Победниците на „Евровизија“ тргнуваат на турнеја низ Европа за да собираат пари за војската и добротворните организации во Украина
Победниците на „Евровизија“ тргнуваат на турнеја низ Европа за да собираат пари за војската и добротворните организации во Украина
УНИВЕРЗИТЕТ АУЕ ФОН: Факултетот за правни и политички науки во рамките на својата годишна програма, организираше дебата за студентите на тема „Право на абортус“
УНИВЕРЗИТЕТ АУЕ ФОН: Факултетот за правни и политички науки во рамките на својата годишна програма, организираше дебата за студентите на тема „Право на абортус“
Делегација од Општина Куманово на покана на активистите од невладиниот сектор кои што работат на Ромските прашања на Балканот е во посета на Европскиот парламент во Брисел на настанот "The Most Roma Friendly Mayor"
Делегација од Општина Куманово на покана на активистите од невладиниот сектор кои што работат на Ромските прашања на Балканот е во посета на Европскиот парламент во Брисел на настанот "The Most Roma Friendly Mayor"
Мојановски: Сослужувањето со СПЦ значи дека МПЦ не е веќе расколничка
Мојановски: Сослужувањето со СПЦ значи дека МПЦ не е веќе расколничка
Матевски: Признавањето на МПЦ-ОА е благодарение на Преспанскиот договор и Бајден
Матевски: Признавањето на МПЦ-ОА е благодарение на Преспанскиот договор и Бајден
МИЦКОВСКИ ГИ НАГРАДУВА РЕЖИМСКИТЕ ЕКСПЕРТУТКИ - Климовски – од говорник на ВМРО ДПМНЕ и противник на државните процеси до предлог за уставен судија
МИЦКОВСКИ ГИ НАГРАДУВА РЕЖИМСКИТЕ ЕКСПЕРТУТКИ - Климовски – од говорник на ВМРО ДПМНЕ и противник на државните процеси до предлог за уставен судија
Бомбите не му помогнаа на Рамковски oдново да ја отвори „Пајажина“ - Судот го одби поранешниот сопственик на телевизијата А1
Бомбите не му помогнаа на Рамковски oдново да ја отвори „Пајажина“ - Судот го одби поранешниот сопственик на телевизијата А1
Софија ги пречекува моштите на светите браќа Кирил и Методиј кои ќе бидат донесени на изложба во Софија од Света Гора каде се чуваат
Софија ги пречекува моштите на светите браќа Кирил и Методиј кои ќе бидат донесени на изложба во Софија од Света Гора каде се чуваат

СОЈУЗ НА СИНДИКАТИ НА МАКЕДОНИЈА – Што треба да знаете за недела – ден за одмор

Напоменуваме дека работодавецот е должен пред започнувањето на работата, да го извести Државниот инспекторат за труд, а му укажуваме на работодавецот кој ќе работи, а не е во исклучоците дека ќе му се забрани вршење на работа во работната просторија или работниот простор каде е утврдена неправилноста, во траење од 15 дена, порачуваат од ССМ

Со измените на Законот за работни односи обезбедено е недела да биде ден за неделен одмор за 92 отсто од работниците, велат од Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) по повод денешното стапување на сила на новите законски одредби.

Осум отсто од работниците кои ќе работат во недела односно работниците во дејностите во кои не може да се прекине работниот процес, нагласуваат од ССМ, ќе треба да земаат додаток на плата за работа во недела од најмалку 50 отсто за секој час поминат на работа – доколку со Закон или колективен договор не е утврден повисок износ. Исто така, ќе треба да користат слободен ден во наредните седум дена.

„Законските измени значат и подобра контрола на работното време и прекувремената работа, односно работникот кој нема да работи во недела ќе знае дека може да работи околу 4,5 месеци прекувремена работа неделно по 8 часа, останатите 7,5 месеци мора да работи 40 часа неделно петдневна работна недела, па така и сабота е неработен ден, а покрај додатокот на плата за прекувремени часови +35 отсто, ќе добие и бонус плата за прекувремена работа над 150 часа“, велат од ССМ.

Од ССМ потенцираат и дека работниците на кои ќе им биде прекршено ова право, можат да пријават преку новата мобилна апликација „ССМ – мои работнички права“, како и до Државниот инспекторат за труд (ДИТ).

„Со законските измени ДИТ многу поефикасно ќе спроведува контрола во дејностите кои се во исклучоците, поради малиот број на дејности кои ќе работат во недела, а контрола може да врши и секој граѓанин и работник, а потоа да пријави неправилности до ССМ и ДИТ. Напоменуваме дека работодавецот е должен пред започнувањето на работата, да го извести Државниот инспекторат за труд, а му укажуваме на работодавецот кој ќе работи, а не е во исклучоците дека ќе му се забрани вршење на работа во работната просторија или работниот простор каде е утврдена неправилноста, во траење од 15 дена. Ако го повтори прекршокот во траење од 30 дена, ќе му се издаде и прекршочен платен налог (парична казна)“, нагласуваат од ССМ.

Оттаму објавуваат и графика за тоа што треба да се знае за недела ден за неделен одмор.

loading...

watch anime dub. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

anime online AniWatch One Piece (Dub)

JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind (Dub)

watch subbed anime JUJUTSU KAISEN

Fairy Tail

That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2

tải go88