Герасимовски: Паркинг за велосипеди до секоја нова градба во Општина Центар
Герасимовски: Паркинг за велосипеди до секоја нова градба во Општина Центар
Герасимовски: Лицата со оштетен слух добиваат бесплатно паркирање на сите паркинзи на ПОЦ
Герасимовски: Лицата со оштетен слух добиваат бесплатно паркирање на сите паркинзи на ПОЦ
ЗАСЛУЖЕНО, БУЧКОВСКИ ИМА ГОЛЕМО МЕЃУНАРОДНО ИСКУСТВО И РЕЈТИНГ - Владата му го продолжи мандатот на Владо Бучковски
ЗАСЛУЖЕНО, БУЧКОВСКИ ИМА ГОЛЕМО МЕЃУНАРОДНО ИСКУСТВО И РЕЈТИНГ - Владата му го продолжи мандатот на Владо Бучковски
Заев- Таравари лаже. јавно да се извини или на суд
Заев- Таравари лаже. јавно да се извини или на суд
Со толеранција против насилство: Кампања против сите форми на омраза и насилство на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Агенцијата за млади и спорт
Со толеранција против насилство: Кампања против сите форми на омраза и насилство на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Агенцијата за млади и спорт
Претседателскиот центар за политичко образование го идентификува популизмот како една од најголемите закани за демократското политичко уредување
Претседателскиот центар за политичко образование го идентификува популизмот како една од најголемите закани за демократското политичко уредување
ПОСТОЈАН РАЗВОЈ: ЗГОЛЕМЕН ОПСЕГ ЗА OPEL CORSA-e и MOKKA-e
ПОСТОЈАН РАЗВОЈ: ЗГОЛЕМЕН ОПСЕГ ЗА OPEL CORSA-e и MOKKA-e
ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР МЕЃУ РАДЕВ И ЗАЕВ Дијалогот на високо ниво и решавање на спорните прашања
ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР МЕЃУ РАДЕВ И ЗАЕВ Дијалогот на високо ниво и решавање на спорните прашања

РЕК БИТОЛА ГИ СЛЕДИ И РЕАЛИЗИРА ЕКО ПРОЦЕСИТЕ СО ЗАБРЗАНА ДИНАМИКА ВО ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ

Од 2017 година, на РЕК Битола му е од исклучителна важност запазувањето на еколошките норми во работењето при производството на електрична енергија. За разлика од порано, комбинатот и АД ЕСМ во последните три години со забрзано темпо ги следат и реализираат бројните еколошки процеси за кои имаат преземено обврска и со кои треба државата да се прилагоди на високите европски стандарди за минимум емисии при производниот процес.

Одлагалиштето за пепел во РЕК Битола од некогашните 33.000 м2 непокриена површина со пепел, сведено е на оптимален минимум само за дневно работење од околу 2.700 м2. Отворена е нова касета за одлагање на пепел, воведено е водено отпепелување, направени се капитални ремонти на сите три блока со кои се оптимизира работата, а со тоа се намалуваат емисиите, намалена е потрошувачката на мазут која во изминатата деценија достигала и до 33.000 тони дневно, за во последните години да падне и под 9.000 тони. Набавени се и еколошки автобуси за превоз на вработените во РЕК Битола, со што АД ЕСМ е првата компанија која обезбеди превоз на еколошки погон (метан) за дел од вработените. Во 2018 година направени се подготовките, а во 2019 поднесено е барањето до Министерството за животна средина за добивање А интегрирана еколошка дозвола за РЕК Битола, документ кој содржи редица насоки и обвраки како треба да тече производството за да бидат запазени еколошките стандарди. Претстојат значајни чекори за усвојување на еколошки стандарди во работењето на комбинатот, како што се реконструкција на електростатските филтри до 2023 година и десулфуризација до 2026 година за блоковите 2 и 3. Блок 1, како што информиравме во повеќе наврати, ќе добие алтернативно гориво за производство.

Десулфуризацијата е голема инвестиција која заедно со филтрите достигнува вредности и од стотици милиони евра и потребно е време за реализација на истата. Од тие причини, на проектот се работи заеднички и со Владата на Р. Северна Македонија, меѓународни финансиски институции, а се разгледуваат и можности за грантови од земји членки на ЕУ.
Ги охрабруваме надлежните институции да продолжат со своите активности на редовни контроли и надзор врз еколошките стандарди при производството, бидејќи нивното достигнување и спроведување е определба и на АД ЕСМ и РЕК Битола. Ние секојдневно ги подобруваме нашите стандарди на работење и доколку анализите укажат дека е потребно да се унапредат тековните мерки, истото ќе биде спроведено.

loading...

TwistMoe Watch anime online in high quality with english Subbed & Dubbed

Clannad ~After Story~ (Dub) (https://animeflix.nl/m/8j64) Episode 24

AniWatch: Pokemon: Eevee and Friends (Dub) anime episode Full online free at https://aniwatch.pro anime websites

WCOStream: Sekko Boys anime episode 12 online free at https://wcostream.cc wcostream dragon ball super

Express yudu: https://express.yudu.com/profile/1620725/kissanimemx

Divephotoguide: http://www.divephotoguide.com/user/animeflixnl