КУРТОНИТЕ ВМРОВСКИ ПАК ГО БУЦКААТ НАРОДОТ ДА ИМА КРВАВИ ИНЦИДЕНТИ А КОГА ЌЕ ЗАГЛАВАТ ПО ЗАТВОРИ ПОСЛЕ ЌЕ ПРАВАТ ПРОТЕСТИ ЗА АМНЕСТИЈА КАКО ЗА 27-МИ АПРИЛ: БИВИС ОД ДУОТО БИВИС И БАТХЕД ОД КУРТОН АЛФА ГО ПОВИКА НАРОДОТ ДА ЗЕМЕ ПУШКА И ДА ЗАМИНЕ ВО ПЛАНИНА
КУРТОНИТЕ ВМРОВСКИ ПАК ГО БУЦКААТ НАРОДОТ ДА ИМА КРВАВИ ИНЦИДЕНТИ А КОГА ЌЕ ЗАГЛАВАТ ПО ЗАТВОРИ ПОСЛЕ ЌЕ ПРАВАТ ПРОТЕСТИ ЗА АМНЕСТИЈА КАКО ЗА 27-МИ АПРИЛ: БИВИС ОД ДУОТО БИВИС И БАТХЕД ОД КУРТОН АЛФА ГО ПОВИКА НАРОДОТ ДА ЗЕМЕ ПУШКА И ДА ЗАМИНЕ ВО ПЛАНИНА
КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА: Хипотекарен кредит со променлива каматна стапка од 3,6 %, рок на отплата до 30 години и без провизија за предвремена отплата
КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА: Хипотекарен кредит со променлива каматна стапка од 3,6 %, рок на отплата до 30 години и без провизија за предвремена отплата
КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - Во периодот од 4 јули до 2 септември 2022 година експозитурите во Скопје: „Ѓорче Петров 2“, „Водњанска“, „Чешма“, „Кјуби“ и „Ново Лисиче“, нема да работат, додека Филијала во Охрид ќе работи со продолжено работно време до 17:00 часот
КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА - Во периодот од 4 јули до 2 септември 2022 година експозитурите во Скопје: „Ѓорче Петров 2“, „Водњанска“, „Чешма“, „Кјуби“ и „Ново Лисиче“, нема да работат, додека Филијала во Охрид ќе работи со продолжено работно време до 17:00 часот
ГРЦИ СО 30 ЏИПОВИ ДОЈДОА ДО ГРЧКИОТ ДЕЛ ОД ГРАНИЦАТА И ПОБАРАА ДА СЕ ОТВОРИ ПРЕМИНОТ МАРКОВА НОГА ВО ПРЕСПА
ГРЦИ СО 30 ЏИПОВИ ДОЈДОА ДО ГРЧКИОТ ДЕЛ ОД ГРАНИЦАТА И ПОБАРАА ДА СЕ ОТВОРИ ПРЕМИНОТ МАРКОВА НОГА ВО ПРЕСПА
Бојаровски: Штом се завиткани со вергини и руски знамиња, многу се вознемирени
Бојаровски: Штом се завиткани со вергини и руски знамиња, многу се вознемирени
НАУМОВСКИ: Лани ова време Институт за Комуникациски Студии бунтуваше Дебармаалци за наводно уништен дрворед, а една година подоцна еве ги со бетмени и вергини ја бранат македонштината
НАУМОВСКИ: Лани ова време Институт за Комуникациски Студии бунтуваше Дебармаалци за наводно уништен дрворед, а една година подоцна еве ги со бетмени и вергини ја бранат македонштината
ЗАБРЧАНЕЦ: ЕВРОПА НИ НУДИ ДА ПОЧНЕМЕ ПРЕГОВОРИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК И ВНАТРЕ ВО ЕУ НАШИОТ СТАВ ДА ГО КАЖУВАМЕ ГЛАСНО НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК
ЗАБРЧАНЕЦ: ЕВРОПА НИ НУДИ ДА ПОЧНЕМЕ ПРЕГОВОРИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК И ВНАТРЕ ВО ЕУ НАШИОТ СТАВ ДА ГО КАЖУВАМЕ ГЛАСНО НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК
Колозова до владата: Завршете со консултацијата и прифатете го предлогот, ЕУ очекува државниот врв да донесе одлука
Колозова до владата: Завршете со консултацијата и прифатете го предлогот, ЕУ очекува државниот врв да донесе одлука

СДСМ системски и трајно ја унапредува состојбата на децата и лицата со попреченост

СДСМ и институциите што ги предводи континуирно водат вистинска грижа за лицата со попреченост.

Министерството за труд и социјална политика, во координација со другите институции и здруженијата на родители на деца со попреченост и врз основа на нивните барања спроведува пакет мерки кои ќе значат финансиска поддршка и трајно решение и ќе придонесат за вистинско унапредување на лицата со попреченост.

Со измена и дополнување на Законот за заштита на детето ќе се овозможи покачување на посебниот додаток за 15% за сите три подвидови на корисници, ослободување од партиципација на лицата со попреченост над 26 години, за специјалистичко-консултативна здравствена заштита, болничко лекување и лекови на рецепт.

Предвидена е измена на Законот за социјална заштита со која ќе се дополни делот за децата/ лицата кои можат да ја користат услугата за лична асистенција и за децата/лицата со комбинирана попреченост, а со измена на Правилникот за ортопедски помагала ќе се овозможи да се доделуваат ортопедски помагала – чевли на секои 6 месеци за сите возрасни групи

Со измена на на Одлуката за цената на социјалните услуги за 2022 година, се предвидува цена за час индивидуален и цена за дневен третман за дете/лице со попреченост од стручен работник во лиценцираните Дневни центри за деца со попреченост, односно 858 денари за индивидуален третман и 1.053 денари дневно по корисник.

Се воведува Регистар за лицата со попреченост и се подготвува нова Национална стратегија за лицата со попреченост за периодот 2022-2027.

Предвидено е отворање на Центар за рана интервенција во соработка со Министерството за здравство и со Граѓанските организации, како и 10 станбени единици за живеење со поддршка за 50 корисници од Специјалниот Завод Демир Капија и ЈУ Завод за рехабилитација Скопје.

Истовремено се намалува возрасната граница за остварување на правото за траен надоместок за родител кој се грижел за своето дете со попреченост до неговата 26 годишна возраст и се обезбедуваат обуки и понуда на работни места за невработените родители на децата со попреченост во услугите од социјалната заштита и во Дневните центри.

Предлог- законот за изменување на Законот за детска заштита поднесен од Левица е неприфатлив и паушален фокусиран само на финансиската поддршка без да се земат во предвид останатите потреби на децата и лицата со попреченост.

Без анализи законските решенија се само популизам и ништо повеќе.

Токму затоа институциите предводени од СДСМ системски и трајно ја унапредуват состојбата на децата и лицата со попреченост, ги подобруваат нивните права, а со тоа и животниот стандард на лицата со

попреченост.

loading...

link vào go88 play go88 cc go88

sunwin club apk game bài sunwin truc tuyen go88 sunwin