(ВИДЕО): Олимпиецот Георгиевски свечено дочекан на аеродром – „Чувството е прекрасно“
(ВИДЕО): Олимпиецот Георгиевски свечено дочекан на аеродром – „Чувството е прекрасно“
Многу топло време со високи температури до 6 август, долж Повардарието над 42 степени, болниците се полнат со пациенти, во Скопје има 10 колапси дневно
Многу топло време со високи температури до 6 август, долж Повардарието над 42 степени, болниците се полнат со пациенти, во Скопје има 10 колапси дневно
УШТЕ ЕДНА ПОБЕДА ЗА ГРАЃАНИТЕ КОИ СЕ БЕЗ ПРАВА СО ГОДИНИ - Законот за државјанство помина во Собранието, 57 гласаа „за“, 32 „против“
УШТЕ ЕДНА ПОБЕДА ЗА ГРАЃАНИТЕ КОИ СЕ БЕЗ ПРАВА СО ГОДИНИ - Законот за државјанство помина во Собранието, 57 гласаа „за“, 32 „против“
Заев: Го слушнавме и прифативме повикот на деловните луѓе од регионот – помалку историја, повеќе економија
Заев: Го слушнавме и прифативме повикот на деловните луѓе од регионот – помалку историја, повеќе економија
(ВИДЕО) СМЕШЕН МОМЕНТ ОД ПРОШЕТКАТА НА РАМА, ЗАЕВ И ВУЧИЌ: НОВИНАРКАТА НА ПИНК ГО ПРАШУВА ЗАЕВ КАДЕ Е КАФИЧОТ ТРОПИКАНА ВО СКОПЈЕ КАДЕ ВУЧИЌ БИЛ ПРЕД 30 ГОДИНИ, ЗАЕВ ВИКА ПОЈМА НЕАМ ЈА СУМ ОД СТРУМИЦА
(ВИДЕО) СМЕШЕН МОМЕНТ ОД ПРОШЕТКАТА НА РАМА, ЗАЕВ И ВУЧИЌ: НОВИНАРКАТА НА ПИНК ГО ПРАШУВА ЗАЕВ КАДЕ Е КАФИЧОТ ТРОПИКАНА ВО СКОПЈЕ КАДЕ ВУЧИЌ БИЛ ПРЕД 30 ГОДИНИ, ЗАЕВ ВИКА ПОЈМА НЕАМ ЈА СУМ ОД СТРУМИЦА
БРАВО ОПШТИНА ЦЕНТАР - Уште два угостителски објекти во Центар добија решенија за преземање мерки за намалување на бучава
БРАВО ОПШТИНА ЦЕНТАР - Уште два угостителски објекти во Центар добија решенија за преземање мерки за намалување на бучава
Почнува изградба на Детска градинка во Бутел
Почнува изградба на Детска градинка во Бутел
Од тематската седница на Владата: Охридскиот рамковен договор придонесе за кохезивноста на општеството како еднакво за сите граѓани и заедници како и за интеграцијата на Република Северна Македонија во НАТО и ЕУ
Од тематската седница на Владата: Охридскиот рамковен договор придонесе за кохезивноста на општеството како еднакво за сите граѓани и заедници како и за интеграцијата на Република Северна Македонија во НАТО и ЕУ

СПАСОВСКИ: Денеска со претседателот на Македонскиот полициски синдикат Марјан Кицев го потпишавме новиот Колективен договор на МВР

Денеска со претседателот на Македонскиот полициски синдикат Марјан Кицев го потпишавме новиот Колективен договор на МВР, кој претставува производ од меѓусебните разговори и дијалог, со цел понатамошно квалитативно надградување на сите социјални и професионални, нормативни и други стандарди неопходни за подобрување на условите на работа на вработените.
Меѓу поважните новитети во Колективниот договор се:

➡️употреба на родовиот речник и терминологија, и тоа за првпат во Колективен договор во државата, предвидена е нова одредба за заштита на работниците кои имаат три ефективни години до остварување на правото на пензионирање по сила на закон со навршување на 40 години пензиски стаж, при што тие не може да бидат распоредени на работно место во нивоа пониски од нивото на работното место на кое работат согласно Класификацијата на работните места, освен во случај на дисциплинска мерка за потешко кршење на работниот ред и дисциплина или неисполнување на работните обврски, изречена согласно закон и одредбите од овој колективен договор;

➡️Предвидено е домашно дежурство како посебен работен услов кој подразбира обврска за работник со статус на неуниформиран полициски службеник, кој не работи во смени, надвор од работното време да биде во состојба на приправност дома или на одредено место, при што предметната одредба, покрај обврските за работникот, содржи и референца за правото на работен додаток на плата за домашно дежурство, кој изнесува 5% од час, со што се исправа една голема неправда што се провлекувала во МВР децении наназад;

➡️Правото на платено отсуство, во случаите кога работникот го претставува Министерството или учествува како дел од државна репрезентација на спортски, културни и други манифестации;
➡️Ревидирана е одредбата за работниците – доброволни крводарители, за кои е предвидено право на три слободни работни дена во кои се засметува и денот на давање крв, за секое давање крв, кои по правило се користат последователно и непосредно по денот на траење на основот, но не подоцна од 30 дена од денот на давање крв;

➡️Предвидена одредба за посебна заштита за ноќна работа, со децидно уредување на категоријата работници за кои се однесува, при што оваа категорија работници има право на соодветна храна или надоместок за трошоци за исхрана во висина од 20% од просечната нето плата по работник исплатена во Република Северна Македонија во претходната година, сразмено за деновите кога работникот работи ноќе;

➡️Предвидување јубилејна награда во висина на една половина од месечната просечна нето плата исплатена во Република Северна Македонија во претходните три месеци – за непрекината работа во ефективно траење од 10 години во Министерството, покрај досегашното решение за доделување на јубилејна награда за непрекината работа во ефективно траење од 20 години во Министерството;

➡️Предвидување еднократен паричен надомест во висина од 100 евра во денарска противвредност, на работничка – мајка, за секое новородено дете;
➡️Предвидување еднократен паричен надоместок за работниците кои со решение на министерот се назначени за ментори, во висина од 150 евра во денарска противвредност, за временскиот период во кој спроведуваат обука во случаите утврдени со закон и одредбите од овој Колективен договор.

loading...

https://aniwatch.pro anime sites. Suna no Bara: Yuki no Mokushiroku Episode Full

WCOStream Watch anime online, English anime online HD. Log Horizon 2 (Dub) (https://wcostream.cc/m/Obg4) Episode 25

ANIMEFLIX Watch anime online, English anime online HD. Garo: Crimson Moon Episode 23

KissAnime Zzb: https://zzb.bz/FbeRO