Медиумски реформи – три чекори напред, два чекора назад
Медиумски реформи – три чекори напред, два чекора назад
Едвард Џозеф: Софија може да ги поткопа темелите на македонската држава
Едвард Џозеф: Софија може да ги поткопа темелите на македонската држава
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија
На младите им треба психолошка поддршка, која нема да трае само 15 минути
На младите им треба психолошка поддршка, која нема да трае само 15 минути
Град Скопје ќе доделува годишни стипендии од 24.000 денари за спортисти-средношколци
Град Скопје ќе доделува годишни стипендии од 24.000 денари за спортисти-средношколци
ЛИТАР ГОРИВО ВО ЕУ НАБЛИЖУВА КОН ТРИ ЕВРА: Најскап бензин возат Финците, но и во Грција е скоро 2 и пол евра
ЛИТАР ГОРИВО ВО ЕУ НАБЛИЖУВА КОН ТРИ ЕВРА: Најскап бензин возат Финците, но и во Грција е скоро 2 и пол евра
И Холандија го активира антикризниот план, ги вклучува термоелектраните
И Холандија го активира антикризниот план, ги вклучува термоелектраните
Петар Колев: Доколку Македонија не ја прифати подадената рака на Бугарија ќе биде целосно изолирана
Петар Колев: Доколку Македонија не ја прифати подадената рака на Бугарија ќе биде целосно изолирана

СЛАВЕСКИ: НАЈМАЛКУ ТРЕБА ДА ШТЕДИМЕ НА ПЕНЗИОНЕРИТЕ, ТРЕБА ДА ИМА ВОНРЕДНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПЕНЗИИТЕ ЗАРАДИ ВИСОКИОТ РАСТ НА ЦЕНИТЕ

Поранешниот министер за финансии, Трајко Славески смета дека е потребно вонредно зголемување на пензиите.

-Кога имаме расфрлање со пари на сите страни, најмалку треба да штедиме на пензионерите. Ако и другото е одржлив, тогаш и ова е одржливо, вели тој во гостувањето на емисијата „24 анализа“.

Според него, секогаш кога имаме просечна пензија која ќе падне под 60% од просечната плата, а таква е сега состојбата, треба да спроведеме зголемување на пензиите и со вонредна мерка.

– Кога станува збор за усогласување на пензиите, на секој 3-4 години се носат одржливи формули кои постојано ги менуваме, а тоа зависи од движењето во економијата. Имавме долг период со нулта стапка на инфлација и тогаш нема со што да усогласувате, немате параметар, единствено беше да се има пораст на платите. Владата на СДСМ пред неколку години го смени моделот, ги исклучи платите и тоа беше во договор со ММФ. Затоа што се смени состојбата, имаме високи стапки на инфлација и нормално е се наметнува потребата да се вклучи со извесен пондер и порастот на цените. Ќе има вонредно зголемување на пензиите, зошто тоа се очекува пораст на пензиите заради високиот раст на цените. – рече Славески.

loading...

https://tai.go88.is/

https://sunwin.gg/