Тренчевска: Дијалогот со социјалните партнери е важен

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска се сретна со претседателот на СОНК Јаким Неделков. На иницијатива на претставниците на Сојузот на синдикатите за образование, наука и култура се отвори прашањето, заедно со утврдувањето на минималната плата, да се направи и зголемување на платите на вработените во установите во предучилишното образование. Министерката Тренчевска посочи дека унапредувањето на работничките права е приоритет и на Mинистерството за труд и социјална политика и на Владата.

„Дијалогот со социјалните партнери е особено важен за нас. Отворени сме за дискусија со сите наши социјални партнери. Правата на вработените во детските градинки ни се значајни, затоа во 2019 година, обезбедивме највисоко покачување на платите“, рече министерката Тренчевска.

Според Неделков со порастот на минималната плата треба да расте и просечната плата.

„Согласно Законот за минимална плата бараме да се направи корекција во бодовите, односно за секое работно место да се утврди коефициентот кој ќе биде врзан со минималната плата“, рече Неделков.

sunwin club game bài sunwin sunwin tài xỉu

sunwin

sunwin.apk mới nhất

tải sunwin

sunwin tài xỉu sunwin apk sunwin