подобруваат стандардот и условите за живот на граѓаните, за нови мерки 4,7 милијарди денари, за активни мерки за вработување 1,9 милијарди денари
Приведен криминалец од скопски Грчец баран со потерница, Приведен скопјанец за издржување затворска казна, Приведено лице од Скопје за издржување затворска казна
Приведен криминалец од скопски Грчец баран со потерница, Приведен скопјанец за издржување затворска казна, Приведено лице од Скопје за издржување затворска казна
ИДИОТСКА ОДЛУКА НА ФРАНЦУСКИОТ ВРХОВЕН СУД: ЗАБРАНИ НОСЕЊЕ БУРКА ВО ЈАВНИ БАЗЕНИ, ТОА ГО НАРУШУВАЛО СЕКУЛАРИЗМОТ ВО ФРАНЦИЈА?!?!
ИДИОТСКА ОДЛУКА НА ФРАНЦУСКИОТ ВРХОВЕН СУД: ЗАБРАНИ НОСЕЊЕ БУРКА ВО ЈАВНИ БАЗЕНИ, ТОА ГО НАРУШУВАЛО СЕКУЛАРИЗМОТ ВО ФРАНЦИЈА?!?!
Бериша ѝ се извини на Бугарија: Рама е авантурист, не ја претставува албанската мисла
Бериша ѝ се извини на Бугарија: Рама е авантурист, не ја претставува албанската мисла

Реакција на манипулациите и заканите против Шанса за Центар

По објавувањето на стравувањата за можно разрешување на урбанистичкото уредување на подрачјето на фабриката „Треска“ на начин на кој ќе се занемари јавниот интерес, бевме цел на организирана кампања полна со манипулации, невистини и закани. Истовремено, со нашиот настап предизвикавме и реакции, со кои за жал се потврдуваат нашите стравувања.

Од реакциите на општината и градоначалникот Герасимовски јасно е дека тие не планираат ниту да ги објават, ниту да ги спроведат идејните решенија од конкурсот за „Треска“, иако за нив има одлука на Советот со која Советот го задолжува градоначалникот, а целата постапка е спроведена со пари на граѓаните. Со неспроведувањето на одлуките на советот, градоначалникот се става над Советот. Притоа, не одговара на прашањето врз која основа е одлучено дека овој конкурс не треба да се спроведува, а задолжението да не се почитува.

Во одговорите кон нашата прес-конференција се инсинуира дека Шанса за Центар тврди дека „земјиштето ќе се продава незаконски“ иако ние многу јасно посочуваме дека за отуѓување на ова општинско земјиште е можно да се употребат законски механизми со кои процесот би можел да се одвива со исклучување на јавноста, на граѓаните и на Советот на општината, а со тоа и без грижа за јавниот интерес.

Општината и градоначалникот, настапуваат како да се засегнати во врска со прашањата, зошто не се сменети досега законите со кои се овозможува распродажба на земјиште преку постапка за дооформување на парцели, или приватизација по багателни цени. Потсетуваме дека прашањата се упатени до Владата, а не до општината.

Шанса за Центар е зачудена од реакцијата и заканите на т.н. сопственици на приватни парцели во „Треска“. Прашањето е што и како се планира со 47% од земјиштето кое е во државна сопственост и во надлежност на Општина Центар. За имотот на општината советниците имаат обврска да се грижат и да одлучуваат како што налага Членот 36 од Законот за локална самоуправа.

Понатаму, Герасимовски вели дека е манипулација тврдењето дека тој одбива да соработува со Партиципативното тело за урбанизам, но притоа не дава пример како доказ од таа соработка со ова тело кое е оформено согласно Законот за урбанистичко планирање.

Во своите реакции општината и градоначалникот тврдат дека бараат решение со кое ќе се избегнеле наводни „милионски штети на грбот на граѓаните“. Не е јасно за какви штети може да стане збор, ако општината одлучи да не го продава СВОЕТО земјиште, туку самата да ја определи намената за што тоа ќе служи. Нагласуваме, не зборуваме за приватно земјиште, туку за земјиште кое е имот на општината.

Шанса за Центар смета дека заканите со тужби за милионски суми од страна на сопствениците и плашењето на граѓаните со нив од градоначалникот се само обид за да се најде оправдување за постапките што ќе следуваат.

Го повикуваме градоначалникот и Општината на транспарентност во целата постапка и вклучување на Советот во одлучувањето што не само што не е спротивно на ниту еден закон, туку е и обврска од Законот за локална самоуправа.

Уште еднаш повикуваме градоначалникот да одговори на следните прашања:

Колку од државното земјиште ќе биде продадено на подрачјето на „Треска“ преку дооформување на парцели?
Врз која основа одлучил без да има одлука на Советот да не ги објавува резултатите од конкурсот?

loading...

go88 mới nhất go88 không vào được go88 phiên bản 1.0

https://sunwin.gg/