(ВИДЕО) Македонски Телеком одбележува 25 години мобилна телефонија во Македонија
(ВИДЕО) Македонски Телеком одбележува 25 години мобилна телефонија во Македонија
ЕВЕ ЗОШТО ЗАЕВ ЌЕ БИДЕ ПРЕМИЕР УШТЕ ДОЛГО ВРЕМЕ: ВЛАСТА (СДСМ - БЕСА - ЛДП - ДОМ - ДУИ) ОСВОИ 390 000 ГЛАСОВИ НАСПРОТИ ОПОЗИЦИЈАТА (ВМРО ДПМНЕ-ГРОМ - АА) КОЈА ОСВОИ 340 000 ГЛАСОВИ НА ОВИЕ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ!
ЕВЕ ЗОШТО ЗАЕВ ЌЕ БИДЕ ПРЕМИЕР УШТЕ ДОЛГО ВРЕМЕ: ВЛАСТА (СДСМ - БЕСА - ЛДП - ДОМ - ДУИ) ОСВОИ 390 000 ГЛАСОВИ НАСПРОТИ ОПОЗИЦИЈАТА (ВМРО ДПМНЕ-ГРОМ - АА) КОЈА ОСВОИ 340 000 ГЛАСОВИ НА ОВИЕ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ!
КОЛКУ НЕКОИ НОВИНАРИ ПОВРШНО АНАЛИЗИРААТ - ИДИОТСКА КОЛУМНА НА УРЕДНИКОТ НА ДОЈЧЕ ВЕЛЕ ПОЛНА СО ТЕШКИ ГЛУПОСТИ
КОЛКУ НЕКОИ НОВИНАРИ ПОВРШНО АНАЛИЗИРААТ - ИДИОТСКА КОЛУМНА НА УРЕДНИКОТ НА ДОЈЧЕ ВЕЛЕ ПОЛНА СО ТЕШКИ ГЛУПОСТИ
ОМРАЗАТА КОН ЗАЕВ МУ ГО ПОМРАЧИЛА УМОТ НА ГЕРО, МУ СЕ ЗАКАНУВА НА ЗАЕВ СО ГРОБОВИ, НЕ ЗНАЕ ДА СЕ ИЗРАДУВА НА УСПЕХОТ НА НЕГОВИТЕ ВМРО ДПМНЕ, ТУКУ ЦЕЛИОТ СО КЛЕТВИ МУ СЕ ЗАКАНУВА НА ЗАЕВ
ОМРАЗАТА КОН ЗАЕВ МУ ГО ПОМРАЧИЛА УМОТ НА ГЕРО, МУ СЕ ЗАКАНУВА НА ЗАЕВ СО ГРОБОВИ, НЕ ЗНАЕ ДА СЕ ИЗРАДУВА НА УСПЕХОТ НА НЕГОВИТЕ ВМРО ДПМНЕ, ТУКУ ЦЕЛИОТ СО КЛЕТВИ МУ СЕ ЗАКАНУВА НА ЗАЕВ
ПРОФЕСОРОТ НАНО РУЖИН СТАНА ПРОФЕСОР НА УНИВЕРЗИТЕТОТ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ВО БЕЛГРАД
ПРОФЕСОРОТ НАНО РУЖИН СТАНА ПРОФЕСОР НА УНИВЕРЗИТЕТОТ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ВО БЕЛГРАД
СПОРЕДЕНО СО МИНАТИЕ ИЗБОРИ ВО 2017-ТА ГОДИНА, РЕЧИСИ 230 000 ГЛАСАЧИ ОСТАНАА ДОМА НА ОВИЕ ИЗБОРИ И РЕШИЈА ДА НЕ ГО ДАДАТ СВОЈОТ ГЛАС НИКОМУ
СПОРЕДЕНО СО МИНАТИЕ ИЗБОРИ ВО 2017-ТА ГОДИНА, РЕЧИСИ 230 000 ГЛАСАЧИ ОСТАНАА ДОМА НА ОВИЕ ИЗБОРИ И РЕШИЈА ДА НЕ ГО ДАДАТ СВОЈОТ ГЛАС НИКОМУ
СЕ ОГЛАСИ ЗАЕВ: Граѓаните пратија порака и ние таа порака мораме да ја слушаме, да ја разбереме и да постапуваме по неа
СЕ ОГЛАСИ ЗАЕВ: Граѓаните пратија порака и ние таа порака мораме да ја слушаме, да ја разбереме и да постапуваме по неа
Кондовски кон битолчани: Вашата поддршка ми значи, одиме на голема победа!
Кондовски кон битолчани: Вашата поддршка ми значи, одиме на голема победа!

РУБИН ЗЕМОН: Знаете ли колку офицери имало во бугарската фашистичка војска по потекло или родени од Македонија? Глава боли од бројката…

Се повеќе пропаѓаме во амбисот на “националните” истории…

Треба да се пишува и учи историјата на човекот, на движењата, идеологиите, не на нацииите!
Пред 1941 дали нашата територија беше слободна или окупирана од Кралството СХС? Пред 1912 нашата територија беше слободна или окупирана од Османлиите? Пред 1371 нашата територија беше слободна или окупирана од Волкашин, Углеша, Цар Душан, а пред тоа од Византија? Пред востанието на Комитопулите нашата територија беше слободна или окупирана од бугарските цареви?….Пред “склавините” беше ли окупирана од Ромеите?! Пред 4. век беше ли окупирана или слободна земја римската провинцијата Македонија од Римјаните? Територијата на Пајонците, Десаретите беше слободна или окупирана од Филип II Македонски?… И така се до пештерските луѓе!

Во 1941 на 6 Април силите на фашистичката Тројна оска го окупираа и поделија Кралството Југославија. Мојата Струга беше во италјанската окупациона зона, а мојот Охрид во бугарската окупациона зона. Режимот беше фашистички. Антифашисти беа само комунистите во тоа време, кои биле малку, во илегала и често издадени од своите сонародници. Методија Андонов Ченто на 11 октомври не бил меѓу востаниците и го одбил повикот на Кузман Јосифоски Питу да се приклучи во партизани, иако живеел во Прилеп каде се дигнало востанието. Се приклучил дури 1943 кога видел дека фашистичка Бугарија ќе капитулира…
Знаете ли колку офицери имало во бугарската фашистичка војска по потекло или родени од Македонија? Глава боли од бројката…
Кнезот Павле и владата Цветковиќ-Мачек на 25 март 1941 потпишаа да и Кралството Југославија биде дел на силите на Тројната фашистичка оска. На 27 март се случи државниот пуч во Белград предводена од ген. Душан Симовиќ, како и отфрлување на договорот од 25 март со Хитлер. Затоа на 6 Април се случи окупација на Југославија и на територијата на денешната Република Северна Македонија. Да не беше пучот од 27 Март во Белград, денес и ние ќе се срамевме поради идентификувано фашистичко минато…

Затоа велам да баталиме фокусот на националните истории, не да се игнорира, туку да се дефокусира вниманието од национален, етнички пристап на гледање на историјата.

loading...