БОМБА НА КАЕВСКИ: Мицкоски да одговори дали нудел поддршка за францускиот предлог во замена за амнестија за криминалот?
БОМБА НА КАЕВСКИ: Мицкоски да одговори дали нудел поддршка за францускиот предлог во замена за амнестија за криминалот?
Николовски: Ги золемуваме површините под житни култури - Склучуваме рекордни 258 нови договори за закуп на земјоделско земјиште
Николовски: Ги золемуваме површините под житни култури - Склучуваме рекордни 258 нови договори за закуп на земјоделско земјиште
Градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски, заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, присустуваа на Фестивалот на биодиверзитет кој се одржа во Паркот на Франкофонија
Градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски, заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, присустуваа на Фестивалот на биодиверзитет кој се одржа во Паркот на Франкофонија
Тренчевска: Ги повикувам општините да аплицираат на јавниот повик за развој на социјални услуги на локално ниво, кои се во интерес на сите граѓани
Тренчевска: Ги повикувам општините да аплицираат на јавниот повик за развој на социјални услуги на локално ниво, кои се во интерес на сите граѓани
Николовски на жетва на јачмен во светиниколско - Постигнавме висока откупна цена и очекуваме добар принос од 140 000 тони
Николовски на жетва на јачмен во светиниколско - Постигнавме висока откупна цена и очекуваме добар принос од 140 000 тони
Николовски на средба со Мрежа на земјоделски задруги по повод Меѓународниот ден на задругарството
Николовски на средба со Мрежа на земјоделски задруги по повод Меѓународниот ден на задругарството
7. ГОДИНА ПО РЕД – 100 БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА БЕНКИ ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“
7. ГОДИНА ПО РЕД – 100 БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА БЕНКИ ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“
Потпишани договори со ЕБОР за финансирање на изградбата на автопатот Скопје-Блаце и фотонапонските електрани Осломеј 2 и Битола
Потпишани договори со ЕБОР за финансирање на изградбата на автопатот Скопје-Блаце и фотонапонските електрани Осломеј 2 и Битола

Ширењето на невистини по социјални мрежи нема да им помогне на лицата со попреченост и нивните родители, министерството нуди конкретни решенија за нивните потреби

Министерството за труд и социјална политика останува отворена институција за сите граѓани. Сите политики, стратегии, програми и активности се насочени кон унапредување на условите за живот и обезбедување на можности за еднаквост во општеството.

Ставот на министерството е дека заедно – институциите и граѓаните, можеме да ги подготвиме најдобрите решенија кои се во интерес на подобрувањето на пристапот до правата и услугите од социјална и детска заштита, но и пристапот до пазарот на трудот и подобрување на капацитетите за вработување кај лицата со попреченост.
Министерството сериозно работи на создавање фер и еднакво општество за децата и лицата со попреченост и тоа во неколку наврати јавно го објави, со цел информациите да допрат до сите засегнати, особено заедницата на родители на деца со попреченост за мерките кои се преземаат.

Децата и лицата со попреченост е важно да бидат вклучени во јавниот и општествениот живот. Затоа што, со нивното вклучување во градинка, училиште, на пазарот на трудот, во културата и социјалната средина, стекнуваат вештини и знаења со кои ќе бидат активни чинители во општеството. Во таа насока ги креираме социјалните и образовните услуги и правата од социјална заштита.

Едно дете со попреченост, односно родител на дете со попреченост кое остварува право на социјална и детска заштита, може да користи и одредена социјална или образовна услуга како личен асистент, образовен асистент, помош и нега во домот, услуги од дневен центар, индивидуална поддршка од стручно лице, живеење со поддршка, советување и слично, без да се укине или намали висината на паричниот надоместок.
Цените за социјалните услуги кои се објавени на веб страната на Министерството за труд и социјална политика се однесуваат на цени кои се на товар на државата, односно се плаќаат преку ЈУ Меѓуопштинските центри за социјална работа и се бесплатни за децата или лицата со попреченост. Овие услуги се независни и не влијаат на висината на правата кои ги примаат децата и лицата со попреченост.
Со ова сакаме правилно и вистинито да ја информираме јавноста, како и децата и лицата со попреченост и нивните семејства, дека тврдењата кои се шират по социјалните медиуми не се вистинити и се на штета на развој на услугите и правата на децата и лицата со попреченост.

loading...

go88 cổng quốc tế go88 hỗ trợ ngân hàng nào không vào được go88

lấy lại tài khoản sunwin o sunwing.ultipro.ca sunwin âu mỹ