КОЛКУ НЕКОИ НОВИНАРИ ПОВРШНО АНАЛИЗИРААТ - ИДИОТСКА КОЛУМНА НА УРЕДНИКОТ НА ДОЈЧЕ ВЕЛЕ ПОЛНА СО ТЕШКИ ГЛУПОСТИ
КОЛКУ НЕКОИ НОВИНАРИ ПОВРШНО АНАЛИЗИРААТ - ИДИОТСКА КОЛУМНА НА УРЕДНИКОТ НА ДОЈЧЕ ВЕЛЕ ПОЛНА СО ТЕШКИ ГЛУПОСТИ
ОМРАЗАТА КОН ЗАЕВ МУ ГО ПОМРАЧИЛА УМОТ НА ГЕРО, МУ СЕ ЗАКАНУВА НА ЗАЕВ СО ГРОБОВИ, НЕ ЗНАЕ ДА СЕ ИЗРАДУВА НА УСПЕХОТ НА НЕГОВИТЕ ВМРО ДПМНЕ, ТУКУ ЦЕЛИОТ СО КЛЕТВИ МУ СЕ ЗАКАНУВА НА ЗАЕВ
ОМРАЗАТА КОН ЗАЕВ МУ ГО ПОМРАЧИЛА УМОТ НА ГЕРО, МУ СЕ ЗАКАНУВА НА ЗАЕВ СО ГРОБОВИ, НЕ ЗНАЕ ДА СЕ ИЗРАДУВА НА УСПЕХОТ НА НЕГОВИТЕ ВМРО ДПМНЕ, ТУКУ ЦЕЛИОТ СО КЛЕТВИ МУ СЕ ЗАКАНУВА НА ЗАЕВ
ПРОФЕСОРОТ НАНО РУЖИН СТАНА ПРОФЕСОР НА УНИВЕРЗИТЕТОТ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ВО БЕЛГРАД
ПРОФЕСОРОТ НАНО РУЖИН СТАНА ПРОФЕСОР НА УНИВЕРЗИТЕТОТ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ВО БЕЛГРАД
СПОРЕДЕНО СО МИНАТИЕ ИЗБОРИ ВО 2017-ТА ГОДИНА, РЕЧИСИ 230 000 ГЛАСАЧИ ОСТАНАА ДОМА НА ОВИЕ ИЗБОРИ И РЕШИЈА ДА НЕ ГО ДАДАТ СВОЈОТ ГЛАС НИКОМУ
СПОРЕДЕНО СО МИНАТИЕ ИЗБОРИ ВО 2017-ТА ГОДИНА, РЕЧИСИ 230 000 ГЛАСАЧИ ОСТАНАА ДОМА НА ОВИЕ ИЗБОРИ И РЕШИЈА ДА НЕ ГО ДАДАТ СВОЈОТ ГЛАС НИКОМУ
СЕ ОГЛАСИ ЗАЕВ: Граѓаните пратија порака и ние таа порака мораме да ја слушаме, да ја разбереме и да постапуваме по неа
СЕ ОГЛАСИ ЗАЕВ: Граѓаните пратија порака и ние таа порака мораме да ја слушаме, да ја разбереме и да постапуваме по неа
Кондовски кон битолчани: Вашата поддршка ми значи, одиме на голема победа!
Кондовски кон битолчани: Вашата поддршка ми значи, одиме на голема победа!
ЛАДИЧ: Киносалата „Рудар“ во Пробиштип е во финална подготовка
ЛАДИЧ: Киносалата „Рудар“ во Пробиштип е во финална подготовка
АКО СЕ ДОДАДАТ ГЛАСОВИТЕ НА БЕСА И ЛДП/ДОМ НА ОНИЕ ШТО ГИ ОСВОИ СДСМ, ОВИЕ ИЗБОРИ СЕ НЕРЕШЕНО ЗА ВЛАСТА И ОПОЗИЦИЈАТА!
АКО СЕ ДОДАДАТ ГЛАСОВИТЕ НА БЕСА И ЛДП/ДОМ НА ОНИЕ ШТО ГИ ОСВОИ СДСМ, ОВИЕ ИЗБОРИ СЕ НЕРЕШЕНО ЗА ВЛАСТА И ОПОЗИЦИЈАТА!

