ГРАД СКОПЈЕ ПРВ ВО РЕГИОНОТ СО СТРАТЕШКИ ПЛАН ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА РИЗИЦИ ОД КАТАСТРОФИ
ГРАД СКОПЈЕ ПРВ ВО РЕГИОНОТ СО СТРАТЕШКИ ПЛАН ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА РИЗИЦИ ОД КАТАСТРОФИ
(ВИДЕО) Општина Ѓорче Петров одбележува 25 години самостојна локална самоуправа
(ВИДЕО) Општина Ѓорче Петров одбележува 25 години самостојна локална самоуправа
(ВИДЕО) МЕНАЏЕР ЗА ПРИМЕР: ЖИВКО МУКАЕТОВ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД СИТЕ СЕГАШНИ И ПОРАНЕШНИ ВРАБОТЕНИ НА ФАРМАЦЕВТСКИОТ ГИГАНТ АЛКАЛОИД КОЈ СЛАВИ 85 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ
(ВИДЕО) МЕНАЏЕР ЗА ПРИМЕР: ЖИВКО МУКАЕТОВ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД СИТЕ СЕГАШНИ И ПОРАНЕШНИ ВРАБОТЕНИ НА ФАРМАЦЕВТСКИОТ ГИГАНТ АЛКАЛОИД КОЈ СЛАВИ 85 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ
(ВИДЕО) „АЛКАЛОИД“ слави 85-години јубилеј: Нашите брендови се супериорни, рамо до рамо со светските!
(ВИДЕО) „АЛКАЛОИД“ слави 85-години јубилеј: Нашите брендови се супериорни, рамо до рамо со светските!
(ВИДЕО) ПОВЕЌЕ ПОРТАЛИ И НОВИНАРИ ЈА ИЗВРТУВААТ ДЕНЕШНАТА ИЗЈАВА НА ПРЕМИЕРОТ, СЛУШНЕТЕ ЈА САМИТЕ И ЌЕ ВИДИТЕ ДЕКА НЕ СЕ ТОЧНИ МАНИПУЛАЦИИТЕ
(ВИДЕО) ПОВЕЌЕ ПОРТАЛИ И НОВИНАРИ ЈА ИЗВРТУВААТ ДЕНЕШНАТА ИЗЈАВА НА ПРЕМИЕРОТ, СЛУШНЕТЕ ЈА САМИТЕ И ЌЕ ВИДИТЕ ДЕКА НЕ СЕ ТОЧНИ МАНИПУЛАЦИИТЕ
(ВИДЕО) Влада: Премиерот беше прецизен, банално е прашањето дали нема поспособен од него во СДСМ, а не прашањата за несреќата и моралните оставки
(ВИДЕО) Влада: Премиерот беше прецизен, банално е прашањето дали нема поспособен од него во СДСМ, а не прашањата за несреќата и моралните оставки
ШОКАНТНО: ГРУЕВСКИ И ВМРО ДПМНЕ СПРЕМАЛЕ АТЕНТАТ НА ЗАЕВ ВО 2018-ТА, САД ДОЗНАЛЕ И ГО СПРЕЧИЛЕ АТЕНТАТОТ СО ЗАКАНА КОН НАРАЧАТЕЛИТЕ ДЕКА ЌЕ ОДГОВАРААТ!
ШОКАНТНО: ГРУЕВСКИ И ВМРО ДПМНЕ СПРЕМАЛЕ АТЕНТАТ НА ЗАЕВ ВО 2018-ТА, САД ДОЗНАЛЕ И ГО СПРЕЧИЛЕ АТЕНТАТОТ СО ЗАКАНА КОН НАРАЧАТЕЛИТЕ ДЕКА ЌЕ ОДГОВАРААТ!
(ВИДЕО) Премиерот Зоран Заев и министерката Шахпаска на 75 години од основањето на Сојузот на пензионерите: Пензискиот фонд е стабилен, а пензиите растат и се исплаќаат редовно
(ВИДЕО) Премиерот Зоран Заев и министерката Шахпаска на 75 години од основањето на Сојузот на пензионерите: Пензискиот фонд е стабилен, а пензиите растат и се исплаќаат редовно

РЕНАТА ДЕСКОСКА ЗА КАЛАЈЏИЕВ: Како “мали Џокица” го замислува светот 😀!

Платон е жив! Читам денес предлог за управување кој ме потсети на теоријата на Платон според која “владеењето на мудрите – владеењето на филозофите” е идеален тип на политички систем.
Идеалистичката теорија на Платон била критикувана од повеќе причини како неостварлива. Една е што нема одговор на прашањето: кои се најмудирите?

Денес во светот веќе има општ консензус дека најдобриот облик на управување е демократијата, каде владеат граѓаните – преку нивните претставници и преку облиците на непосредно одлучување.
“Елитистичката визија” на Платон никогаш и никаде не е реализирана. И одеднаш денес слушам романтичарски восклик и барање кое ја оживува платоновата визија за идеален политички систем: политичарите не треба да ги носат законите, туку академската јавност?!

Веројатно академската јавност треба да биде пандан на мудреците, филозофите на Платон. Веројатно припадноста на академската јавност е гаранција за мудрост. Веројатно претпоставка е дека академската јавност е унифицирана во ставовите. Ако не е – треба да чуеме како ќе се донесе одлуката – со гласање или со консензус на академската јавност. Фали уште дообјаснување во кој форум, во кој формат академската јавност ќе ги носи законите.

Предлогов пренесен во пракса значи: што ќе Ви е демократија, што ќе Ви се избори, што ќе Ви се претставници на граѓаните, кога ги имате најмудрите – академската јавност! Навистина романтично гледање на светот и политичкиот систем. Како вицот со малиот Ѓокица и неговата визија за светот и животот!

Професорката по право Рената Дескоска во фб реплика до професорот Калајџиев кој бара реформите да ги правеле професори а не политичари…

loading...