ЈП УЛИЦИ И ПАТИШТА СКОПЈЕ: Целосно реконструирана пешачката патека од двете страни на улицата Љубљанска во Карпош
ЈП УЛИЦИ И ПАТИШТА СКОПЈЕ: Целосно реконструирана пешачката патека од двете страни на улицата Љубљанска во Карпош
ПРОДОЛЖУВА БИТКАТА НА МВР ЗА РЕД НА УЛИЦИТЕ: 340 санкции за брзо возење ширум земјава, 191 сообраќајни прекршоци во Скопје, 49 за брзо возење
ПРОДОЛЖУВА БИТКАТА НА МВР ЗА РЕД НА УЛИЦИТЕ: 340 санкции за брзо возење ширум земјава, 191 сообраќајни прекршоци во Скопје, 49 за брзо возење
Претрес во Грчец, пронајден кокаин, приведено едно лице, Приведен бегалец од затвор, Приведени четири лица од гостиварско за издржување затворски казни
Претрес во Грчец, пронајден кокаин, приведено едно лице, Приведен бегалец од затвор, Приведени четири лица од гостиварско за издржување затворски казни
ОПШТИНА ЦЕНТАР: 20 нови јавори и друго зеленило во дворот на новата детска градинка во населба Пролет
ОПШТИНА ЦЕНТАР: 20 нови јавори и друго зеленило во дворот на новата детска градинка во населба Пролет
МЗШВ со потсетување до земјоделците: Уште 2 дена рок за доставување апликации за закуп на земјоделско земјиште до 3 хектари
МЗШВ со потсетување до земјоделците: Уште 2 дена рок за доставување апликации за закуп на земјоделско земјиште до 3 хектари
Претседателот Стево Пендаровски ја предводи државната делегација на Самитот на НАТО во Мадрид
Претседателот Стево Пендаровски ја предводи државната делегација на Самитот на НАТО во Мадрид
Бројката на загинати во ракетираниот трговски центар во Украина се искачи на 18, 36 лица се водат како исчезнати, ЕУ и САД го осудија нападот
Бројката на загинати во ракетираниот трговски центар во Украина се искачи на 18, 36 лица се водат како исчезнати, ЕУ и САД го осудија нападот
БРАВО - ЕРДОГАН УЧЕЛ ПОЛИТИКА ОД ТИТО: Еден ден откако одби да воведе санкции кон Русија, Турција го крена ветото за влез на Шведска и Финска во НАТО, Бајден веднаш упати честитка до сите
БРАВО - ЕРДОГАН УЧЕЛ ПОЛИТИКА ОД ТИТО: Еден ден откако одби да воведе санкции кон Русија, Турција го крена ветото за влез на Шведска и Финска во НАТО, Бајден веднаш упати честитка до сите

Средба Османи – Ауреску: Стартот на преговорите со Северна Македонија и Албанија е правичен, заслужен и неопходен

Министерот за надворешни работи Бујар Османи денес беше домаќин на министерот за надворешни работи на Романија Богдан Ауреску, кој престојува во официјална посета на Република Северна Македонија.

Една од централните теми на разговорите беше руската воена агресија во Украина и севкупните импликации на овој чин врз стабилноста и безбедноста на европскиот континент, вклучително и регионот на Балканот.

„Како земја – кандидат, Република Северна Македонија во целост, или попрецизно 100%, е придружена кон Заедничката Надворешна и Безбедносна политика на Унијата, вклучувајќи ги тука и сите мерки и санкции кои Унијата ги наметнува кон Русија. Заедно со Албанија и Црна Гора, кои исто така имаат 100% усогласеност по ова прашање со Унијата, се создава едно европско трио на земји на Балканот, кои во целост ја спроведуваат европската меѓународна Агенда“, изјави Османи, посочувајќи на важноста од прoцесот на европските интеграции на регионот, дополнително предизвикан од безбедносна закана.

„Стартот на преговорите со Северна Македонија и Албанија не само што е правичен, заслужен, туку во моментов преставува и потребен или неопходен чекор во насока на засилената улога на регионот во безбедносната архитектура на континентот“, посочи Османи.