СТРАТЕГИЈАТА СО АКЦИСКИ ПЛАН ЗА РАЗВОЈ НА КУЛТУРАTA НА ГРАД СКОПЈЕ ЗА ПЕРИОДОТ 2021 – 2030 ГОДИНА

Советот на Град Скопје на денешната 74-та седница ќе расправа за Стратегијата со акциски план за развој на културата на Град Скопје за периодот 2021 – 2030 година.

Изработката на стратегијата е правена во соработка со тимот на „Скопје Европска Престолнина на Културата 2028“, а во процесот се вклучени и голем број независни соработници и експерти.

Предлог-стратегијата со акциски план за развој на културата на Град Скопје за периодот 2021 – 2030 година во себе го содржи концептот на „солидарен децентрализиран развој“ кој е идејна основа на развој на оваа стратегија. Концептот на „солидарен децентрализиран развој“ во, и преку културата се темели на основните принципи на оваа стратегија: солидарност, еднаквост, инклузивност, партиципативност, демократизација, пристап, слобода на изразување, унапредување на професионалните услови за работа и развој на креативните и социо-економски потенцијали преку културата.

– Солидарноста во себе го содржи наративот на грижа, а таа нам, на граѓаните на Скопје ни помогна да го изградиме овој град. Солидарноста го дефинираше новиот идентитет на градот како дел од еден поширок меѓународен контекст, со што денес во услови на глобална пандемска криза ја зајакна определбата да биде главниот принцип на кој ќе се основа оваа стратегија. Исто така, солидарноста е еден од основните принципи на кои се гради и кандидатурата на Скопје за титулата Европска престолнина на културата 2028 година (во натамошниот текст: EПК 2028) а е една од целите на оваа стратегија – стои во воведот на Стратегијата.

Голем дел од Стратегијата е посветена на следењето на степенот на реализација на активностите, како и нивна адаптација и менување со промената на условите на терен.

– „Отворениот крај“ на оваа Стратегија дава можност да се ревидираат целите, мерките и активностите на секои три години, затоа што, според нашите анализи, кризите, како и децентрализацијата ќе донесат непредвидени промени кои ќе ги редефинираат потребите во секторот, па така ревидирањето на стратешките цели и мерки на секои три години ќе одговори на промените и потребите кои ќе се јават како резултат на тие промени. Ова е препорака на тимот на стратегијата, кој е цврсто убеден дека ваквиот пристап ќе ја направи оваа стратегија „жива“, односно таа нема да биде само уште еден документ, туку ќе биде основа и водич во работата во културниот сектор при креирањето на содржини за граѓаните и посетителите во градот. Со ваков пристап, преку можност за нејзино адаптирање, стратегијата се стреми да направи промени во секторот култура во градот, во институциите, но и во Културно Креативниот Сектор (ККС), како и во општините и во секој дел од градот, преку вклучување и соработка со сите засегнати страни, не само преку изработката на оваа стратегија, но и во нејзино имплементирање, следење и оценување. Тимот на изработка на стратегијата предлага надворешен експертски тим да биде ангажиран од градот за следење и оценување на стратегијата, но и за нејзино адаптирање како што е предложено – стои во Стратегијата.

На денешната седница Советот на град Скопје ќе расправа и за плановите за вработување на јавните претпријатија и јавните установи за 2022 година, извештаите за работа на средните училишта на Град Скопје за 2021 година, информација за уписите во средните училишта на Град Скопје за 2021 година, како и програмите за работа на средните училишта на Град Скопје за 2022 година.

loading...

Website https://animeheaven.pro: Watch Tales of Eternia animeheaven Episode 13 watch anime dub

KissAnime: Yao Shen Ji Zhi Hei Yu Pian anime episode 52 online free at https://kissanime.mx watch anime dub

WCOStream: Overman King Gainer (Dub) anime episode 26 online free at https://wcostream.cc wcostream close enough

Website https://animepahe.cc: Watch Bobobo-bo Bo-bobo (Dub) animepahe Episode 76 dubbed anime

Divephotoguide: http://www.divephotoguide.com/user/animefreakws

Drive google: https://drive.google.com/file/d/1vLeW50p_4apsyQb5-FiZB8jcR8s0cgDB/