Џозеф: Бугарското малтретирање на Македонија веќе е проблем и на НАТО
Џозеф: Бугарското малтретирање на Македонија веќе е проблем и на НАТО
Ковачевски со поддршка за Парадата на гордоста: Секој има право на почит и достоинство
Ковачевски со поддршка за Парадата на гордоста: Секој има право на почит и достоинство
Глобално обединети можеме да обезбедиме храна за сите е заклучокот од министерската конференција во Берлин „Uniting for Global Food Security“
Глобално обединети можеме да обезбедиме храна за сите е заклучокот од министерската конференција во Берлин „Uniting for Global Food Security“
ДРАМА ВО ПРИЛЕП: Сакал да прегази полицајци со комбе, тие пукале во гумите, граѓаните се извадиле од памет!
ДРАМА ВО ПРИЛЕП: Сакал да прегази полицајци со комбе, тие пукале во гумите, граѓаните се извадиле од памет!
Тренчевска: Преку кампањата „Подај рака и промени живот – стани згрижувач!“, ја подигаме свеста на значењето на згрижувачките семејства
Тренчевска: Преку кампањата „Подај рака и промени живот – стани згрижувач!“, ја подигаме свеста на значењето на згрижувачките семејства
Медиумски реформи – три чекори напред, два чекора назад
Медиумски реформи – три чекори напред, два чекора назад
Едвард Џозеф: Софија може да ги поткопа темелите на македонската држава
Едвард Џозеф: Софија може да ги поткопа темелите на македонската држава
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО ВИСОКИТЕ РЕВИЗОРСКИ ПРЕТСТАВНИЦИ

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери, имаше работна средба со главниот државен ревизор на Република Северна Македонија, Максим Ацевски и главниот државен ревизор на Република Хрватска, Иван Клешиќ.

На средбата, претседателот Џафери, кој што е одлично запознаен со активностите на Државниот завод за ревизија, ја искористи приликата за да ја повтори целосната поддршка на законодавниот дом во насока на понатамошно зајакнување на таа соработка. Покрај тоа, оваа средба беше одлична можност и за разменување на предлози и идеи за подобрување на меѓусебната соработка помеѓу Врховните ревизорски институции на Република Северна Македонија и Република Хрватска, со следење на позитивните практики на земјите членки на Европската Унија. Претседателот информираше дека во наредниот период се очекува и потпишувањето на Меморандумот за соработка помеѓу Собранието и Државниот завод за ревизија на Република Северна Македонија, со што ќе се унапреди уште повеќе и поквалитетно соработката и ќе се воспостават професионално одржливи и ефикасни односи помеѓу двете институции. Се разбира, тоа ќе придонесе во зајакнувањето на надзорната улога на Собранието и зголемувањето на ефикасноста и транспарентноста во трошењето на јавните финансии.

Високите претставници на двете ревизорски институции срдечно се заблагодарија на можноста за средба и на искрената поддршка што ја дава претседателот Џафери и институцијата на чие чело се наоѓа.

TAKIM I KRYETARIT XHAFERI ME PËRFAQËSUESIT E LARTË REVIZORË

Kryetari i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi, kishte takim pune me revizorin kryesor shtetëror të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Maksim Acevski dhe revizorin kryesor shtetëror të Republikës së Kroacisë, Ivan Kleshiq.

Në takim, Kryetari Xhaferi, i cili është shkëlqyeshëm i njoftuar me aktivitetet e Entit Shtetëror të Revizionit, e shfrytëzoi rastin për të përsëritur mbështetjen e plotë të dhomës ligjvënëse në drejtim të përforcimit të mëtejshëm të këtij bashkëpunimi. Krahas kësaj, takimi ishte një mundësi e shkëlqyer për këmbimin e ideve dhe propozimeve për përmirësimin e bashkëpunimit të ndërsjellë ndërmjet institucioneve kryesore revizore të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Republikës së Kroacisë, me ndjekjen e praktikave pozitive të vendeve anëtare të Bashkimit Evropian. Kryetari informoi se në periudhën e ardhshme pritet edhe nënshkrimi i Memorandumit të bashkëpunimit ndërmjet Kuvendit dhe Entit Shtetëror të Revizionit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, me çka do të avancohet akoma më shumë dhe me më shumë cilësi bashkëpunimi dhe do të vendosen marrëdhënie profesionale të qëndrueshme dhe efikase ndërmjet dy institucioneve. Kuptohet, kjo do të kontribuojë në përforcimin e rolit mbikëqyrës të Kuvendit dhe në rritjen e efikasitetit dhe transparencës në harxhimin e parave publike.

Përfaqësuesit e lartë të dy institucioneve revizore përzemërsisht falënderuan për mundësinë për takim dhe për mbështetjen e sinqertë që e jep Kryetari Xhaferi dhe institucioni në krye të së cilit gjendet.

loading...

quy luật đánh tài xỉu go88 cách tải game go88 ảnh ăn go88

mất tài khoản sunwin Tải game Sunwin đổi thưởng Số 1 Việt Nam đánh bài online sunwin