Министерот изрази благодарност кон Романија, за пружената помош при извлекувањето на нашите државјани од Украина: од користењето на безбедносните транспортни коридори, па се до можноста да ги користиме конзуларни претставништва на Романија во југо-западниот дел на Украина, од каде нашите дипломати и конзуларци ги извлекуваа нашите граѓани.

За позитивната динамика во билатералните односи, зборува и потпишувањето на два меѓународни документи, со кои дополнително се збогатува договорната состојба меѓу двете држави – Административна спогодба за примена на Договорот за социјално осигурување меѓу Република Северна Македонија и Романија и Меморандумот за разбирање помеѓу Министерствата за надворешни работи за соработка во дипломатските обуки.

Во рамките на посетата, министерот Ауреску ќе биде примен од претседателот Стево Пендаровски, претседателот на Собранието Талат Џафери, претседателот на Владата Димитар Ковачевски, а ќе оствари средба и со заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ.

Скопје, 14 април 2022

REPUBLIKA E MAQEDONISË SË VERIUT
MINISTRIA E PUNËVE TË JASHTME

Kumtesë

Takimi Osmani- Auresku: Fillimi i negociatave me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë është i drejtë, i merituar dhe i domosdoshëm

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, sot ishte nikoqir i Ministrit të Punëve të Jashtme të Rumanisë, Bogdan Auresku, i cili po qëndron për vizitë zyrtare në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Njëra nga temat qendrore të bisedimeve ishte agresioni ushtarak rus në Ukrainë dhe implikimet e përgjithshme të këtij akti në stabilitetin dhe sigurinë e kontinentit evropian, përfshirë edhe rajonin e Ballkanit.

“Si vend kandidat, Republika e Maqedonisë së Veriut, në tërësi, ose më saktë 100% i bashkëngjitet Politikës së Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë së Unionit, duke i përfshirë të gjitha masat dhe sanksionet që Unioni i vendos ndaj Rusisë. Së bashku me Shqipërinë dhe Malin e Zi, që gjithashtu kanë 100% harmonizim për këtë çështje me Unionin, krijohet një treshe evropiane e vendeve të Ballkanit, që në tërësi e zbatojnë Agjendën ndërkombëtare evropiane”, deklaroi Osmani, duke theksuar rëndësinë e procesit të integrimit evropian të rajonit, për shkak të situatës së sigurisë.

“Fillimi i negociatave me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë jo vetëm që është i drejtë dhe i merituar, por për momentin paraqet edhe një hap të nevojshëm dhe të domosdoshëm në drejtim të përforcimit të rolit të rajonit në arkitekturën e sigurisë së kontinentit”, theksoi Osmani.

Ministri shprehu mirënjohjen e tij ndaj Rumanisë, për ndihmën e ofruar gjatë tërheqjes së shtetasve tanë nga Ukraina: që nga shfrytëzimi i korridoreve të sigurta transportuese, e deri te mundësia për shfrytëzimin e Përfaqësive Konsullore të Rumanisë në pjesën jug-perendimore të Ukrainës, nga ku diplomatët dhe konsujt tanë i tërhoqën qytetarët tanë.

Për dinamikën pozitive të marrëdhënieve bilaterale, flet edhe nënshkrimi i dy dokumenteve ndërkombëtare, të cilat në mënyrë shtesë e pasurojnë gjendjen e dakorduar ndërmjet dy shteteve – Marrëveshja Administrative për zbatimin e Marrëveshjes për sigurim social mes Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Rumanisë dhe Memorandumit të Mirëkuptimit ndërmjet Ministrive të Punëve të Jashtme për bashkëpunim në trajnimet diplomatike.

Në kuadër të vizitës, Ministri Auresku do të pritet edhe nga Presidenti, Stevo Pendarovski, Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, Kryetari i Qeverisë, Dimitar Kovaçevski, ndërsa do të realizojë takim edhe me Zëvendëskryetarin e Qeverisë të Ngarkuar për Çështje Evropiane, Bojan Mariçiq.

loading...

https://go88.gg/

https://sunwin.fan/